Harmaan muoviviemärin käyttöikä

Moro,

Osaisikohan joku ammattilainen kertoa, että kuinka pitkä suunnilleen on vuonna 83 asennetun Uponor viemärin käyttöikä? Remontteja tekevien yritysten sivuilta, kun lukee niin yleensä se on 30-50 vuotta, mutta 100 vuottakin on jossain tullut vastaan. Pitäisi alkaa pian remontoimaan täysremontoitua omakotitaloa ja nyt kartoitetaan mitä kaikkea olisi viisasta tehdä…

Eipä niillä muoviviemäreillä mitään hätää ole. Teoriassa voisi ajatella, että mikäli viemäriin pääsee jatkuvasti hiekkaa (kura-altaat) saattaisi se aiheuttaa kulumia joissakin mutkakohdissa.

Voit tutkia eli kuvata niitä viemäreitäsi edullisesti esim. endoskoopilla, tietenkin sisältä päin. Seinämien paksuutta ei tietenkää sillä saa.
Pistä hakukoneeseesi: endoskooppi
Esim. “eräs ville” myy sitä alta 30 euroa/10 m ja 5 m on halvempi
Pistä eristysnauhalla sen kamera viemärin puhdistuskrassiin ja siihen ryppääseen lisäksi hyvin pieni lamppu (esim. noin 5-7 cm pitkä) tai parikin (niitäkin löytyy “villeltä” varmaan tai jostakin halpiksesta) antamaan lisävaloa. Krassin kärki kannattaa olla hieman ulkona edessä päin endokamerasta.
Saat videona kuvauksen tai sitten stilleinä kuinka haluat.
Liitä se endoskooppi tietsikkaasi tarvittavine ohjelmistoineen.
Eiku työnnä krassia putkeen, jolloin harjoitus tekee mestarin.
En toisaalta suosittele sitä käytettävän peräsuolen tai kurkkutorven tähystyksiin, vaikkapa se niihinkin käy, joten lekurit hoitakoot ne alueet.
Takuut myöntää lukija.

Saapihan sitä kuvata mutta hyvin todennäköisesti muoviviemärissä ei ole mitään kuvattavaa. Toista on vanhat valurautaviemärit, joissa on kaikenlaista ruostemurikaa ja muuta röpelöä. Muuten tuolla endoskoopilla on hauska leikkiä.

Voihan sen leikkimiseksi sanoa, kun sillä huomaa eli näkee esim. viemärin pulputuksen aiheuttajaksi putken perskaadon aiheuttama kerääntymä eli notkelma viemärissä. Siis leikki lisää tuskaa. Että joo ilmeisesti ei aivan leikkiä, mutta jopa vasarallakin voi leikkiä.

Lisätäänpä Niksi-Raksaan:
kun löytää ne tekarit sieltä tuolla endoskooppi-leikkikalulla, niin ne voi sitten poimia eli vetää pois toisella krassilla, johon on askarreltu ensin sopiva “tartunta-vetopää”, jos ei halua käyttää kallista moottoroitua poimintatyökalua.
Päivä pelastettu ilo-irti yön jälkeen, jos muistaa missä ne tekarit voisivat olla.