Hirsaunan kevyt väliseinä?

Meillä on pyörhsirsinen ulkosauna, johon haluaisin rakentaa kevyen väliseinän erottamaan saunatilaa ja pukuhuonetta. Tuohon ei siis tarvitsisi mitään eristeitä, vaan ihan vaan kakkosnelos runko ja sitten ohut paneeli pukuhuoneen puolelle. 

Kuinkas tuollainen kannattaa rakentaa, että
a) seinä ei haittaa hirsikehikon mahdollista painumista
b) runko ei ala pilaantumaan lattianrajasta tms.
c) rakenne on muutenkin helppo ja järkevä?

Ai niin ja sitäkin jäin miettimään että koska kyseessä on pyöröhirsin kehikko (tosin melko ohuesta “hirrestä”, ehkä 150mm), mikä olisi paras tapa tiivistää sen hirsiseinän ja siihen kiinni tulevan pystypuun väliset raot? Ne kun ovat melko isoja, niin rivettäkin pitäisi tunkea melkoinen määrä. Ja melkoinen homma olisi myös sahata siihen sellainen lauta joka istuisi seinän profiiliin. Eikä mitään uretaanimassaa uskalla hirteen käyttää. Ideoita tuohon?

Kyllon taas kysymys…?
Jos ei eristystä panna väliseinään , niin pukuhuoneestakin tulee melkein sauna !
a) ei  estä hirsiseinän painumista; siinä se vääntyy mukana…
b) jätä reilu rako !
c) helppo on…; järkevä…??? 

Juu anteeksi kun kysyin yhtään mitään. Keskustelupalstahan ei suinkaan ole sitä varten. :blink:

No ei tuo ole minulle yhtään itsestään selvää, en ole eläissäni rakentanut yhtään tuommoista väliseinää hirsisaunaan. Enkä minnekään muuallekaan. Ja juuri siksihän nyt yritän asiaa selvittää, kyselemällä täältä apuja niiltä ystävällisiltä ihmisiltä ketkä osaa.


Sisällä eli talossa. Mutta se vaan ei aina ole oikein kätevää, ja kun tuossa on tilaa ihan riittävästi, niin pikku pukuhuone olisi kätevä. Eikä se haittaa vaikka tuosta paneeliseinästä osa lämmöstä karkaa pukkarin puolelle, oikeastaan jopa parempi niin.

Mutta olen siis käsittänyt että hirsikehikon sisälle tehtävää väliseinää ei saa naulata/ruuvata suoraan kiinteästi sivuseinään/lattiaan/kattoon, vaan “jotenkin” pitäisi varautua tuohon painumiseen. Mutta miten??

Rivettä tiivistäen lapelaudan ja hirsiseinän kolot sopivasti.
Jos et saa kuvasta tolkkua, niin ei väliä, sillä en minäkään, mutta yrittänyttä ei laiteta.
Lapelauta on kiinni 50x50:ssä, mutta sitten lapelaudassa on “pitkiä liukureikiä”, joista prikkojen avulla ruuveilla kiinni hirsiseinässä.
Jos jotakin hiukan ymmärsit, mutta et kaikkea, niin kysy lisää. 

Täällähän näköjään pystyy antamaan minkälaisia harhaanjohtavia ohjeita vaan, eikä kukaan reagoi ; ei ainakaan vielä kerennyt ! Minullekkin oli tullut oikein fundamentaalinen virhe, kun olin kirjoittanut ensin että kiinnitetään reiän alapäästä; YLÄpäästähän se tietysti kiinnitetään, jos pelätään painumista ! Tämmöistä sattuu; alapäät  (alapään reiät!) näkyy vain aina vieläkin olevan mielessä… (Y) !

Kiitos Monta! Ihan en saanut tuosta kiinni sitä että miten päin mikäkin lauta piti olla, voitko piirtää vielä toisen kuvan ylhäältä päin? Ja oliko tuossa siis tarkoituksena että noita ponttilautoja ei naulata ollenkaan kiinni, vaan ne vaan ladotaan päällekkäin, kuten kuvassa lukee?

Noniin, nyt sain tuosta kiinni kun tarpeeksi pitkään tuijottelin, kiitos Monta :=)

Ei taida tuohon katon rakentamiseen haitata sekään että kyseessä on vinokatto, eli naulaa vaan siihen lapelaudat joihin sitten kiinni nuo toisinpäin olevat laudat, ja sitten ponttilaudat väliin?  Tai niin, pitääkös se itse asiassa tehdä niin päin että ENSIN pinotaan ponttilaudat toista lautaa vasten, ja vasta sen jälkeen naulataan kiinni se toinen lauta jonka väliin ne ponttilaudat siis jää? Muutenhan voi olla melko vaikeaa saada tungettua sitä viimeistä ponttilautaa niiden kahden laudan väliin?

Paaaaitsi että, nyt kun tarkemmin ajattelin, niin jäin vielä ihmettelemään tuota oviasiaa. Eli yleensähän ovien karmit tulee kiinni vaikka kakkosnelosiin jotka on naulattu lattian ja katon välille. Mutta nythän tuota ei saa tehdä, niin miten tuo oven ympäristö rakennetaan siten että se on tukeva mutta ei kuitenkaan estä painumista??

Tässä protoa ovenkarmiksi eri kulmilta. Kanttilautana, kuten noissa kuvissa, käy tietenkin myös rima noin 20x50. Kuvissa on oven “ylittävä” ponttilauta, johon on kiinnitettynä saunan puolella oven raon peittävä vaakalauta.
Mihin osoitteeseen lähetän veloituksetta?
Karmin lapelauta on sovellus seinän lapelaudasta. Se jatkuu seinässä melkein ylös asti.
Oven vaakalaudat on reunustettava u-muotoisilla urilla, jos ei halua ruuvata kukin  lauta puoleltaan yhdellä ruuvilla reunarimaan. Sen lisäksi vinosti kulmasta kulmaan rima, jotta ovi pysyy ryhdissään. Tehdessäni huomasin jo parannuksia, mutta jääköön kysyjälle.

Lovi oven lapelaudassa noin 10 cm, jota ei tietenkään ole seinässä olevassa. “Pitkä reikää” ei tietenkään ole oven karmin lapelaudassa.
Karmin lapelauta on kiinni lattian 50x50:ssä. Toiselle eli saunan puolelle on syytä laittaa ainakin pätkä tukemaan karmin vääntymistä.

Tuota tuota, nyt en kyllä pidemmälläkään tuijottelulla ihan päässyt kärryille, pahoittelut yksinkertaisuudestani :unsure:

Eli en saanut noista kuvista kiinni sitä että missä asennossa nuo osat ovat, eli mikä tulee vaakasuoraan ja mikä pystysuoraan, ja mikä tulee kiinni seinään ja mihin karmi taas sitten ruuvataan jne.?

Ihme muuten että tähän ei Googlellakaan löydy mistään ihan piirustuksia, luulisi nyt että joku muukin on tätä asiaa joskus miettynyt ja jopa dokumentoinut…

Kuvissa yläosa vasemmalla
1 seinään tuleva lapelauta kanttirimoineen. Jätetään yläpäästä tarvittavilta osin vaajaamittaiseksi.
2 oven karmi pukuhuoneen ja seinän puolelta. Siinä on myös kuvassa kuvausta varten tukilauta.
3 pukuhuoneen ja oven suunnalta, siis vasen karmi.
4 saunan puolelta oikea karmi seinän suunnalta.
5 vaakalauta on eka oven ylittävä ponttilauta, jossa oven yläosan raon peittävä lauta.
6 Ilmoittanet ajan ja paikan, niin tulen tekaisemaan veloituksesta, niin pääsenkö (?) siten vähemmällä tai kysy vain lisää.

No mutta tämähän oli suorastaan vallan mainiota! Suuret kiitokset jälleen Monta, kyllä tällä jo varmasti ettenpäin päästään :=)

No hyvä se, sillä en pysty parempaan, joten taiteilijan on tyytyminen siten huonompaan. Kyllä se siitä.

Sanotan vielä kysyjälle, että väliseinän kohdalla kannattaa bitumina käyttää pari kaistaa kattohuopaa, niin ei väliseinää (jos) purettaessa jää lattiaan liian pahaa “jälkipesua”. Toisaalta enhän tiedä lattiamateriaalista mitään ja en kysynytkään, kun se on toisaalta tässä aivan sivuseikka eli ei merkitystä ja uskoakseni kysyjä itsekin jotakin tietää, jos ei muuta, niin osaa ainakin ajatella.