Olen aloittelemassa -48 rakennetun RMT:n remonttia. Ennen talven tuloa olisi tarkoitus lisäeristää taloa ulkoapäin. Tällä hetkellä hirren päällä näyttäisi olevan vain perinteinen pystyverhoilu, jonka saumoissa ollut aikanaan rima, jonka tilalle on lyöty myöhemmin pystyyn harvalaudoitus. Vaikea sanoa rakenteita purkamatta, onko hirren ja laudan välissä tervapaperi tms tuulensuoja.
Suunnitelmissani on lyödä vanhan pystylaudoituksen päälle Isoverin 45mm RKL-A-levy pontilla. Oman järjen mukaan fiksuinta olisi poistaa harvalaudoitus ja lyödä lisäeristekerros suoraan vanhaan pystylautaan kiinni. Todennäköisesti vanhassa seinässä on lautojen välissä rako, jonka päällä siis aikanaan oli rimoitus? Tällöin tukkisin villalla tms. ala- ja yläreunat, jolloin laudoituksen ja uuden eristeen väliin jäisi (lähes) ilmatiivis ja näin ok-eristävä kerros (ei kylmäsiltaa).
Miltä kuulostaa? Vai olisiko järkevämpää poistaa laudat kokonaan ja lyödä eristys suoraan hirteen kiinni? Seinää todennäköisesti joutuu suoristamaan jonkin verran, miten koolausten taakse jäävä tila silloin kannattaa eristää, jotta kylmä ilma ei pääse suoristetun seinän taakse?
Eristekerroksen päälle on suunnitteilla panelointi, väliin tietysti ilmarako (25-30mm?).
Siinäpä teille tyhmiä kysymyksiä. Antakaapas ammattilaiset mielipiteenne/ehdotuksenne.
Jos sitä seinää joutuu oikomaan niin ottaisin kaikki ulkopuolelta pois hirteen asti ja sitten tervapaperi/tuulensuojalevy rimoitus ja pintalauta, ei käynyt selville että miten paksu se hirsiseinä on? oliko aikomus vielä sisäpuoleltakin lisä eristää?
Turhat laudat välistä pois kasvattamasta seinää ulospäin, räystäät ei saisi lyhentyä merkittävästi.
1) Pystylaudoitus pois ja oikaisua ja villaa oikaisukohtiin (esim kakkoskakkosella ja kiiloilla "helppo oikaista") tai
2) tiivistä ylä-alapää uretaanivaahdolla ja oikaise "ilmaraossa"
3) se 45 mm RKl ei kylläkään paljon lämmitä, mutta onhan se tyhjää parempi.
Selvitä hyvä ihminen ensin rakennusfysiikkaa; Hirsitalossa on ainutlaatuisen hyvä sisäilma, kunhan rakenteen hengittävyyttä ei pilata. Hengittävyys tarkoittaa kosteushöyryjen vapaata siirtymistä rakennusmateriaalista toiseen. Nykyinen rakennusteollisuus ei suosi hengittäviä rakennusmateriaaleja, koska ne ovat pitkäikäisiä ja siten "huono bisnes". Isover kuulostaa lasivillalta. Lasivilla kuten vuorivillakin sitovat kosteutta itseensä mutta eivät luovuta sitä eteenpäin, vaan toimivat kastuessaan hyvänä kasvualustana homeelle.
Jotta hengittävä rakenne toimisi hyvin, tulee lämpöeristetyn rakenteen olla tiivis. Se ei saa sisältää onkaloita, koska silloin kosteuden siirtyminen katkeaa ja höyry tiivistyy pisaroiksi. Siksi ulkovuori tulisi purkaa hirren päältä pois. Ainakin minulle jäi vaikutelma että lautojen välissä on rakoja. Ja jos tarkkoja ollaan, niin hirsien saumakohdat tulisi täyttää esim pellavariveellä jotta rakenteeseen ei jää vaakasuoria onkaloita. Levyksi suosittelen esim. Suomen Kuitulevyn valmistamaa Runkoleijonaa, sen ulkopuolelle tuuletusrako ja sitten ulkovuoraus.
Ja sitten tarkkana että sisätöillä ei pilata hengittävää rakennetta. Yleensä se pilataan kipsilevyllä, muovia sisältävällä tapetilla, muovisideaineisella tasoitteella tai muovisideaineisella liisterillä, puhumattakaan lateksimaalista! Hengittäviä sisäverhouslevyjä, tapetteja sekä maaleja kyllä löytyy.
Terveisin Hannu
hengittävyydellä tarkoitetaan rakenteen kykyä sitoa ja luovuttaa kosteutta. Ehkä sama asia ku hannulla, mutta lyhyemmin.
Lisätään vielä, tervapaperi nurkkien yli ja tuulensuoja tiiviisti päälle nurkkiin pysty/umpilaudoitus seinäosuuksilla rimoitus.
"Selvitä hyvä ihminen ensin rakennusfysiikkaa" Höh! Ei puu eikä pensas hengitä! Ne yhteyttävät ja vain luonnossa. Vain eläimet hengittävät. Nekin vain luonnossa. Nekään eivät enää hengitä, kun henki ei pihise.
Pellava homehtuu varmasti!
Luomuintoilijoita varten markkinavoimat ovat kehittäneet väärää termistöä, johon luomut ovat sitten kajahtaneet.
Monta haukkui RKL-levyn eristävyyttä. Samaan aikaan toinen suosittelee runkoleijonaa?! Noista kahdesta nyt silti sen Isoverin seinään kiskon, jos ei muita vaihtoehtoja tarjota... Jep, runkoleijonahan nyt olisi varmasti fiksu ratkaisu, kun se päästäisi kosteuden rungosta ulos.
Tosin väittävät Isoverin esitteessä mm. seuraavaa:
-RKL-A-levy PÄÄSTÄÄ vesihöyryn läpi, mutta estää tuulen liikkumisen rakenteissa.
-eristekyky on kaikista villoista paras (?)
Viimeksi mainittu kuulostaa hyvältä, mutta eristekyky lienee suoraan verrannollinen myös eristeen paksuuteen - ja tämä levy oli vain 45mm. Ja siltä pohjalta taas kuulostaa omituiselta, että joku vaati vanhan laudoituksen poistamista sillä verukkeella, että seinästä tulee paksu. 45mm lisäeriste vanhan seinän päällä ei seinästä paksua tee. Saa tuota levyä käsittääkseni myös 60mm levynä, mutta tuosta olen tarjouksen saanut. Tuskinpa esim. Monta pitää paksumpaa levyä sen kummallisempana.
Hirsi on paksuudeltaan (myyjän arvio) 30cm. Terve kuin mikä, talo rossipohjalla ja tuulettunut aina hyvin.
Tuo ylä- ja alapuolen koolausraon tiivistäminen uretaanilla lienee hyvä idea, kun kerran se kosteus pääsee rakenteissa siirtymään hirrestä eristeen läpi ulkoverhouksen alle (jossa luonnollisesti ilma kiertää).
Sorry! En haukkunut enkä hauku, mutta se on ohut eristeeksi, sillä huomaa siinä on sitä kylmäsiltaa 30 cm. Kyllä kosteus siirtyy villasta ulos. Paksunna eristettä ja kasvata räystäitä tarpeen mukaan, niin kyllä siitä hyvä tulee tai ainakin tyydyttävää.
"kuten vuorivillakin sitovat kosteutta itseensä mutta eivät luovuta sitä eteenpäin, vaan toimivat kastuessaan hyvänä kasvualustana homeelle."
Tästä haluaisin lisätietoja Mikkelin Äijältä.
Kovasti on minullekkin uusi tieto tuo vuorivillan kosteuden sitovuus....uusi asia se on myös villan valmistajille,koska väittävät ihan muuta???...Lisätiedot kiinnostaa minuakin
30 senttinen hirsiseinä on jo sellaisenaan aika hyvä eristämään, kun puhutaan hirsitaloista, tietenkin oikein tehtynä, hirsien liitokset/nurkat ym, itse olen sitämieltä että hirsirakenteen tulee "hengittää" aina, siksi en koskaan suosittele hirren peittämistä tiiviiseen pakettiin maaleilla enkä paksulla lisäeristämisellä, ala ja yläpohjan on oltava hyvin eristetty, katson että tuulensuoja, lisättynä tarvittaessa vielä tervapaperilla on riittävä.
Kasvaahan seinän paksuus jos entisen päälle laittaa 45 levyn, sen päälle vielä rimat ja pintalaudoitus helposti 8,5 senttiä? noinkin paljon lyhyemmät räystäät alkaa näyttää jo aika "töpöiltä"
Tuuletusraolla ei ole tarkoitus taloa "lämmittää" vaan sen tehtävä on oikeasti tuulettaa rakennetta pintaverhouksen alla, siksi on arveluttavaa lähteä sitä tukkimaan uretaanilla ja muilla, sinne alareunaan voi laittaa verkon joka estää hiirien kiipeilemisen sinne alle.
Villoista tuntuu olevan liikkeellä väärää tietoa, kaikki eristeet enempi ja vähempi sitoo itseensä kosteutta, siellä missä on ilmaa siellä on myös kosteutta, kosteus kuuluu elämään ja sitä hallitaan oikeilla rakenne ratkaisuilla.
Jos haluaa testata noitten kahden villan veden imu kykyä on se helppoa, otatte molemmista palan ja pudotatte ne vesiäpäriin samaan aikaan...mitä tapahtui?...kokeilkaa voitte yllättyä
Täytyy kyllä sanoa, että tuollaiseen kokeen omaiseen tilanteeseen rakenteissa voi joutua vain huolimattomalla rakentamisella tai vesivahingon kautta, normaalia ilmankosteutta eristeet kestää, kunhan ne pääsee taas kunnolla tuulettumaan.
Varmuuden vuoksi suosittelen aina villa eristeeksi "punaraitaa"
Hyvä Moment!
Älä jätä koetta puolitiehen. Ota villat ämpäristä ja aseta sateensuojaan, jossa jonkinlainen ilmanvaihto. Mene seuraavana päivänä katsomaan villapaloja. Vasta tämän jälkeen voi julkaista tulokset.
Moment:
Ei tässä tuuletusrakoa olla tukkimassa, luetaas ne viestit tarkemmin..!
Kysymys siis lyhyesti tämä: vanha hirsiseinä todennäköisesti nojaa suuntaan jos toiseenkin; siispä ennen tuota rkl- tms.-levyä pitäisi seinä koolata suoraksi. Tämä taas väkisinkin aiheuttaa ylimääräisen ilmaraon seinän väliin.
Vai olisiko fiksumpaa lyödä se tuulensuoja/lisäeriste suoraan vanhaan lautaan/hirteen kiinni, ja paneloitien koolauksissa vasta suoristaisi seinän? Tällöin ei jäisi hirren ja lisäeristeen väliin ilmaa, ja sen päälle ilmarako jätetään jokatapauksessa.
Taitaa tosiaan olla sitten fiksumpi, että poistaa vanhat lautakerrokset kokonaan. Hirren päälle Momentin (?) jo ehdottama tervapaperi, siihen päälle tuulensuoja/rkl-levy, koolaukset ja uusi ulkoverhous.
Nostaako tuo ehdotus vielä verenpainetta?
Alkuperäiseen kysymykseen vielä kannanottona seuraavaa:
Lämpöeristetyn rakenteen tulisi aina noudattaa tiiviyden kannata 1:5 -perussääntöä, eli lämpimän puolen pitäisi olla 5 kertaa niin tiivis kuin kylmän puolen. Siksi kohtuus sen tervapaperinkin kanssa; ihan nurkissa se on perusteltua mikäli on normaali hirsirakenne eikä sen päälle tule paksua levyä. Mutta jo 45 mm on paksu. Tosin sanoit hirren olevan 30 cm. Tuntuu uskomattomalta. Olen nähnyt kaksi niin järeastä hirrestä on rakennettua taloa, uudempi valmistunut 1852. 6" (eli 150 mm) on yleisin hirren mitta, sitten 5" ja 7.Myyjä puhuu yleensä asiat itselleen parhaimmin päin. Ja jos hirsi olisikin niin paksu ei talosi todellakaan tarvitse muuta lämmöneristettä. Paksu hirsi ei ole kylmäsilta, vaan eristävä ja lämpöä varaava materiaali. Rakennusteollisuuden manipuloidut U-arvot eivät hirren osalta pidä paikkaansa.
Sitten yleiseen keskusteluun: Olen korjannut monta vanhaa taloa, aukaissut monta järkyttävää rakennetta. Yleisesti vanha terve rakenne on korjattu pilalle. Olen nähnyt kuinka lattiasieni saa voimaa vuorivillasta. Vuorivilla ja lasivilla toimivat hyvin vain onnistuneella höyrysululla varustetussa rakenteessa. Höyrynsulku on harvoin täydellinen, yleisesti se vaurioitetaan jo rakennusvaiheessa, mutta 30 vuotta on pitkä ikä 70-luvun rakennusmuoville.
Minä suosin mielummin hengittäviä rakenteita a) hyvän sisäilman sekä b) rakenteen pitkäikäisyyden vuoksi. Menestystä työllesi!
Moment ei taida olla ollenkaan ammattilainen, vaan täällä neuvoilee lämpimikseen, kun luetun ymmärtäminenkään ei mene perille.
Kyllä puu on kylmäsilta (RakMK C4):
lambda puu 0,12
lambda villaeriste 0,060
lambda kipsilelevy 0,21, joka on kiveä eli kylmäsilta. Otetaanpa nyt hieman suhteita.
lambda puu on noin puolet lambda kipsilevystä, kun taas lambda villaeriste on puolet lambda puusta eli huomattavan kaukana kivestä.
En tainnut tässä ketjussa puhua "kylmäsilloista" mitään?
Moment hyvä! Puhuit kylläkin kääntäen:
" 30 senttinen hirsiseinä on jo sellaisenaan aika hyvä eristämään, kun puhutaan hirsitaloista,"
ja
horisit hieman aikaisemmin tuuletusraon tukkimisesta uretaanilla. Niinpä niin!
Mikkelin Äijäkin voisi lopettaa puhumisen kivivillasta ja lasivillasta samana materiaalina. Joku järki pitää jutuissa olla, vaikka onkin tongittu koko elämä homehtuneita seinärakenteita.