Höyrynsulkumuovin sisäpuolella kosteutta. (Huurua)

Eli aloitimme rakentamaan autotalli 93 neliötä syksyllä. Saimme tuulensuoja ulos ja villat sisälle. Katto on levytetty ja kaikki käyty läpi höyrysulkumuovilla ja teipattu saumat. Nyt kun kävin katselemassa tallia sisältä niin seiniin höyrynsulkumuovin ja villan väliin on tullut sellainen huurteinen kosteus, Onko tämä normaalia ja saako noin olla? Tietysti kelien muutokset aina aiheuttaa kosteutta, mutta parempi kysyä nyt kun mitään ei ole levytetty umpeen.

Kuva Linkki tuosta höyrystä.

Ei saa! Siinä on tyyppiesimerkki höyrynsulun teippauksesta! Teipparit herätkää! Teippi ei ole rakennustarvike. Se on ainoastaa rakennusaikainen (eräänlainen) apuväline. Vain pakettital.. äsh paketeissa käytetään teippiä.

Kuitenkin ohjeistuksessa nimenomaan neuvotaan teippaamaan kaikki saumat. Eihän tuo muuten mikään höyrynsulku ole… ?

Niinhän ne neuvovat, mutta neuvo huono ja suorastaan väärä. Jos se pitää hetken, niin se ei pidä "huomenna".

Myös villoituksessa on melkoisella varmuudella tuulensuojineen puutteita ja virheitä eli huonosti tehty tai liian ohuesti eristettä.

125 on eristeen paksuus, joka on aika riittävä tuollaiseen tallirakennukseen. Välikatolla ei ole vielä puhallusvillaa vaan on aivan tyhjä.

 

Tosin olethan monta varmasti oikeassa ettei noita saa koskaan teipata. Onhan varmasti kaikki rakennusyhtiöt ja kastellit talot yms väärässä. Kun kerran noin tekevät omissakin projekteissaan.

Netistä löysin artikkelin jossa luki näin:

Jos kuitenkin kylmäksi jätetyssä rakennuksessa tulee tilanne, jossa sisällä on kylmempää kuin ulkona on olemassa vaara, että sisäänpäin liikkuva ilma jäähtyy niin paljon, että kastepiste alittuu, jolloin siinä oleva kosteus tiivistyy. Vaarana on, että tiivistyminen tapahtuu höyrynsulkumuoviin rakenteen sisälle.

Eli näin tuossa on käynyt. Kun talli on vielä kesken ja sisällä on hemmetin kylmä niin kun aurinko on alkanut lämmittämään niin tuonne on tullut kosteutta. Summa summarum niin tuolta kaikkia artikkeleita lukiessani luin, että tämä on normaalia mikäli tilaa jossa tämä muovi on laitettu ei lämmitetä niin näin käy. Eli aina pidettävä peruslämpö tuolla tilassa. Ja kun homma on kesken niin tuonni tiivistyy kosteutta.

No miksi et sanonut tuota jo heti, että talli on vielä kylmä, mutta siitä huolimatta sinne ei saa kerääntyä kosteutta, sillä silloinhan kaikki villoitetut/eristetyt ovat kylmillään riskirakenteita.

No voi hyvänen aika. Saahan sen höyryn sulun teipana, mutta niitä saumoja ei saa jättää teippauksen varaan, vaan ne ovat tiivistetty/saumattu höyrytiiviisti. Se homma on osattava.

Teippi on vain työn keston ajan vain apuväline, jonka saa jättää rakenteeseen,

mutta jos aivan hifistellään (ei välttämättä sittenkään), niin ei sitäkään kannata jättää, sillä sinne teippisaumasta

"kaksinkerroin" olevan muovin väliin saattaa vähitellen kerääntyä nestettä, jota myös usein vedeksi kutsutaan. Se neste riittävän suuressa määrin sitten saattaa hulahtaa sieltä rakenteisiin. Entäs sitten?

tuon takia kait ne saumataa oikeinpäin ettei ylöspäin muodostuisi taskua… :wink:

Eikös ne seinät ole vielä niin sisä- kuin ulkopuoleltaankin ulkoilman lämpötilavaihteluiden armoilla? Aurinkoisina päivinä ulkona voi olla lämpimämpää kuin tallissa ja yöllä päinvastoin ja kaikkea siltä väliltä.

Kosteutta kulkeutuu esteittä ulkoa villojen läpi minkään estämättä niinkuin pitääkin. Kun sisälämpötila pidetään ulkolämpötilaa korkeampana,

ilmiö loppuu siihen.

marksto. Tätä itsekin ajattelin, että kun höyryslku on oikeasti pitävä niin noinhan siinä juuri kuuluukin käydä. Lämpötilojen vaihtelu aiheuttaa vesihöyryn kulkusuunnan muutoksia, joten tuonnehan tuo kondensoituu, kun kerran on oikeasti pitävä höyrysulku.



Tuli vaan pelko, että mihin se tuolta lähtee leviämään, mutta kaippa se sieltä haihtuu, kun kerran ulkoapäin talo hengittää vielä.

"tuon takia kait ne saumataa oikeinpäin ettei ylöspäin muodostuisi taskua.. ;)"

Sitten se valuttaa heti sinne rakenteisiin. Kumpikohan on huonompi? Kumpikin!

Unelmat eivät aina toteudu.

Ja talohan ei "hengitä" eikä hengitä.

"Eikös ne seinät ole vielä niin sisä- kuin ulkopuoleltaankin ulkoilman lämpötilavaihteluiden armoilla? "

Eiköhän ne ole aina. Tarkenettakoon vielä, että kylmä-, puolikylmä- ja lämmin rakennus seinineen.

Minä lämmitän asuntoni sisätilaa. Ulkolämpötiloihin en pysty vaikuttamaan.

Lämmitä sinä vain sisätilaa, mutta valitettavasti se ulkotilan lämmittäjä vaikuttaa aivan varmasti sinne sisätiloihin. Sen vähäisen kokemukseni mukaan mitä viileämmäksi se ulkotilan lämmittäjä on ulkotilan tehnyt, niin sitä enemmän minun pitää "höyryttää" sisäpuolella ja päin vastoin taas toinen ääripää. Mitä kuumemmaksi se ulkotila on laitettu, niin sitä vähemmän minun on lämmitettävä sitä sisätilaa ja usein on mieli tehnyt jopa "avata" jääkaappikin viilennykseen, mutta en ole vielä sitäkään tehnyt. Enkä tee.

En ala tästä sen enempää keskustelemaan.

“unelmat eivät aina toteudu” Jos hiukan lääkitystä parannettaisiin ja alkaisi loppumaan tuo runollisuus.



Eli montan mielipide asiaan on kuultu. Jo vuodesta käpy ja keppi mitä haulla noita samanaiheisia suunnilleen kattelin.



Eli muiden mielipidettä vielä kaivattaisiin.


Aleks:

"Jos hiukan lääkitystä parannettaisiin ja alkaisi loppumaan tuo runollisuus.

Eli montan mielipide asiaan on kuultu. Jo vuodesta käpy ja keppi mitä haulla noita samanaiheisia suunnilleen kattelin. "

Oletko psykiatri vai vain yleislääkäri? Puoskarien lääkkeitä ja lääkemääräyksiä en ota vastaan.

Höyrynsulku toimii sitten, kun sisällä on lämpimämpää kuin ulkona. Mitä teippaamiseen tulee niin käytettäessä höyrynsulkumuovin teippaamiseen tarkoitettua teippiä lopputulos on pysyvä. Pakkausteippi ei toimi kovin kauan. Tätähän voi tutkia vaikka kylmässä ullakkotilassa. Villat sivuun ja teippauksia ihailemaan.

No niin… Palataan tuohon kysmykseen… Ilmiöllä ei ole mitää tekemistä saumojen teipaamisen kanssa vaa MARKTSTO vastasi aivan oikein asiaan.

Silloin kun talli on lämmittämätön eristää se esim yökylmän ilman niin, että tallissa on kylmenpää kuin ulkona ja kondenssi on höyrysulun takana. Aivan normaali ilmiö. HS-saumojen teipaaminen on tietenkin tehtävä kunnolla, mutta jos HS-vuotaa ei kondenssia tapahdu höyrysulun taakse vaan seinärakenteen kylmään osaan jos olosuhteet ovat sille sopivat.

Tämän ominaisuuden vuoksi minua on aina askarruttanut talvet kylmillään pidettävät mökit. Ne kun nykyään tehdään lähes poikkeuksetta aivan samalla rakenteella kuin asunnotkin tehdään (vain vähemmän eristeitä). Vanhoissa kylmilläänpidettävissä rintamiestaloissa tätä ongelmaa ei liene?

Betonitohtori.



Kiitos asiallisesta vastauksesta.

"Tämän ominaisuuden vuoksi minua on aina askarruttanut talvet kylmillään pidettävät mökit. Ne kun nykyään tehdään lähes poikkeuksetta aivan samalla rakenteella kuin asunnotkin tehdään (vain vähemmän eristeitä). Vanhoissa kylmilläänpidettävissä rintamiestaloissa tätä ongelmaa ei liene?"

Rakennuksissa, jotka joutuvat olemaan välillä kylmillään, kannattaa käyttää ilmansulkupaperia muovin sijasta ja myös sellaista eristettä, joka pystyy absorpoimaan jossain määrin kosteutta.

Osuipa silmiini nuo “Montan” viestit ja täytyy tosiaan ihmetellä tuota asennetta. Kyseisen kirjoittajan muitakin viestejä lukeneena on pakko ihmetellä että miksi pitää kirjoitella tänne noilla tiedoilla (tiedon määrä käy ilmi useasta viestistä eikä ilmeisesti ole päätä huimaava) . Ja tuolla asenteella. Pelkkää suun soittoa.



Tuosta itse aiheesta sen verran että aivan normaali ilmiö noissa olosuhteissa eli jos sisällä on kylmempää. Höyrynsulkuhan pitäisi asentaa heti sisäverhouksen alle jotta se toimisi kosteusteknisesti parhaiten. Muiden syiden takia se taas olisi järkevintä laittaa koolauksen alle jos sellainen on. Tuossa tilanteessa näkee hyvin sen että miten talonsa voisi rakentaa mahdollisimman huonosti eli laittaa HS-muovi kylmälle puolelle.



Turha sinun on aleks hermoilla tuosta asiasta, lämmöt vain päälle niin loppu sujuu itsestään. Silloin rakenne toimii normaalisti ja kosteus kyllä häviää seinästä. Esim puukuitueristeitä asennetaan kosteana ruiskuttamalla seiniin ja nekin toimii. Kun lämmöt laitetaan päälle niin kosteus pakenee ulos.



Mielestäni höyrynsulkuja on teipattu melkein niin kauan kuin niitä on asennettu. Tietenkin järkikin sanoo että kunnon rakennusteipillä tai siihen tarkoitukseen olevalla tuotteella eikä millään maalarinteipillä. Ja teippaushan on ihan ehdoton juttu, ilman sitä höyrynsulku on hyödytön.