Huoneistojen välisen seinän kylmyys

Missä voisi olla vika kun huoneistojen välisen seinän sisään pääsee ulkoilma? ensimmäisten pakkasien jälkeen seinän sisässä lämpötila laski noin 10 asteeseen ja ilmavirta tuntui olevan melkoinen, kun porasin pienen reijän seinään. Rakenne seuraava:
2x gyproc
7cm villaa
2cm ilmaväli
Talo on ½-kerroksinen paritalo jossa on kehäristikot.

Luultavasti kaikessa (muussakin)!

Ja ilmaraon jälkeen mitä? Sama rakenne peilikuvana toisen asunnon suuntaan?



Oleellista olisi myös tietää miten tuo huoneistojen välinen seinä liittyy muihin rakenteisiin (ulkoseinärakenteeseen, välipohjaan, yläpohjaan). Erityisesti miten ulkovaipan rakenteet (tuulensuoja, lämmöneriste, höyrynsulku) on noiden liitoskohtien osalta hoidettu.



Offtopic: Onko jollain muullakin tunne, että monta/ratoiv on saanut jälleen uuden persoonallisuuden?

kyllä, sama peilikuvana.

tietysti jos purkaisi seinän niin tietäisi väliseinän liittymiset muihin rakenteisiin, mutta tein yläkerrassa reijän seinään ja koitin katsoa missä yläjuoksu kulkee. En tiedä onko väliseinän teossa useita eri mahdollisuuksia, mutta yläjuoksu menee noin 20cm ylempänä kuin lattia ja yläjuoksu on naulattu kehäristikon kylkeen noin 50cm kehäristikon alapaarteesta mitattuna. oma arvioni on että väliseinän yläpää on auki katonrajassa ja höyrysulku puuttuu lämpimälta puolelta, mutta kun en ole rakentanut taloja niin en ymmärrä miten ton yläpään pitäs olla suljettu ja oisko yläjuoksu pitänyt tehdän niin, että se olisi tullut kehäristikon alapaarteen tasalle ja siitä jatkaa uudella koolauksella kattoon sitten lämpimälle puolelle höyrysulku, joka menee seinän yli?

Useammallakaan lukemisella en oikein päässyt selvyyteen kuvaamastasi rakenteesta.



Lähtökohtaisesti höyrynsulun pitäisi olla täysin yhtenäinen koko rakennuksen ulkovaipan yli. (Ja samoin tietysti lämmöneristeen ja tuulensuojan höyrynsulun ulkopuolella). Nyt mitä ilmeisemmin ainakin höyrynsulussa on katkos. Olisikohan syystä tai toisesta vain taitettu höyrynsulun lieve pätkän matkaa seinälle molempien asuntojen puolelta? Tuollaiseen virheelliseen ratkaisuun saatetaan päätyä vaikkapa, jos tehdään ensin huoneistojen välinen palokatkoseinä yhtenäisenä lattiasta vesikattoon saakka ja aletaan asentaa yläpohjan höyrynsulkua vasta sen jälkeen - tekemätön paikka enää siinä vaiheessa viedä höyrynsulkua yhtenäisenä valmiin seinän läpi…

uskoisin että seinä on tehty juuri noin, mutta onko mitään mahdollisuutta enää korjata ongelmaa? ja jos tehty vastoin määräyksiä löytyykö seinän teosta jokin rakennusmääräys, jonka mukaan seinä pitäisi rakentaa?

Kaikkihan on aina korjattavissa, mutta eri asia millä vaivalla ja hinnalla. Kannattaa ottaa joku pätevä kaveri sinne paikan päälle tutkimaan tarkemmin syy ja korjausmahdollisuudet. Kelien kylmetessä lämpökamerakuvaus voisi olla harkitsemisen arvoista, niin löytyy mahdolliset muutkin ongelmakohdat.



Lähin tätä sivuava määräys lienee rakentamismääräyskokoelman osasta C2 (http://www.finlex.fi/data/normit/1918-c2.pdf):

“4.1.2

Ilmansulun ja ilmansulkuna toimivan höyrynsulun saumat, reunat

ja läpivientikohdat on tiivistettävä huolellisesti.”

löytyskö seinän rakenteesta piirrustusta miten liittymiset välipohjaan ja yläpohjaan pitäisi tehdä?

Kyllä niitä on. Panepa hakuusi koneessasi erilaisilla hakukriteereillä. Toisaalta mitä sillä on väliä miten se olisi pitänyt tehdä, vaan sillä on ensi sijassa väliä, miten se on tehty.

löysin suunnitteluohjeen:

http://www.glulam.fi/fi/?__EVIA_WYSIWYG_FILE=6491&name=file

ja sieltä sivu.17

Rakentaja on alustavasti luvannut korjata seinän, mutta ehdotti korjausta katolta käsin. kuulemma syynä se että seinän yläpäästä uupuu palovillakaistale joka tulee kattoa vasten? noissa kuvissa kyllä puhuttiin tosta höyrysulusta ja mietityttää että tuleeko tosta korjauksesta susi?

Kyllä tuollainen pikakorjaus on melkein yhtä tyhjän kanssa. Jos seinän sisällä oleva ilmarako on avoin ylös vesikattoon saakka, niin ehkä sinne yläpäähän sullottu villa kaikkein kovimman tuulen seinän sisästä katkaisee, mutta se yhtenäinen höyrynsulku edelleen jää uupumaan.



Höyrynsulun puutteellisuus voi aiheuttaa kosteusvaurioriskin - sisäilmasta diffuusiolla ja/tai konvektiolla kulkeutuva kosteus kondensoituu kylmässä tilassa paloseinän sisäpuolelle. Vaikuttavia tekijöitä on niin paljon, että kukaan tuskin pystyy varmasti sanomaan tapahtuuko näin vai ei - mutta riski on olemassa.



Perusteellinen korjaus edellyttäisi paloseinärakenteen katkaisemisesta höyrynsulun kohdalta, höyrynsulun jatkamista yhtenäisenä huoneistojen yli ja yläpuolisen paloseinän uudelleenrakentamista. Helpommin sanottu kuin tehty…