Huonotapainen takka

Mistä johtuu että uusi varaava takkamme aina polttaessa valuttaa nokista lientä luukkujen raosta? Maaliskuussa tulee muurauksesta aikaa vuosi, nyt olemme syyskuusta asti poltelleet ensi varovasti ja nyt täysiä pesällisiä. Ei auta, joka kerta valuu mustanruskeaa nestettä antiikkilaastipinnoitetulle naamalle. Puut on niin kuivia kuin mitä ne kuiviksi saa. Savuhormi on Schiedel, yli vuosi sitten asennettu, piipunhattu päässä. Sikaflexiäkö luukkujen rakoon vai dynamiittia sytykkeeksi??

kauanko on talossa jo asuttu?

Selluloosa koostuu pääasiassa hiilestä ja vedystä. Hiilen palamisjäte on hiilidioksidi ja vedyn vesi. Vettä siis syntyy puuta poltettaessa riippumatta puun kosteudesta ja vesihöyryn kuuluu poistua hormin kautta savukaasujen mukana taivaalle.

Teillä osa höyrystä tiivistyy jostain syystä luukun pinnalla tai sen ympärillä vedeksi ja valuu takan ulkopuolelle. En tiedä, minkälaista vetoa pidätte takassanne, mutta kitupolttoa ei kannata harrastaa vaan veto on syytä pitää hyvänä koko palamisprosessin ajan. Tällöin savukaasut poistuvat esteettä ja myös luukun lämpötila pysyy riittävän korkeana niin että höyry ei tiivisty siihen.

Jos em. asiat ovat kunnossa, on takassa joku rakenteellinen vika, joka johtaa vesihöyryn tiivistyminseen.

Nimenomaan. Yleensä kyseinen ilmiö johtuu liian vähäisestä hapen saannista…

Kiitos kommenteista. Emme asu siis ko. rakennuksessa vaan takkaa lämmitetään tavallisesti. vain viikonloppuisin. Kuitenkin lämpö on päällä, joten kovin kylmäksi ei kai takka jäähdy n. 20 asteessa? Seuraavaksi analysoitiin ns. kitupolttoa. Mikähän rööri vielä pitäisi avata, kun polttaessa on auki kaikki pellit (savupelti ja kesäpelti) sekä luukkujen ilma-aukot? Ei kai tarkoitus ole takkaa polttaa luukut auki? Olisiko hormissa jotain, joka tukkisi vetoa? Aluksi nimittäin savu kiertelee tulipesässä ja vasta tulen kunnolla syttyessä savut haihtuvat luukun takaa. Ongelmana on myös luukkujen tosi nopea nokeentuminen. Onko jollakulla kokemusta tai näkemystä?

Tähän ketjuun sopii myös muistutus uudisrakentajille:

LAITTAKAA UUNILLE/TAKALLE OMA KORVAUSILMAPUTKI ULKOA!

On todettu että lähes kaikissa taloissa, joissa on nykyaikainen LTO-ilmanvaihto on ongelmana alipaine ja savujen tulo pirttiin.

Putken taytyy olla täysin suljettava jottei sieltä tule kylmää. Uuninvalmistajat eivät näitä mielelellään laita, mutta rakentaja laitata sinä se!

Ei sitä korvausilmaa tarvi erikseen laittaa, kunhan säädätte sen LTO:n/ venttiilit oikein, eli 5-10% alipaineiseksi. (olettaen että tulisijan hormi on vetävää mallia) Ja tuloilmasuodattimen likaisuus lisää alipainetta. Itse pidän talvella paineet lähes 50/50 koska puunpoltto on lähes päivittäistä -->alipaine kasvaa ja suihkusta saatava kosteus pysyy paremmin talossa.

Savuimurilla horminpäässä saa korjattua huonostivetävää piippua. Energiatehokkuutta ajatellen korvausilma pitäisi ottaa suoraan pihalta ja tiiviisti suoraan takkaan. Muutamien takkavalmistajien takoissa tämä on tehty mahdolliseksi.

Alkuveto tosissaan luukut auki ja kunnon korvausilma, vaikka tuuletusikkunaa auki siksi aikaa, että veto käy niin, että pienemmät puut kolisee hormissa. Enemmin vitsailematta jotkut rakennuspaikat tarvitsee hieman ylipitkän hormin vetääkseen. Nyrkkisääntönä piipun yläpinnan oltava min 400 mm katonharjan lumirajankin yli. “Joitakin uuneja, tosin vuolukivestä, tehneenä”.

No tulihan se tieto että talossa ei asuta viellä.

sulla on siellä viellä liikaa rakennuskosteutta ja takka ei ole kunnolla kuiva. polttelet vain siellä reilusti puita niin kosteus hävii ja veden vuoto loppuu.

puhun sillä kokemuksella että omassa talossani takka muurattiin 1v ja 3kk sitten. olen poltellut siellä kesänmittaa pikkuisen ja nyt syksyllä sain ikkunat paikoilleen ja aloittelin sitä lämmittää enemmän. aina kastui luukunreunat,mustaa nokista vettä luukun raudoissa sytytyksen jälkeen. nyt kun olen siellä poltellut talven puita niin enää ei mitään kosteutta tule mihkään. emme asu viellä talossa. lämpöä sinne olen saaanut 18ast. takka sydän painaa 3000kg. ulkokuorta ei ole viellä muurattu.

Vois siihen laittaa jonkin sähköpuhaltimenkin puhaltaan lämmintä ilmaa takkaan/piippuun, niin kuivuu nopeemmin.

Mukavasti tulee kommenttia ja ihan hyötyäkin on niistä! Olimme viikonloppuna koepolttamassa täyden pesällisen niin että viereisen huoneen pikkuikkuna oli auki. Tulokset: Alkusavut eivät kierrelleet niin pahasti kuin tapana on ollut. Kosteutta ilmaantui hetkeksi leivinuunin luukun lasipinnalle, mutta mitään tippumista ei enää esiintynyt. Kuumuus nousi holvissa noin 100 asteeseen.

Jos suljimme "korvausilmaventtiilin" lue ikkunan, niin tupsahti heti luukuista savua huoneeseen. Lähinnä uunin suuluukun ympärillä savun haju tuntui voimakkaampana. Eli aiomme kehitellä vetoa paremmaksi kun sittemmin asustelemme ja polttelemme takkaa useammin. Ja kuivuminen siis voi vielä olla kesken. Tämä takka on nimittäin ns. kuivunut lämmittämättömässä tilassa monia kuukausia, eikä siellä mitään suurempia puhalluksia ole päällä ollut. Hyvä tietää, että toivoa puhtaammasta tulevaisuudesta on. Kiitos kaikille kommentoijille.

 

Tuo kerran viikossa lämmittäminen ei riitä tai sitten pieni lämpöpuhallin

jelpaamaan, tosin suhtaudun hieman skeptisesti valmis takkojen ominaisuuksiin muutoinkin