Ikean yläkaappien kiinnitys

Miten kannattaisi tehdä pohjatyöt Ikean yläkaappeja varten, kun kaapithan kiinnitetään yläkulmistaan? Kipsilevyseinä… Täytyy ottaa huomioon sekin että kaappien päädyt ovat näkyvissä, eli mahdollinen rako jäisi näkyviin. Listallahan sen saisi piiloon mutta tila on niin ahdas että mieluummin ei listaa.

Kiitos etukäteen asiallisista vastauksista!

Pari vaihtoehtoa:
1) tukipuut seinän sisään eli sen kipsilevyn taakse. Tarvittaessa vaikka loveatte seinän runkopuita sen verran, että lauta tai vastaava poikkipuu (paksuhko vanerikin voisi riittää) uppoaa muun rungon tasalle. Sitten kipsit päälle ja kaapit kiinni.

HUOM! Kun mietitte, mille korkeudelle yläkaapit ja niiden kiinnityspuut tulevat, ottakaa huomioon, että Ikean yläkaapit ovat normaalia syvempiä -> välitila alakaappeihin pitää olla vähintään 50 cm tai muuten pöytätaso jää ainakin pitkällä ihmisellä katveeseen ja esim. tiskaaminen on vaikeaa.

2) laitatte tukipuut kipsin päälle ja kaapit siihen kiinni. Ikean kaappeihin myydään muistaakseni päätylevyjä, jolla muuten näkyviin jäävän seinän ja kaapin välisen raon voi peittää

Jos kipsilevyjä ei ole vielä asennettu, niin:

  • vaneri kauttaaltaan seinään kipsilevyn alle
  • tai runkotolppien väliin asennettuna



    Jos kipsilevyt ovat jo seinässä, niin:
  • kipsilevyn paikallinen poisto kaappien takaa kiinnityskorkeudelta ja korvaaminen 12mm vanerilla (riittävän leveä soiro, jotta on tarpeeksi tukeva)
  • seinään pintaan tuki ja syntyvän raon piilottelu
  • tai tavanomaisen sidepuun virittäminen kaappirunkojen sisään

Kiitos vastauksista. Miten muuten vaikuttaa että yksi seinistä on ulkoseinä eli kantava? Loveta ei varmaan voi mutta voiko edes ruuvata?

Voi ruuvata ihan huoletta. Lienee aika yleistä, että keittiön kaapit ovat kiinni ulkoseinässä, sisäpuolella

Tokihan ulkoseinäänkin voi ruuvata, eipä sinne niitä kaappeja oikein muutenkaan asennettua saa :)  Ulkoseinän höyrynsulun ylimääräistä rei’'ittämistä on vältettävä, mutta kun ruuvaukset tekee runkotolppien kohtaan (kuten ne tietysti muutenkin olisi syytä tehdä), niin ei aiheuta käytännössä mitään ongelmaa.

Ok kiitos!  Näillä tiedoilla pärjätään.

Voiko ulkoseinään kipsilevyn päälle kiinnittää vanerin koko seinälle?

Eli voikohan levyjen väliin kondensoitua vettä,

kun levyt eivät välttämättä ole täysin kiinni toisissaan

epätasaisuuksien takia? Ja voiko lasikuitutapetin jättää levyjen väliin?

Talo on tehty vuonna 2001, on koneellinen ilmanvaihto ja höyrynsulkumuovi.



Jos vanerin voisi laittaa, kuinka paksua sen pitäisi olla että kestää yläkaappien painon?

(tavallisen) vanerin voi huolettaa laittaa kipsilevyn päälle. Normaalin 10-12 mm vanerin luulisi kestävän hyvin kun laittaa sopivasti ruuveja, olettaen että ruuvi lävistää vanerin.

Jokohan ne kaapit on seinässä ! Kyllä vaikuttaa vaikealta yksinkertainen asia! En kyllä panisi kalliimpaa posliinia noihin kaappeihin! "Kamraati Kampradin Kamaa ehkä! Verroinkaan kun ei alareunan tukilistasta enää puhuta mitään!!

Haittaako se lasikuitutapetti siellä kipsilevyn ja vanerin välissä vai pitäisikö koittaa saada se pois? Ja ovatko muut samaa mieltä JTPro:n kanssa että vanerin voi laittaa koko seinälle ilman että levyjen väliin mahdollisesti jäävään rakoon kondensoituu vettä?

ruosulle suuri kiitos rakentavasta kommentista 

>>Haittaako se lasikuitutapetti siellä kipsilevyn ja vanerin välissä vai pitäisikö koittaa saada se pois?<<

Riippuu vähän siitä, onko lasikuitutapetti kotimaista?
Katso tapetin kääntöpuolta lukeeko ´valmistettu Suomessa`
Kotimaisen tapetin voipi jättää alle mutta ulkomainen pitää poistaa!  

Aika surkea esitys nuo Ikean kaapit, ei ole sidepuuta kaapissa, vaan kulmista laitetaan kahdella ruuvilla kiinni seinään. Jako ei osu mitenkään 600/900mm koolausvälille, jos tulee 300mm, tai 400mm kaappi johonkin väliin. Lisäksi nuo kaksi kiinnityspistettä kaapin sisäkulmissa on kahdella lyhyellä ruuvilla kiinni kaapin lastulevyrungossa. Ko ruuveihin on laskettu ilmeisesti vain leikkausvoimat, kun näyttää niin heppoiselta kiinnitykseltä.

Itse pitäisi saada kipsilevyseinään ko kaapit kiinni…ei kait auta kun laittaa vanerisoiro seinään ja kaapit siihen kiinni, kun yksikään ko kaappien kiinnikkeistä ei satu koolauksen kohdalle.

Saneerauskohteissa kannattaa  tutkia kaappien kiinnityksiä ennen hankintaa, itseltä tämä jäi tekemättä…nyt joutuu posliinit laittamaan alakaappeihin ja yläkaappeihin muovimukit ja lautaset.

Muuten Ikean itse kaapit on helppo ja nopea kasata, mutta jostain on aina tingitty.

"Muuten Ikean itse kaapit on helppo ja nopea kasata, mutta jostain on aina tingitty"

Niin kyllä asentajan osaamisesta.

Laitoin yhteen kämppään yläkaapit kipsilevyyn ihan vaan alligaattoritulpilla. Saavat luvan pysyä…

Kait rahalla olisi saanut sidepuullisen keittiökaapiston ja helpomman asennuksen. Nyt joutuu virittelemään vanerisoiroja ja kenties leikkamaan kipsiin tätä varten aukon ja kiinnittämään vanerin runkotolppiin, jollei halua kaappia irti seinästä vanerin verran. Kaikki ylimääräistä työtä.

Kannattaisi jo ennen kaappien asentamista panostaa vähän noihin pohjatöihinkin asentamalla tukirakenteet sinne levyjen alle. Tämä koskee ihan kaikkia keittiökaappeja.

Näin jälkiviisaana totta, olisi pitänyt purkaa vanha levytys ja asentaa ne tukirakenteet. Jos olisin tiennyt Ikean kiinnityksen, olisin toki niin tehnytkin.



Olettamuksena oli, että keittiökaapeissa on sidepuu, kuten entisissäkin kaapeissa, joka sitten kiinnitetään pystyjuoksuihin 600mm välein, kuten vanha kaappikin oli asennettu!



Sitä en sitten tiedä, onko muillakin keittiövalmistajilla sama kiinnitys.

Kannattaa olla etukäteen viisas ja olettamukset ovat usein väärää tietoa ja yleensä pahinta sellaista.

Kyllä kannattaa ajatella aina seuraavaa vaihetta ennen kuin tekee seuraavan vaiheen. Siis työt ovat vähintään yhden askeleen jäljessä suunnitelmista. Siis jostakin sakotetaan ja syy aina vieritetään muualle, kun se ei ollutkaan sellaista mitä oletin.

Muuten sen kiinnitysriman asennus siihen kaapistoon jälkeen päin on hyvin yksinkertainen temppu, vaikka kaapisto olisi jotenkin kutenkin ripustettu jo sinne seinälle. Riman lisäystä tehtäessä ei kaapistoa pois tarvitse ottaa - seinältä nimittäin. Tämäkin temppu onnistuu (huom!) osaavalta, mutta ei mokaavalta.  

Ei kannata mennä pintaa syvemmälle, eikä opettaa sorsaa uimaan. Lähtökohta on edelleen sama, Ikean kaappien kiinnitys poikkeaa muista ja on osattava ottaa huomioon varsinkin saneerauskohteissa. Varsinkin silloin kun tilaa ne postimyynnistä ja tavaraa ei ole nähtävillä.



Korjaustoimenpiteet onnistuu kyllä ja siihen ei tarvita tietoa, eikä sitä olla edes kysytty. Eiköhän tämä asia ole loppuunkäsitelty osaltani, alkaa menemään Suomi 24 keskusteluksi ja itse asia unohtua.