Ilmanvaihto / huippuimuri / veden tippuminen / eristäminen

Tervehdys,

Muutaman vuoden tätä ongelmaa ihmetelleenä päätin että nyt laitan viestiä ja kerron tilanteesta jos tähän saisi jonkun ratkaisun. Otsikosta käy ilmi ongelman laatu, näitä keskusteluja on täällä ollut paljon ja niistä olenkin koittanut oppia jotain. Mutta, aina on se mutta ja jokainen tapaus on hiukan erilainen.

Kyseessä RT -83, yhtiössä viisi asuntoa yhdessä kerroksessa, johon muutimme kaksi vuotta sitten. Katolla sijaitsee huippuimuri, ilmanvaihto koko ajan päällä pienellä. Liesituulettimesta ohjataan imuria. Teimme pintaremontin koko asunnossa, keittiö uusittiin kaikkine koneineen liesituuletinta myöden. Heti oikeastaan ensimmäisten kylmien ilmojen aikaan alkoi asunnon jokaisesta tuloilmaventtiilistä tippua vettä. Välillä toisesta, joskus toisesta. Pääasiallisesti kaikissa venttiileissä oli tippuja reunoilla. Välillä vettä tuli ryöpsähtäen. Vettä on tippunut kattopaneelien välistäkin venttiilien vierestä.

Ensimmäinen ajatus oli eristys. LVI liike tuli tilannetta tarkastelemaan 2013 mutta ei oikein saanut selville mikä on todellinen syy. Samoin jossain vaiheessa katolla kävi sähkömies joka totesi eristyksen olevan ok ja tarkasti että liesituuletin ohjaa huippuimuria kunnolla.

Hommaa jatkettiin vuoden päästä talvella kun vedentippuminen jatkui. Olin soittanut jo kaksi LVI firmaa, ensimmäinen ei oikein saanut mitään selville ja toinen lopulta ei tullut paikalle. Seuraava kaveri joka tuli, kävi katolla ja totesi että poistoilmamoottori imurista on rikki. Selvä, sähkömies taas paikalle ja moottori vaihtoon. Asennuksen yhteydessä sähkömies ohitti termostaatin katolla, moottoria ei ollut heti liikkeessä tai jotain... En muista miksi tämä... mutta silloin imu tehostui ja kuului selvästi asuntoon kun ilmanvaihto tehostui kun liesituulettimen laittoi täysille. Tämä on viimeisin mitä katolla tehtiin.

Sitten vielä muutama ajatus ja lisäys tilanteesta. Ensimmäisenä ylipäätään olin ihmeissäni kun 1000e maksava liesituuletin ei ime paremmin. Edes vessapaperipala ei pysy siinä kiinni kun laitteen laittaa täysille. Samoin märkätiloista ei ole imua. Tästäkin soitin maahantuojalle mistä voi olla kysymys, paras tieto oli muutaman asentajakeskustelun jälkeen oli että liesituuletin vaatii D160 putken eikä putkessa saisi olla mutkia. Taitaa olla meillä D125 ja siinä on itse asiassa pieni mutka, eli mahdollista. Mutta se ei selitä miksi imua ei ole kylppärissä.

Asunnossa oli ollut ongelmaa jo ennen meitä, vettä oli tippunut joskus aiemmin putkista. Muissa asunnoissa ei ole ollut ongelmaa. Jokaiseen asunnon kylppäriin on asennettu katolta vedenpoistoputki kondenssivettä varten. Sitä ihmettelin jossain vaiheessa kun tuntui että putkestä ei tule vettä. Tukossa? Ei taida olla, sieltä on tullut nyt vettä.

Tässä tilanne, toivottavasti sain kaikki laitettua mitä mielessä oli. Tuleeko ajatuksia?

Onkohan tuossa LTO, koska on tuloilmaventtiilit vai tarkoititko poistoventtiilejä? Eikä ikkunoiden yläpuolella ole siis mitään rakoventtiilejä? Mieleen tulee että vika on eristeissä, pääseekö putken ympärillä olevan eristekerroksen alle kylmää ilmaa? Tai sitten LTO:n putket on asennettu väärin, laitettu tulo ja poisto vääriin kohtiin.

Ikkunoiden yläpuolella ei ole rakoventtiilejä. Sitä en osaa sanoa henk. koht. pääseekö eristekerroksen alle kylmää ilmaa. Asiaa on tutkittu katolla ja todettu että eristeet on kunnossa. Tuloilmaventtiili, siis puhaltaa ilmaa??, löytyy joka huoneesta ja niistä tiputtaa vettä. Ihan vain tarkennuksena koska tiedätte mistä puhun, en ole ekspertti. Ja poistoilmaventtiili on joka märkätilassa. Ei ole lämmöntalteenottoa tässä kohteessa.

Siis systeemissä on 2 puhallinta: toinen puhaltaa sisään putkea pitkin (ja siitä tulee vettä) ja toinen puhaltaa ulos putkeen (josta ei tule vettä). Ja asuntoon on asennettu liesituuletin, jolla ohjataan molempia puhaltimia sähkökytkennän avulla. Kannattaisiko tarkistaa soveltuuko tuo 1000 euron liesituuletin ollenkaan tuohon systeemiin (tulo- ja poisto ilman LTO:ta). Jos raakaa ilmaa tulee putkea pitkin sisälle ja puhallin on pysähdyksissä, voi silloin vettä kertyä hyvinkin putkeen.

Uuden as.oy-lain mukaan ilmanvaihtoa ohjaava liesituuletin on osa perusjärjestelmää ja siten taloyhtiön vastuulla ellei yhtiöjärjestyksessä lue jotain muuta.

Niin aattelin tämän olevan ihan normaali setti, liesituuletin jolla ohjataan katolla olevaan huippuimuria.  Ja nyt kun katollakin on kaveria ravannut vaikka kuinka niin olen olettanut liesituulettimen olevan ok.  Sitä ainoastaan aiemmin tarkasteltiin että liesituuletin ohjaa huippuimuria katolla oikein. Ostaessa kyllä tarkastettiin asiaa ja keittiömyyjä oli varma että sopii tänne uusi liesituuletin, arvioi sen vanha liesituulettimen perusteella. Puhallinhan ei ole ikinä pysähdyksissä, ykkösellä se on koko ajan joka tapauksessa ja tarvittaessa kovemmalla. 

“Edes vessapaperipala ei pysy siinä kiinni kun laitteen laittaa täysille. Samoin märkätiloista ei ole imua.”



Moottori on rikki/ säädin on rikki/ putki on tukossa, naakan pesä tms. Varmaan moottori tai säädin. Ihmettelen jos asentaja lähtee pois ja sanoo että kaikki on kunnossa. Putken halkaisijan vaikutus olisi korkeintaan minimaalista, ei mikään syy toimimattomuuteen.

Jotain tuommoista varmaankin... En todella osaa arvata edes enää. Laitoinkin ensimmäiseen viestiin mainintaa termostaatista jonka sähkömies ohitti asennettuaan poistoilmamoottorin katolle. Silloin märkätilojen venttiileissä oli imua kun laittoi liesituulettimesta tehon täysille. Ja tämä tapahtui myös hiljattain yksi ilta, yhtäkkiä tuntui kun olisi joku lähtenyt kunnolla käyntiin ja humina kuului pitkin huoneistoa. Menin heti testaamaan kylppäriin imutehoa ja silloin se oli voimistunut selvästi. Kiitos näistä vastauksista! 

Se on kyllä puppua että pienempi putki estäisi liesituulettimen kokonaan toimimasta jos se putki auki on. Eivät ne kanavat yksikerroksisessa talossa voi kovin pitkiä olla.

Kun raitisilmakanavista tippuu vettä kylmillä keleillä (ei siis sadevettä), se tarkoittaa sitä että kanava kulkee lämpimän tilan kautta ja siellä oleva kosteampi ilma tiivistyy kylmän kanavan ulkopintaan ja valuu sitä pitkin sisälle. Kondensoimiseen siellä on näköjään varauduttu, mutta se todennäköisesti koskee poistoilmapuolta. Ei ole kovin harvinaista, että liesituulettimista tipahtelee joskus vettä.

Ilmanvaihtojärjestelmä on taloyhtiön vastuihin kuuluva asia, joten sen intresseihin kuuluu tarkempi asian tutkiminen. Katolta tai sisältä kurkkiminen ei paljon paljasta, vaan kanavien kulku ja mahdollinen tuloilmakanavan kondenssieristäminen on selvitettävä tarkemmin. Ei tuo mystiikka muuten selviä.

Aika kummallista, että on tehty koneellinen tulo ja poisto mutta ei lämmön talteenottoa. Kannattaisi ryhtyä suunnittelemaan ilmanvaihdon remonttia. Ja itse asiaan. Jos sitä vettä tippuu venttiilin kehän ja katon välistä on kyseessä putken ulkopintaan tiivistyvä kondenssivesi. Jos vesi sen sijaan tulee putkesta on kyseessä asia, jota tiede ei pysty selittämään.

Aikanaan noita raitisilmakanavia joskus vedettiin odottamaan myöhempää lämmöntalteenottojen asentamista ajatellen.

Jos putki tulee kylmällä ullakolla ensin jonkin matkaa (huonosti eristettynä) ja siirtyy sitten äkisti lämpimälle puolelle, voi putken sisälle kertyä vettä varsinkin silloin mikäli ilmanottoritilä on tukossa tai puhallinmoottori pysähtynyt.

Halpakorjauksen teoriaan savolaisisäntä sanoisi, jotta suattaahan se niinnii olla. Todellisuudessa kun ulkoilma lämpenee sen suhteellinen kosteus pienenee ja kondenssia voi tapahtua vain ulkoilmaa kylmemmille pinnoille. Tällaista tilannetta IV-kanavassa tuskin syntyy.

Tuo että paperi ei pysy venttilissä kiinni huonon vedon takia, viittaa kuitenkin siihen että puhaltimet eivät toimi tarkoitetulla tavalla. Mahdollisesti on antureita tai säätimiä, jotka aiheuttavat toimimattomuutta.

http://www.vallox.com/ilmanvaihtojarjestelman-mittaus-ja-saato

Pitäisi pyytää taloyhtiötä teettämään tuollainen. Tutkimuksen tulos sitten ratkaisee, kuuluuko säätö taloyhtiön korvausvastuulle vai katsotaanko että osakkaan hankkima uusi liesituuletin aiheutti ongemat.

Tällainen yksi teoria vielä tähän ketjuun.

Jos siellä on tosiaan ilman tuloilmakonetta tuloilmakanavat, joiden kautta on tarkoitus virrata kylmää korvausilmaa asuntoon ja ilman virtaus on kovin heikkoa, niin venttiilin toisesta reunasta voisi virrata lämmintä ja kosteaa huoneilmaa kylmään tuloilmaputkeen ja kondensoituu siellä vedeksi, joka valuu takaisin huoneeseen.

“Tuloilmaventtiili, siis puhaltaa ilmaa??”



Ymmärsin tuon AP:n toteamuksen niin että tuloventtiileistä tulee ilmaa puhaltimen työntämänä. Silloin tuotakin puhallinta ohjataan ilmeisesti liesituulettimella (jos on kytketty johdot oikein).

Kiitokset kaikista viesteistä ja teorioista. =)

Muutama kommentti vielä tähän:

 

Liesituulettimesta ohjataan ilmanvaihtoa, 1 - 4 voimakkuudella. Erikseen voi vielä lisätä

imutehoa liesituulettimessa. Ilmanvaihto on aina 1 ja suihkun käytön jälkeen 3.

Joku mainitsikin antureista ja säätimistä jotka aiheuttavat toimimattomuutta. Kerroinkin termostaatin

ohittamisesta poistoilmamoottorin vaihdon yhteydessä jolloin imuteho lisääntyi huomattavasti.

 

 

Olikohan korvausilmaventtiilit mallia reikä seinässä? ja poistossa huippari katolla poiston ohjaus liesikuvusta, liesikuvussa auki/kiinni säätöläppä. Ap selostus vähän ontuva.  blush