"IS on ottanut esille erittäin tärkeän aiheen, joka ilmeisesti koskee satoja omakotitalon rakentaneita. Outoa on, että vain 1-2 ikkunaa huurtuu/ikkunasta vetää. Viittaa ikkunan rakennevikaan ei ilmastointiiN. Olen ottanut valokuvat varmuuden vuoksi.IS tekisi nyt viisaasti, jos kysyy asiaa Valtion Tekniseltä tutkimuslaitokselta-siis riippumattomalta taholta- ja myös Kuluttaja-asiamiehelle kannattaisi asianomaisten laittaa postia ja kuvia.Siksipä laitan tämän viestin myös IS toimituspäällikölle ja toivon keskustelun jatkuvan.Onhan se kummaa, kun 30 v sitten tehdyn talon ikkunat ei huurru mutta 2010 rakennetut talon Fenestra-ikkuna huurtuu varmasti aina pakkasella. Valmistaja pääsisi vähemmällä vaihtamalla 24 t sisään jokaisen valtakunnassa huurtuvan ikkunan. MIksi se ei tee niin."
Fenestra pakenee vastuutta.Pyytäkää VTT :ltä lausunto!
Uusien ikkunoiden lämmöneristyskyky on niin paljon parempi,kuin vanhojen ikkunoiden. Ei tähän mitään salaliittoteoriaa valitettavasti kätkeydy.Rakennuslehdessä( 22.11.2013) oli asiasta hyvä kirjoitus.
Niinhän täällä kitistään kuin maajussit! Koskaan ei ole hyvä; jos ei pouta kuivata, niin sade mädättää…!Ensin halutaan tehdä taloja jotka lämpiää “ilmaiseksi”, ja mieluiten vielä kehittävät ylimääräistä energiaa myytäväksi valtakunnan verkkoon; sitten kun valmistajat tekee työtä käskettyä, niin valitetaan että “jukolauta kun ei yhtään falskaa…”! Ensiluokkaisen ikkunan hinnalla saa nykyään samankokoisen tauluteeveen! Pistää sen seinälle ja kamera ulos tolpan nokkaan…! Sitä kääntelemällä näkyy kaikki maisemat kätevästi! Voi pistää puoli metriä tyroksia kaikkialle seiniin; ilman aukkoja! Kätevästi käy sitten tulevaisuudessa tuo “ikkunan” vaihtokin…! Oviaukkohan se nyt tietysti vielä jatkossakin pitää jättää, että asunnosta tulee käytännöllinen…!
Niinhän täällä kitistään–
Sehän otti koville. Ikkunan valmistaja vai–?
Jotenkin vain epäilyttää, että tällä rakentajan palstalla valmistajat päivystävät eri ketjuja ja moderoivat itselleen hankalat epäilykset. Tai sitten voihan olla, että täälläkin on niitä tiedotusvälineissäkin mainittuja ostettuja/palkattuja kommentoijia = mainostajia. Ei hyvä - uskottavuus menee.
Näin vastasi palstan asiantuntija ja uskon tähän aika lailla:
Mutta jos vain yksi ikkuna huurruu huushollissa lienee vika siinä ja se pitää Fenestran toimesta vaihtaa ennenkuin ollaan Kuningaskuluttajassa ton ikkunan kanssa kaiken kansan töllisteltävänä:
lainaus: Jos kyse on ikkunan huurtumisesta ulkolasin ulkopuolelta, kyse on normaalisti fysikaalisesta tapahtumasta, ja tätä tapahtuu kaikkien ikkunavalmistajien ikkunoissa. Kondensoituminen on osaltaan osoitus ikkunarakenteen hyvästä lämmöneristyskyvystä. Jos kondensoitumista tapahtuu ulkolasin sisäpintaan, ikkunatiivisteet vuotavat ja pokat vaativat uudelleensäätämisen. Jos huurtuminen tapahtuu sisälasin sisäpintaan, ikkunan lämmöneristysarvo on liian huono. toisena vaihtoehtona voi olla, että sisäilman suhteellinen kosteus on liian korkea. Jos sisäilman lämpötila on 24 astetta ja suhteellinen kosteus on 65 %. kastepiste on noin 17,5 astetta. Kondensoituminen ei ole osoitus ikkunarakenteen huonosta lämmöneristyskyvystä, vaan sisäilmanvaihdon huonosta tasosta. Sisäilman kosteutta voi nostaa myös esimerkiksi pyykin kuivaaminen sisätiloissa. Mielestäni on hyvä herättää keskustelu esiintyneistä ongelmista, mutta keskustelussa pitää asiantuntijoiden ymmärtää normaalit kosteuteen liittyvät fysikaaliset tapahtumat.
Ja miltähän puolelta tämä kyseinen ikkuna siis huurtui? Aikaisempi taas kerran ehkä liian kärjistetty vuodatukseni perustui juuri tuohon ulkopuoliseen huurtumiseen, sitähän nykyään useimmiten pidetään “vikana”.
Jos “vain yksi ikkuna” huurtuu siitä “oikeasta” kohtaa, niin se on silloin se paras!!! Kolmekymmentä vuotta vanhat ikkunat eivät huurru juuri sen takia, kun eivät ole yhtä hyviä! Jos ikkuna huurtuu sisäpuolelta, niin on mielestäni erittäin epätodennäköistä että se johtuu ikkunasta! Ikkunat voi esim. olla liian syvällä seinässä, ja lattialämmityksellä ei saada ilmaa tarpeeksi ohjattua ruutuun! Tiivisteen vuotaminen on taas eri asia…, siis mistähän tässä oikein on kysymys? Mainostaahan täällä ei saa, mutta joskus vaikuttaa siltä että haukkua ja tuomita saa, vaikka ei faktaa ole tarpeeksi!
Vakuutan vielä, ettei minulla ole tässä asiassa minkäänlaisia henkilökohtaisia intressejä, vuosien kokemukset vain…, voisimpa ehkä joitakin kehua, tai jonkun haukkuakkin jos haluaisin, senverran olen noitten kanssa värkännyt!
Reklamatiojuttujen tarkistus on lapsen kengissä.
Pitäs olla lämpö- ja kosteussensorit ja moderni mittaustekniikka.
Laitteisto, jolla voi luoda erilaisia sisä-ulko lämpötiloja.
Nyt ihmetellään ja arvellaan…
Ikkunoiden huurtuminen ulkopuolelta ei ole vika!
Silloin kun ulkoilma on lähellä kastepistettä huurtumista ja kondenssia tapahtuu koville tasaisille pinnoille, kuten lasipinnalle.
Hyvässä ikkunassa ulkolasi on kylmä niinkuin sen pitääkin olla. Jos se on "lämmin" vuotaa ikkuna liikaa lämpöä sisältä päin ulos.
Sisäpuolinen huurtuminen on sen sijaan virhe. Huurtuminen / kondenssi johduu taas lasin pintalämpötilasta, jossa kondenssi tapahtuu…
Siihen on muutamia syitä olemassa, kuten ikkunan sijainti liian syvällä seinässä, jolloin konvektiovirtaus ei pääse "huuhtelemaan" ikkunan pintaa ja lämmittämään sitä. Jos ikkunan U- arvo on huono jäähtyy ikkunan sisäpinnan lämpötila liian alas ja taas tulee kondenssia…
Hyvänkin U-arvon omaava ikkuna voi huurtua, jos siäilman suhteellinen kosteus on korkea. Silloin pitää miettiä ilmanvaihdon kuntoa ja toimivuutta tai sitten sisällä on epätavallisia kosteuslähteitä, kuten esim pyykin kuivaus, tms…
Tässäkin asiassa on useita reunaehtoja joita pitää tarkastella…
“Pitäs olla lämpö-ja kosteussensorit ja moderni mittaustekniikka…”
Mitä vuosimallia on silmät päässä…? Siis missä huurtumista tapahtuu?
Panee ihmetyttämään ja arvelemaan…?
Ei tämä ole mitään avaruustekniikkaa vaan rakennusfysiikan perusteita.
Täytyykin laittaa auto takuuhuoltoon jos lasien huurtuminen on virhe…
Jos ikkuna huurtuu ULKOPINNASTA on se vaan merkki hyvästä ikkunasta, jos asia häiritsee voi esim. nostaa huonelämpötilaa, jolloin hukkalämpöä riittää sulattamaan sen ulkolasin. 1,0 W/m²K lasit pysyy vielä huurtumattomina, mutta paremmissa alkaa jo olla huurtumisongelmaa.