Intello-höyrynsulku (Sievitalo vs Kastelli)

Suunnittelemme omakotitaloa ja vastakkain nyt loppumetreillä on Kastelli ja Sievitalo. Sievitalossa olisi Intellon höyrynsulku. Onko kenelläkään kokemuksia tästä? Tai Sievitalosta/Kastellista asumisen kannalta. Sisäilma-asiat ovat meille tärkeitä ja havaitsimme ainakin Sievitaloa katsastaessamme hyvän sisäilman. He käyttävät M1-materiaaleja pinnoilla… Kastellilla myös mahdollisimman allergiavapaat materiaalit. 

Intello kuulostaa ideana hienolta, mutta kannattaako sitä ottaa? Toimiikohan pidemmän päälle…Mitä riskejä siihen sisältyy? Olisiko kuitenkin perinteisen mallinen höyrynsulku paras?

“Kosteutta ohjaava pro clima INTELLO on höyrynsulku, jolla saadaan aikaan erittäin tehokkaasti hengittävä rakenne. Se toimii tiiviinä kosteussulkuna talvella, mutta päästää kesällä höyrynsulun pintaan tiivistyvän kosteuden lävitseen sisätiloihin.”
Tämä on lainaus heidän tuote-esitteestään. Voisin kuvitella, että jossakin melkeinpa tropiikissa tuosta ominaisuudesta olisi hyötyä, kun ulkona on jumalattoman kuumaa ja kosteaa ja sisätiloja jäähdytetään voimakkaasti. Suomen olosuhteissa höyrynsulun pintan ei mitään kondensoidu. Kesäisin kun ei lämmitetä ja harvemmin jäähdytetäänkään sisäilman kosteus noudattelee oikein hyvin ulkoilman kosteuspitoisuutta kunhan tuuletus pelaa.  Tämmöisenä vanhana jääränä en ymmärrä tuosta ominaisuudesta olevan mitään iloa. Toisekseen materiaaliksi mainitulla polypropeenilla ei ole sellaista ominaisuutta, että sen höyrynläpäisyvastus muuttuisi joidenkin ulkoilman olosuhteiden mukaan. Mikä lienee muu kikka, joka aikaansaisi tuommoisen ominaisuuden.

Kiitos vastauksestasi :slight_smile: Olemmekin kallistumassa perinteiseen höyrynsulkuun. Sieviltä saa kyllä senkin, intello olisi 700e kalliimpi… Kuitenkin, kun talo toimii täysin koneellisella ilmanvaihdolla, on höyrynsulun oltava täysin pitävä…

Rakenteet eivät hengitä! Rakennusfysiikka ei tunne termiä hengittäminen.
Höyrysulun pitää olla tiivis, muutoin se ei ole höyrysulku. On myös huomioitava se seikka, että rakenteiden
läpi ei saa virrata ilmaa eikä myöskään kosteutta. Jos otamme korvausilmaa rakenteen (eristeen) läpi toimii se silloin
eräänlaisena suodattimena ja ulkoilman epäpuhtaudet kasaantuvat eristekerrokseen. Siihen kerääntyvät myös ulkoilman mikrobit.
Ilmavirtauksen ulkoseinien läpi estävät höyrysulku sisäpinnassa ja tuulensuoja ulkopinnassa.