Jäspi -varaajan kalkinpoisto

23 vuotta vanha 300 litran varaaja. Mysteerinen oireyhtymä, antaa haaleaa vettä kevään ja syksyn rospuuttoaikana. Kaukorassa epäiltiin, että sekoitin kalkkeutunut. Voiko kalkkia poistaa esim. sitruunahapolla. Pääseekö sitä laittamaan jostakin varaajaan. Tai onko muita ystävällisiä neuvoja.
Nimim Uusi tällä palstalla

23 vuotias vesivaraaja alkaa olla vaihtokunnossa, kovin kummoista vianhakua tai korjailua ei välttämättä kannata harrastaa, uusi varaaja maksaa n.600-800eur + asennus.

Eli tonnilla pitäis selvitä.


Kiitos RakRak vastauksesta. Miksei kannata mieluummin korjata, puhdistaa jos voi ja värkki periaatteessa toimii. Kaatopaikoilla on romua jo tarpeeksi. Siis käytännön kysymys, pääseekö sinne varaajan säiliöön laittamaan kalkinpoistajaa. 

Varaajan säiliöön pääsee jotenkuten käsiksi irrottamalla vastuksen, joka sijaitsee joko pohjassa tai kyljessä, jos vastus on alkuperäinen se tulee todennäköisesti hajoamaan irrotusoperaatiossa. Tiiviste pitää myös uusia tuossa yhteydessä. Joissain tapauksissa myös kontaktori ja termostaatti on tarpeen uusia. Nämä maksavat 100-400eur + vaihtotyö Vastuksen ja muiden sähköhilujen vaihto on periaatteessa sähköasentajan työtä. Vesijohtoverkkoon ei lähtökohtaisesti saa työntää mitään kemikaaleja. Eli varaaja tulee irrottaa vesijohtoverkosta puhdistuksen ajaksi ja huuhdella huolellisesti ennen käyttöönottoa.



Siinä muutama syy puoltamaan varaajan vaihtoa, uudella varaajalla on myös takuu, jos nykyisen varaajan säiliö on rosteria sen saa helposti myytyä jatkokäyttöön.

Paras korjaus on käyttää varaajaa tuollaisenaan niin kauan kuin kestää. Haalea vesi ei ole vaarallista eikä ainakaan polta. Juomavesi kannattaa aina kuitenkin ottaa kylmävesipuolelta kunnolla juoksutettuna. Näin ei ole listeriabakteeristakaan huolta.

Sekoitinta edestakaisin kääntelemällä saattaa sen saada toimimaan oikein.

  >Mysteerinen oireyhtymä, antaa haaleaa vettä kevään ja syksyn rospuuttoaikana. Kaukorassa epäiltiin, että ______  kalkkeutunut.<    

http://www.rakennuslehti.fi/uutiset/uutiset/10194.html

“Haalea vesi ei ole vaarallista”.

Olen täsmälleen samaa mieltä, sillä se on hengenvaarallista.

Lisättäköön vielä, että kunto-/kartoitustutkimukseen kuuluu myös kuuman veden lämpötilamittaus. Se kertonee myös jotakin.

Mysteerinen oireyhtymä voipi olla myös lämmitystehon alenema, sulake, vastus, termostaatti? (Vuokraisäntä?)    

"Vaikka legionellat ovat yleisiä mikrobeja, useimmat bakteerille altistuneista eivät koskaan sairastu legionelloosiin."


http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Legionella+voi+muhia+haaleassa+vedess%C3%A4/HS20041011SI1TL02na4


"Lämmitystutkimusta tekevän Senewa Oy:n toimitusjohtajan Risto Pääjärven mukaan ongelmia saattaa esiintyä erityisesti , jos lämmityksessä käytetään maalämpöä tai sähkölämmitystä."

Sillä ei ole väliä millä lämpö tuotetaan vaan, että käyttöveden lämpötila vähintään on tuo +55-astetta celciusta.