Meillä on kesämökkitontti pienen 8.m leveän joen rannalla ja joen rannat ovat todella hienoa hiekkaa ja joka kevät tulvat vievät maata mukanaan.
Viime syksynä saimme luvan kaivauttaa pienen lammen jokeen ja sen teimme ja tulevan kevään tulvat varmasti muokkaavat lampea rajusti !
Olisko kellään kokemuksia/neuvoja millä sitoa joenpenkkoja ?
Aloitetaampa kysymällä kuka antoi luvan…?
Ruosu pyytäisitkö noita kavereitasi (pikku-ukot) poistumaan taka vasemmalle.
Ei täällä näy mitään…; "klikkasin" varmaan jo kaikki…!
Luvan anto Ely-keskus, kyseinen kunta ja vielä rakennustarkastaja paikan päällä !!
Katsopa ensi keväänä, missä tulvan kulutus on voimakkainta. Sieltä rinne suht loivaksi, maanrakennuskangas alle ja rankasti kivipultereita päälle. Muualle sitten vähän kevyemmin.
Noin kapeassa uomassa jäät tuskin haittaavat?
Hyvä idea ! Tuota samaa vaimon kanssa ollaan mietitty mutta esim. viime keväänä kun käytiin tontilla juuri pahimman tulvan aikana niin huomasi miten hirveä voima sillä vedellä on ja pikkasen mietityttää että pysyykö ne kivet siinä penkalla tai sitten niiden pitäs olla jo niin isoja ettei käsin pysty siirtämään ! Toi kangas mitä ehdotit olis varmaan hyvä jos sen saisi kesän aikana juurtumaan joidenkin kasvien avulla maaperään.
Tuommoiseen heppuun, kun Heikki Saloinen, tutustuin ohimennen suvella. Kun möin sille pari käytettyä kaivurinkummia. Heppu on häärännyt juuri tuollaisten ongelmien kanssa, liekö sitten mittakaava ja kustannuspolitiikka aiottua tasoa. Vaikka sen uskallan sanoa, että vesistöön kajoaminen tarkoittaa aina kohtuullisen kokoisia kustannuksia kun siitä lopputuloksesta joutuu kuitenkin aina toisille vastaamaan. Tuossa pari linkkiä, minkä kautta pääsee tutustumaan asiaan:
http://www.youtube.com/watch?v=ibQE6wA1t1M
http://www.maaseutu.fi/fi/index/viestinta/uutiset/saloinen_heikki.html
Joen leveys kertoo ainakin minulle sen, että käsin siirreltävällä aineksella ei miitä penkkoja saa tulvilta suojattua. Tulee vaan jokavuotinen riesa ja aina lisää kustannuksia
Edit: Ei nuo linkeiltä näytä mutta maalaa ne ja klikkaa oikealla ja avaa uuteen välilehteen. Aukee ainakin mulla.
Joo, ei sitä eroosiota kantokivillä ja yhdenkesän juurrutuksilla taida pystyä estämään! Sillä tuossa alussa tuota lupa-asiaa kyselin, kun se vesi-ja rantarakentaminen on usein aika arka paikka. Lupa kaivamiseen on kylläkin saatu, ihmettelen vaan vähän ettei se paikalla käynyt tarkastaja näytä huomioineen tiettyjä asioita! Jos rannat on tuommoista sorttia, että "joka vuosi vähän maata sortuu", niin saattaapa se lampi vaikuttaa negatiivisesti. Voi ne ympärivuotisetkin virtaukset muuttua…! Samoin jos niitä kiviä asetellaan ihan miten- ja minnesattuu! Siinä voi olla tosiaan hyvässä lykyssä enempi ongelmia edessä. Tarvitaan ehkä jonkunlaisia lisälupia, ennenkuin jatketaan…
Alunperin meillä oli tarkoitus kysyä lupaa joen pohjaruoppaukselle ja kun rakennustarkastaja oli tontilla kun katsoimme kaikkien rakennusten sijainnit ja samalla ekan kerran puhuin siitä ruoppauksesta niin tarkastaja sanoi että jos haluatte voitte kaivattaa vaikka pienen lammen sillä niitä lampia on useita koko joessa jonka pituus on n.35km. Hain sitten luvat kaivuulle ja eihän siitä lammesta tullut kuin 20x15m mut ihan riittävän iso uimiseen. Eilen sitten katselin koko jokea sateliittikuvista ja todellakin niitä lampia löytyy paljon ja moninkertaisesti isompia mitä meillä on ja ajattelin käydä ens kesänä juttelemassa niiden naapureiden kanssa kellä lampia on ja kysyä neuvoja myös heiltä ! Luin muuten juttuja eilen tollaisesta eroosiosuojaverkosta ja sillä ainakin saatu hyviä tuloksia jyrkkienkin järvien ja jokien rantapenkkojen sitomisessa, riittävän isolle alalle pitäisi levittää ja tarvittaessa useampaan kerrokseen, riittävän hyvä ja tiheä kiinnitys maaperään ja sitten multa ja istutukset joita on sitten useampaakin vaihtoehtoa mitkä kasvaa nopeasti ja näin kesän aikana muodostuu yhtenäinen kasvimatto…
Niin, ei tuommoisia käsivoimin siirreltäviä kiviä lammikosta mikään virtaus mukanaan vie. Jäät niitä rikkoo jos rikkoo. Virtaus vie hienoainekset kivien välistä ja takaa ja saa rivindeerauksen sortumaan. Sen estämiseen kangas on välttämätön. Samojen kivien uudelleen latominen aiheuttaa vain loputtoman työmaan, mutta uusia lisäämällä oikea määrä oikeisiin kohtiin korjaa tilanteen nopeasti.
Ps. Sattuu olemaan perskohtaista kokemusta.
Ajattelin kyllä sun ideaa testata… Eroosiosuojaverkkoa pengereeseen ja varmasti niitä kiviäkin siihen tulee mutta yritän saada myös jonkin matalan kasvin kasvamaan suojaverkon päälle. Tässä on talvi aikaa miettiä mitä verkon päälle sitten istuttaa. Kiitos tiedoista !
Jääthän noita yleensä murjoo juu, sattumoisin liittyvät tulviin kerran pari vuodessa. Täällä on kokemusta kyllä pelkän vesitulvankin mukaansaottamista kivistä ja kyseessä oli kelvollinen koneladonta. Eikä mitään käsinkannettavia olleet nuo. Uoman muotohan tuohon vaikuttaa paljon, mutkapaikassa rasitus on moninkertaista.
Täällä tekivät oletukseni mukaan sen virheen, että suojasivat penkereen ylhäältä asti, vaikka kaikki tulvakorkeuden yläpuolinen ladonta oli vain turhaa kuormaa tarpeelliselle osalle. Vesi niitä alempia kiviä kuitenkin altansa horjutti, jonka jälkeen tuli “yläkerta” niskaan.
Kyllä… Vedellä on valtava voima ja monesti nämä pienet joet just tulvivat eniten kokoonsa nähden ! Penkat muuten kestää hyvin niistä kohti mihin ihminen ei ole koskenut vuosikausiin ja silloin penkereillä kasvaa pitkää heinää ja eri kokosta pajua !