Kapillaari-ilmiöstä kysymys

Olisiko kenelläkään virallisempia tietoja kiviaineksista, niiden valinnoista sekä kapillaarisesta veden noususta ja kyseisestä ilmiöstä? Esimerkiksi siitä aiheutuvia haitoja erilaisille rakenteille?

Voisitko hieman tarkentaa kysymystäsi. Onko mahdollisesti ongelmia lattian alustäytössä, kellarin seinissä, sokkeleissa jne…Palataan sitten asiaan.

Veden kapillaarisella nousulla tarkoitetaan nimensä mukaisesti esim. maa-, sora … yms. aineessa veden kapillaarista nousua; ns. aineen pintajännitykseen prustuva ilmiö, mutta en mene fysiikaallisin asioihin vaan tuon esimerkeillä valaistusta asiaan. esim. hyvin hienorakeisella hiekalla kapillaarin noste on suuri kun sen sijaan sepelillä (esim. ns. pesty sepeli 16) noste on hyvin vähäinen.

Perustusten ja maavarasiten rakenteiden alla tuleekin käyttää hyvin huonosti kapillaarista ominaisuutta omaavaan kiviainesta ns. kapillaarikatkoa (20 - 30 cm) estämään veden (perus- yms.) ja kosteuden nousu ylös rakentesiin, minkä hoitamatta-/ huolehtimattajättäminen aihuettaa kirjaimellisesti rakenteille kosteusvaurion, johtaa aikaamyöden mm. puu- yms. rakenteiden homehtumiseen (migrobikasvustot) ja edelleen pitkäaikaisvaikutuksesta myös puun tuhoutumisen (lahoamisen). Eli syystä ja seuraamuksesta on kysymys: vesi - veden kulkeutuminen “ylös” rakentesiin- siitä aiheutuvat vauriot (eri asteissa) joihin lämpötilat, bakteerit yms. antavat vielä “lisäpotkua”

Tuossa pelkistetysti kysymykseesi vastauksia, mutta niin “BT”:kin mainitsi helpompi olisi lähestyä asiaa jos tarkennat kysymystäsi tavalla tai toisella; konkreetinen esimerkki vaurioista tms. …