Kattolämmityksestä, sähkö-lattialämmitykseen vaiko kuitenkin sähköpattereihin

Eli talo 80-luvulla tehty ja kattolämmitykset tapojensa mukaan alkavat olla teknisen käyttöikänsä ehtoo vuosilla.

Olen miettinyt tuon kattolämmityksen korvaamista joko,  

A)LATTIALÄMMITYKSELLÄ:
-vanha kulunut parketti puretaan pois sekä alla ollut pahvi, jäljelle jää sitten betonilattia.
Betonilattianpäälle laittaisin saneeraukseen tarkoitettua devi:n saneerauskaapelia (tai vastaavaa, saa suositella.)
Lattian oikaisu oikaisumassalla samalla upottaen vastukset massaan. päälle sitten mahdollisesti laminaatti ihan jo tuon koirankin takia,   
Lämmitykset kytkettäisiin niin, että nyt kun jokaiselle huoneelle on oma huonetermostaatti jolle virta tulee taululta ja josta se jatkaa sitten lämmityspaneeleille.
Ylös jatkuvat "karvat" jätettäisiin kylmäksi ja lattialämmitykset kytkettäisiin aina huonekohtaisiin huoneilmatermostaatteihin käyttäen samoja paikkoja ja kytkentöjä kuin aiemmat kattolämmitykset,  ei tarvitsisi kuin reilu  1,5m putkitusta seinää ales lattian rajaan.  
En todellakaan ole mikään sähkömies ja siksi täältä tietävämmiltä kysynkin toimisiko tälläinen ratkaisu,?

Vaihtoehto B)
Ikkunoiden alle normaalit sähköpatteri, sähköt samoilta paikoilta kuin entiset termostaatit olivat (piiloon putkittamalla tietysti) silloin kun mahdollista, tässä vain vedoista tulee pidempiä eikä esim. pystypaneloidussa olohuoneen seinässä ole oikein muuta mahdollisuutta kuin tuoda peitelistan sisässä tuota vetoa.  Makuuhuoneessa selvinnee pistotulpalla koska pistorasia on lähellä ikkunaa. 
Lattiat menee jokatapauksessa vaihtoon.

Entäpä sitten hintapolitiikka, viekö lattialämmitys suhteessa pattereihin huomattavasti enemmän virtaa?
vertailukohtana nykyinen kattolämmitys n.100m2 talossa:  PÄIVÄ= 17140kwh  ja YÖ 8555kwh

Kuten jo edellä mainitsin olen avoin kaikille ehdotuksille koska lämmitysjärjestelmän uusiminen on väistämätön paha, eikä aiempaa kokemusta näistä juuri ole joten osaavampien konsultointia asian suhteen tarvitaan.

Laminaatti on liukas koirantassuille.  

On toki, mutta on tuo karvaturpa aikaisemminkin laminaatilla osannut sipsutella, ulkoaitauksessa/lenkillä saa sitten päästellä sydämensä kyllyydestä.

Eikä tuo parkettikaan pidoltaan mikään hyvä sille ole mutta kulutuskestävyydeltään huonoin vaihtoehto,
muuten vaihtaisin vain uuden parketin, onhan tuo jalan alla sentään lämpimin materiaali.

muovimatto olisi kai koiralle paras mutta sen taas katson kokolattiamaton kanssa samaan kammotusten kastiin johon en ihan pienellä uhkailulla suostu investoimaan.

Molemmat vaihtoehdot on mahdolliset tehdä.  Normaalit vertailut lattialämmityksen ja patterilämmityksen suhteen on sinun oikeestaan itse tehtävä.  Niissä on niin paljon sellaisia "ei konkreettisia arvoja" ettei sitä voi ulkopuolinen puolestasi päätöstä tehdä, lähinnä mukavuusjuttuja.  Lattialämmitys on esim. mukava jos vaikka lapsen kanssa pötköttelee iltaisin lattialla tai vaikka vaimon kanssa mutta sen asentamisessa on puuhaa enemmän sillä sähkärillä.  Toisekseen nykyisin on pattereissakin niin hyvät termarit että lämpötilat pysyy riiittävän tasaisina hyvinkin tarkalle kuluttajalle.
Lattialämmityksessä tulee huomioida vikavirtasuojaus ja termostaatin anturiputki lattiaan. 
Kaapelireiteistä sanoisin sen verran että kun pyydät sitä sähköurakoitsijaa käymään niin varaa siihen palaverinn aikaa senverran että voitte rauhassa keskustella seinien ymv. rakenteista, se sähkäri löytää luultavasti useampiakin sellaisia kaapelointireittejä ja tapoja joita sinulle ei ole tullut edes mieleen. 
Kaikki sähkö muuttuu lämmöksi niissä lämmityslaitteissa joten on ihan sama senpuolesta että millä laitteella lämmität ,kaapeleilla tai pattereilla .

Jos nykyiset kattolämmitykset toimii niin mikset jättäisi niitä lattialämmityksen lisäksi vai puratko katotkin.
Kannattaa keskustella sen urakoitsijan kanssa ja pyytää sitä tekemään vähän suunnitelmaa ja vertailutarjous tarvikkeista, luultavasti se ei ole kiinnostunut könttähintaa antamaan koko remontista mutta jos on , niin aina parempi tilaajalle.

"Eli talo 80-luvulla tehty ja kattolämmitykset tapojensa mukaan alkavat olla teknisen käyttöikänsä ehtoo vuosilla."

Mistä päättelet tuon, tai mitkä ovat oireet?
Termostaatit voivat vanhetessaan oireilla mutta eivät kai nuo lämmityselementit miksikään ole muuttuneet? Vai ovatko?

" Mistä päättelet tuon, tai mitkä ovat oireet?"
Vessassa tuo "piiri" on jo poikki ja makuuhuoneessa lämpenee enää hyvin pieni osa, termostaatit on ehjiä vaikka aste heittoa onkin jo parhaimmillaan +5*c

" Normaalit vertailut lattialämmityksen ja patterilämmityksen suhteen on sinun oikeestaan itse tehtävä. "
Lattia lämmitykseen olen jo kallistunutkin juurikin tuon "mukavuus tekijöiden" sekä sen takia että kun nyt on tottunut patterittomaan talouteen ei niitä kaipaa tuohon ikkunna alle törröttämään, tuo vain oli ainoa vaihtoehto jonka näin lattialämmityksen lisäksi.


Jos nykyiset kattolämmitykset toimii niin mikset jättäisi niitä lattialämmityksen lisäksi vai puratko katotkin. 
Suurin osa toimii mutta ajattelin sulakkeiden kannalta, "piiriä kohden" on aina 10A-sulake mahtaako kestää jos kuormana onkin sekä katto että lattialämmitys?


Kannattaa keskustella sen urakoitsijan kanssa ja pyytää sitä tekemään vähän suunnitelmaa ja vertailutarjous tarvikkeista, luultavasti se ei ole kiinnostunut könttähintaa antamaan koko remontista mutta jos on , niin aina parempi tilaajalle.  

Ajatus olisi itse purkaa lattiat, ja kiinnitellä lattialämmitykset ja asianmukaisen sähkömiehen tarkistettua nuo vastukset ehjiksi,"lorautella" tuo oikaisumassa tuohon päälle.
Lopuksi sähkömies sitten kytkisi tuon työn hedelmän ennalta katsotulla tavalla.  

Eli tarkoitus tehdä itse niin paljon kuin rahkeet antaa myöten ja tietysti lain valossa vain voi ja todennäköisesti ainakin 3 osassa jolloin tavarat voi siirtää valmiiseen päähän taloa kun toista päätä aloitellaan.

sähkömiehen kanssahan nämä toki pitää katsoa läpi ennenkuin mitään aletaan tekemään ja tarkoitus tässä olikin saada juuri näitä näkökulmia ja alan vinkkejä asiaan.
Itse remontti on tarkoitus aloittaa keväämmällä kun kylmät ilmat on jo takanapäin.


Sähköistä vielä sen verran, Koska tuonne ei näytä tulevan keviä, joutunee nuo piuhoittamaan uudestaan? pelkkä vaihe ja nolla ei kaiketi riitä kun kyseessä on "uusi" lämmitysmuoto eikä vanhan korjaus?.

Kyllä se kaksi lankaa riittää. Vikavirtasuojauksen voi toteuttaa huonekohtaisesti vikavirtasuojatulla termostaatilla ja oikeaoppisella nollauksella.



Sähkömies paikalle ja parintunnin tutkinta asiaan niin varmaan ollaan viisaampia toteutustavasta.



Miksi lattialämmitys veisi enemmän sähköä kuin patterit? Yleensä huonelämpötila voi lämpimien lattioiden vuoksi olla pikkaisen alhaisempi.

Tuota minä vähän pelkäsinkin kun tämän jutun näin.  Ota nyt se urakoitsija ekana käymään ja keskustele sen kanssa miten kannattaa tehä. Se laskeskelee ne tehot ja tutkii sulakkeet ja "kevit" siten että homma tulee asiallisesti tehtyä. Se lämmityskaapelin asentaminen ei kuulu niihin  muutamaan erikseen lueteltuun "sähkötyöhön" jotka ovat jokamiehelle sallittuja. 

Sähkömies otetaankin asiaa kartoittamaan hiukan lähempänä kesää. 
Vielä ei siis olla mitään tekemässä ja se "itse tehtävien" asioiden listakin on tarkoitus silloin selvittää. 
Tapanani ei ole ollut ronkkia noiden sähkövermeiden kanssa, kun ei siihen ole kerran koulutustakaan
En ollut tietoinen että itse kaapelin lattialle "kiepitys" valmiiksi vaatii sähkömiehen, toki olisihan tuo viimeistään tuolloin selvinnyt kun asiaa olisin kysynyt.

Kunhan asian tiimoilta haen tietoa, että saisin edes jonkinlaisen kokonaiskuvan mitä kaikkea todennäköisesti kyseinen operaatio tulee sisältämään ja osaan esittää oikeita kysymyksiä kun tilannetta kartoitetaan. 

Vaan sähköt sikseen, mitenkäs tuon lattian laatan suhteen, vaatiiko se jonkinlaisen eristeen väliin vai toimiiko tuo järkevästi suoraan laatanpäälle laitettuna ja sitten siihen jollain ohuesti valamalla, päälle sitten laminaatti tms lattia materiaali. (kopinasuojineen toki).

Katselin ensin noita devi:n saneerauskaapeli vaihtoehtoja jotka voi asentaa vaikka suoraan vanhan lattian päälle, mutta täällä on siellä täällä "hiukan" epätasaisuuksia tuohon lattiaan joltain jäänyt aikanaan joten siksi tuota oikaisumassaan "valua" tai vastaavaa meinasin niin lopettaa huonekalutkin keikkumisen kun saa lattiat suoriksi. Ja kun tuon alkuperäisen parketin repii hevonkuuseen ei tuo lattiakaan noilla ohuilla saneerauskaapeleilla niin hirveästi nouse. 





Onko lattia maanvarainen ja laatan alla  100mm  styroksi?
Lattialämmitykseen suositellaan suurempaa eristevahvuutta lämpiävän laatan alla, jottei lämpö johdu eristeen väärälle puolelle maahan.    

Tuota vähän uumoilinkin 
Osittain alla on kellari kerros,  osittain "maata"  vessaremontin yhteydessä kun jouduin siellä pikkasen piikkaamaan että sai vanhan viemäri viritelmän korjattua niin näytti siellä olevan laatan alla tosiaan stryroksia varmaankin juuri tuo 100mm ja sen jälkeen hienoa hiekkaa.


onkohan tuohon saatavilla mitään "ohuehkoa" hyvää eristemateriaalia laatan ja lämmityksen väliin?
joka olisi juuri tällaiseen saneeraukseen suunniteltu, ei tosiaan viitsisi maata alkaa lämmittämään muttei toisaalta lattiaakaan ihan hemmetisti kasvattaa.
täytyy tuohonkin asiaan paneutua huomenissa ja katsella tämänpäivän tarjontaa.

Se lisäeristeen, ja sen päälle tehtävä valu kyllä korottaa sitä lattiaa varmasti enemmän mitä olit "haaveillut".

Toisaalta, ko. nykyistä rakennetta kokonaisuutena tarkemmin tuntematta (osittain kellarin päällä, osittain maanvarainen), on paha ottaa varmaa kantaaa, mutta kannattaa miettiä, mitä se lisäeristys aiheuttaisi laatan alapuoleiseen kastepisteeseen.
Alapohjan hallitsemattomalla lisäeristämisellä on aikaansaatu paljon "homepommeja" aikaan.
Siis olosuhteet ja niiden muutokset olisi syytä ottaa hallintaan/huomioon.

Tuon lämmityksen osalta miettisin vielä, - helpompana vaihtoehtona tuota patterilämmitystä (öljytäytteisenä), ja siihen lisäksi ILP avustamaan ja lämpötilajakautumaa tasaamaan. (ei tunnu lattiatkaan niin viileiltä).