Käyttövesiputkien uusinnan valintakriteereistä


<span 10pt;‘’=“” “arial”,“sans-serif”;=“” 115%;=“” #404040;=“”>Olen tässä ihmetellyt mm. sitä, ettäkäyttövesiputkien osalta vanhat kupariputket tulee uusia  etenkinveden puhtauden takia ja mahdollisten yllätysvuotojen takia mieluimmin jo 30vuoden päästä. Kaikki uudet putket olivat ne muovia tai kupariakestävät kuitenkin taas ainakin 50 vuotta ja takaavat puhtaan veden.Asuntojen omistajilla on siis todella helppoa, koska valitsee niin tainäin , kaikki valinnat ovat oikeita vai ovatko. Lapsuudessani kuparipannuistasai myrkytyksiä, pannut tinatiin juuri siksi, että kuparia ei olisi erittynytkahviin. no tinakin oli myrkyllistä. Pitkäaikaista kroonistakuparimyrkytystä on vaikea todeta. Äkilliset kuparimyrkytykset aiheuttavatoksennustautia ja ripulia ym. pahoinvointia.  Muutama vuosi sittenäkillisiä myrkytyksiä sai joukko juhlijoita glögiäkeitettäessä vedenkeittimestä, jossa oli kuparia… Veden happamuus lisääkuparin erittymistä. Nyt vakuutetaan että kupariset vesijohdot ovatterveellisiä. Käyttövesien tutkijat ovat kuitenkin hieman eri mieltä.Kupari on sikäli muovia terveellisempää, että se tappaa mikrobeja, Toisaaltaliika kuparipitoisuus juomavedessä aiheuttaa maksa, munuais- jamaha-suolistotulehduksia, verimuutoksia ja näkökenttämuutoksia sekä sydän- javerisuonitauteja. Tunnetaan myös kupariallergia, muoviallergia onharvinaisempaa. Kuparia ei tulisi käyttää asunnoissa, joissa veden käyttö onalhaista ja siis seisoo putkissa. Pitoisuutta voi vähentää juoksuttamallavettä. Ihanne kai olisi, että lämminvesiputket olisivat kuparia jakäyttövesiputket muovia.

<span 10pt;‘’=“” “arial”,“sans-serif”;=“” 115%;=“” #404040;=“”>
Asentamisen ongelmat ovat molempien kohdalla todennäköisesti erilaiset,mutta kukaan ei ole selvittänyt huonoja ja hyviä puolia. Asukkailla pitäisiolla oikeus kuulla hyvät ja huonot puolet ja tehdä valintansa niiden pohjalta, kuten fiksauksien osalta ohjelmassa "pientä pintaremonttia".Hankesuunnittelussa vasta kartoitetaan remonttien tarve. Kuitenkin siihensijoitetaan iso summa rahaa saamatta vielä mitään. Useimmat firmatpuolestaan tekevät ilmaiseksi jo keskinäisen kilpailun vallitessasuunnitelmat ja kustannusarvion.Näistä pitäisi saada ja osata valita. Ennen osattiin pistää itsetärkeysjärjestykseen remonttien tarve ja toteuttaa siten, että kaikki ei kaadusamoille asukkaille muutaman vuoden sisällä. Nyt hankesuunnitelma saattaasisältää jo viidelle isolle remontille valmiit toteutustavatkin, eikä niihinpääse mitään kautta vaikuttamaan. Pitää vaan sanoa kyllä, jauskoa mitä kalliimpaa sitä parempaa.<o:p />









>Toisaaltaliika kuparipitoisuus juomavedessä aiheuttaa maksa, munuais- jamaha-suolistotulehduksia, verimuutoksia ja näkökenttämuutoksia sekä sydän- javerisuonitauteja.<
"Toisaalta liika pannukahvin juominen aiheuttaa mökkihöperyyttä ja puheripulia"   

Lasiputki olisi ylivertainen hygieniamielessä, mutta “kumma kyllä” näyttävät sairaaloissakin käyttävän kupareja ja komposiitteja, jopa laboratorioissakin.

“Pellet vaihtuu; sirkus jää…”! Yllyttäkää vaan “Debate”:a

Voisin tähän lisätä nettiosoitteen, joka koskee melko laajoja tutkimuksia juomavesien puhtaudesta ja aineista, jotka ovat juomavedessä myrkyllisiä, sisältäen edellä kuvaamiani sairauksia, joita liika kuparipitoisuus voi aiheuttaa. Lisäksi juuri asennettu uusi kupari päästää enemmän kuparia veteen kuin käytössä ollut, vanha taas oksidoituu. Kupariputkien sahaus työvaiheen aikana aiheuttaa usein myös metallitomua ja muruja käyttöveteen. Terveyshaitat ovat kyllä suuremmat kuin stressi pohdittaessa vaihtoehtoja. Jos vähänkään asioihin voi vaikuttaa ennen asennustapavalintoja, niin kannattaa tehdä ja harkita oman talon kohdalla hyödyt ja haitat. Itse olen aikanani myös opiskellut lääketieteen ympäristötoksikologiaa, joten pystyn arvioimaan tietolähteiden oikeellisuutta. Mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä suurempi varasto kaikkia epäpuhtauksia elimistö sisältää, jotka eivät poistu läheskään samaa tahtia kun niitä saa lisää, kuten lyijy, elohopea ja kardmium. Pienet lapset ovat taas riskialttiimpia äkillisille myrkytyksille pienemmillä pitoisuuksilla. Kupari on hieno metalli ja sille on käyttöä koriste-esineissä ja sähköteollisuudessa ja tosiaan sopii lämpöä säilyttävänä hyvin lämpöputkiin. Käsittääkseni muovi ei kyllä kestä niin kauaa kuin metalliputket, muovi sulaa tulipalossa jne., mutta takaa kyllä puhtaan veden ilman lisäaineita. Kumpi on sitten helpompi asentaa tai halvempi omakotitaloon, rivitaloon, tai kerrostaloon on toinen oasia harkittavaksi asennusmutkineen.

Hae PDF -tiedosto otsikolla, "mitä vesitutkimuksen tulokset kertovat ",en saa siitä irti nettiosoitetta, enkä voi kopioida tietoja koska tiedosto on suojattu. Lisäksi linkeissä löytyy jotakin, hae hakusanoilla kuparimyrkytys esimerkiksi.

Etusivu - IS-VET

, löytyy jotakin, samoin HUSLAB - Kupari, seerumista

Ohjearvot ovat käyttövedelle 2mg/l. Lisäksi kuparia saadaan muusta ravinnosta ja lääkkeistä ja tiedossa on, että 4mg/vuorokausi on aiheuttanut vaikean myrkytyksen odottavalle äidille ja vastasyntyneelle.

Ainakin meillä uudessa isossa terveyskeskuksessa on käytetty muovia pinta-asennettuna ( näkyy Wc-tiloissa).

Tekisinkin uuden kysymyksen, eikö mitään muuta metallia ole käytettävissä kuin kupari, esim. teräsputkia. Alumiinia on pidetty hyvänä materiaalina, mutta senkin on jo todettu aiheuttavan terveysriskejä (kuparin riskit sen sijaan on jo tiedetty kauan) Alumiinikattilat ainakin olivat pitkäikäisiä ja alumiini on kevyttä materiaalia ja voidaan pursottaa monella eri muotilla.
















Voi voi. Ensimmäinen linkkisi käsittelee kupari(I)oksidia (Cu2O), joka on myrkyllistä, mutta se on jauhetta, jota käytetään punaisena väriaineena ja muistaakseni ainesosana ns. termiittihitsauksessa. Kupari(II)oksidi (CuO) on myös väripigmentti, musta. Ei niitä ole vesijohtovedessä eikä -putkissa. Näistä ensin mainittua ja hiilidioksidin kanssa reagoinutta vihertävää ainetta on liuennut happameen nesteeseen, kuten kahviin ilmeisesti sen sisältämän kuumahkon oksaalihapon vaikutuksesta. Tällaista on sattunut vanhojen kauan käyttämättä olleiden kahvipannujen kanssa, joista suojaava tinakerros on paikoittain kulunut pois. Seuraukset ovat olleet joskus kovinkin murheelliset.

Toinen linkkisi kertoo kuparin, joka on tärkeä hivenaine, pitoisuuden määrittämisestä verinäytteestä.

Putkimateriaaleja on monenlaisia. Vesijohtokäyttöön huoliesi hälventämiseksi suosittelen joko ruostumatonta terästä (SIS 2333) tai haponkestävää terästä (SIS 2343). Tarjouspyynnöt voit laatia vaihtoehtoisilla materiaaleilla, jolloin niiden hintasuhteet käyvät parhaiten selville. Uskon, että yllätyt, jos vaihtoehtoisia hintoja saat.

Yllyttäkää, yllyttäkää…!

Kupariputket oskidoituu vanhemmiten, joten sisältävät juuri myös kuparioksiidia. Hae nyt vaan myös se PDF tiedosto, jossa selvitettään nimenomaan käyttöveden puhtautta ja terveyshaittoja. oppikirjoissa on lisää ja muissa maissa tehdyissä tutkimuksissa on tutkittu nimeneomaan kupariputkien juomavettä ja niihin liittyviä sairauksia joita on vielä Suomessa tiedettyjen lisäksi koko joukon enemmän. Kirjastot ja google on vapaasti käytettävissä em. hakusanoilla. (englanniksi löytyy huomattavasti enemmän, haku myös englaniksi)



Kuparia on yleensä muutenkin pidetty kalliina metallina. Löysin myös luettelon hintoineen, jossa on meillä useimmat käytetyt putkityypit hintoineen. Kupari on noin kolme kertaa kalliimpaa metri kuin vastaavat muoviputket. Lisäksi kuparin työstäminen, katkominen ja putkien liittäminen on työläämpää ja hitaampaa, eli työtunteja kuluu enemmän ja on asukkaiden ja asumisen kannalta hitaampaa.

Rivikodit eivät myöskään jää yleensä omakotitalojen lailla sukupolvelta toiselle eli toivon mukaan yhdet asukkaat joutuvat kestämään remonttin vain kerran perheineen. Jos muovi osoittautuu hajoavan nopeammin se on yleensä seuraavien murhe. Tarkastelussa itselläni on kokemuksia vain maassa sisällä olevista hieman yli 30 vuotta vanhoista putkista, jotka vaihdossa osoittautuivat yllättävän hyväkuntoisiksi monista uhkakuvista huolimatta, etenkin kupariputket, muovista ei ole pitkältä ajalta kokemuksia.

Kiitokset myös niistä vaihtoehdoista, huoleni ei ole turha ja pidän kuparista metallina ja se on hyvä materiaali lämpöputkissa, nykyisin vaan veden sekoittimet sekoittavat hyvin myös lämpimän ja kylmän veden, joten juoksuttaminen olisi kai tarpeellista. Tavoitteenani ei ole purnata purnaamisen ilosta. lisäksi perheessäni on kupariallergikko, jolle muutaman tunnin kosketus kuapriin aiheutta selviä iho-oireita. Mitä sitten ruuansulatuskanaviin?

Minun puolestani vaikka kullasta tekisit, mutta lakkaa levittämästä jonnin joutavaa kvasitietoa. Omasta puolestasi voisit perehtyä, mitä materiaaliopissa asiasta tiedetään, vaikkapa kuparin pinnalle muodostuvan suojakerroksen passiivisuudesta. Kuparista kyllä valmistamalla valmistetaan mainitsemiasi yhdisteitä, mutta niitä käytetään lähinnä väripigmentteinä. Ei niitä vesijohdoissa muodostu edes sen vertaa, että ne pelkästään riittäisivät tyydyttämään ko. hivenainetarpeen. Keskustele siitä vaikkapa omalääkärisi kanssa, kun seuraavan kerran käyt vastaanotolla.



Ps. Käyttöveden laadusta, sen puhtaudesta, jopa juomaveden aiheuttamista epidemioista jne löytyy tietoa pilvin pimein. Sitä saa kansanterveyslaitoksen sivustoilta, myrkytystietokeskukselta, monilta vesilaitoksilta jne. Harmi vaan, ettei niissä kupariputkista tai putkimateriaaleista yleensäkään puhuta yhtään mitään. Käytä vesijohtovettä rauhassa vaan, aivan riippumatta siitä minkä materiaalisissa putkissa se matkallaan luoksesi kulkeekin. Vesijohtovesi Suomessa on erinomaisen hyvää.

Kyse ei ole meillä omakotitalosta, vaan rivitalosta, jonka ulkona olevat melko hyväkuntoiset metalliputket (teräs ja kupari) vaihdettiin muutama vuosi sitten muovisiin, koska muovi on nyt muotia ja parempi vaihtoehto. Miksi nyt hankesuunnitelmaan on lykätty asuntojen välisien ja sisäisten putkien materiaaliksi kupari? Millä logiikalla ? Kysymättä keneltäkään edes mitä halutaan. Kyse ei ole siis viidestä metristä, joka sekin saattaa olla paljon. Kuten mainitsin kuparin työstämisen yhteydessä syntyy myös lisäsaasteita ja on lisäksi hidas työvaihe. Siksi toiseksi pystyy yksi pieni kuparinen astiakin aiheuttamaan myrkytyksiä, ainakin pitkällä aikavälillä ja etenkin

lapsille. Ette te tällä palstalla kyllä pysty faktoja lyttäämään tyhjäksi ja monien tutkimuksien tuloksia. Olkaa kiitollisia että tuon ne esille, ainakin muutamille voi olla niistä hyötyä.Homeitakaan ei aluksi ymmärretty riittäviksi terveyshaitoiksi.

Ne aiemmin antamani linkit pitää lukea loppuun asti, ne terveyshaitat lukevat loppupäässä.

Tässä suomalaisen vesitutkimuksen linkki sen PDF, se oli toisella tiedostollani ja googlasin sen uudestaan:http://www.watman.fi/pdf/suola.pdf



Kuparin sietokyky on yksilöllistä ja kuparia saa muualtakin . Ihminen tarvitsee tietyn määrän kuparia, mutta päivittäinen jatkuva ylijäämä aiheuttaa nykytiedon mukaan paljon sairauksia pitkällä aikavälillä, suuri määrä kerralla taas akutin myrkytyksen. Kuparin johdannaisia on käytetty jopa itsemurhaan. ON hyvä tietää mitä materiaalia pitkin oma vesi kulkee. Jos vedestä jo saa ylijäämiä, on vältettävä kaikkia muita kuparilähtetä ja juomavedelle on annettu enimmäispitoisuudet, joten taloyhtiöissä pitäisi siis harkita kuparijohtojen käyttöä. Muovi saattaa ainakin vanhemmiten elättää taas ainakin kuparia paremmin bakteerikantoja.

Markston tiedot ovat aivan alakantissa, kun kyseiset lähteet nimenomaan kertovat vesijohtoputkien oksidoitumisen haitoista.

Olen myös työkseni tehnyt koko maata koskevia ihmisen terveyshaittoihin liittyviä selvityksiä, joten anna henkilökohtaistamisen olla.

Toiseen asiaan en levitä asiatonta ja virheellistä tietoa, vaan todellisuuteen pohjautuvaa, jota kemiaan ja ympäristötoksilogiaan perhetymättömät eivät ilmeisesti ymmärrä. Monessa muussa maassa kuparijohdot ovat kiellettyjä juomaveden johtamiseksi. Kuten kerroin muissa maissa, maissa joissa kuparia on käytetty vielä paljon enemmän, on todettu paljon enemmän terveyshaittoja kuin meillä

Lisäys vielä, kun joskus aikaisemmin keskusteltiin kupariputkien käytöstä vesijohtoina mieleeni ei edes tullut, että kylmävesiputket voisivat olla kuparia tai jos olisivat, ne olisi tietysti suojattu sisältä käyttöturvallisiksi. Onhan ne kromattuja, mutta päältä ja siis kauniin valkoisia katsella. Itse pidän aidon kuparin väristä kuten meidän uuden terveyskeskuksen katto on, mutta putket muovia.

Etsipä lisää linkkejä. Tämä viimeisin koskee erään valmistajan vedenpehmennyssuodattimia. Ihan kelvollisia jos olet kaivoveden varassa ja lähinnä kalkkeutumien eston tarpeessa. Ei sanaakaan kuparista eikä vaikutuksista kupariin.

Ei ole maita, joissa kuparin käyttö vesijohdoissa olisi kiellety. On maita, joissa vesijohtovettä ei pidä sellaisenaan juoda, mutta syyt ovat kokonaan toiset.

Jos vielä linkkejä esität, ulkomaisista pyydän ruotsin-, saksan- tai englanninkielisiä, hätätilassa ranskalaisetkin käyvät.

PYYDÄN, lue ne linkkisi puolueettomin mielin äläkä päähänpinttymäsi hengessä.

On se työläämpää muoviputkiin verrattuna ja miksi sinä “marksto” valehtelet törkeästi vielä näin vakavan asian kohdalla tai sitten et ole ko. tiedostoja edes lukenut. Voisin laittaa kymmeniä linkkejä ulkomaisten tutkimuksien tuloksista Yhdysvalloissa ja muista maista, Suomessa niistä kuparin aiheuttamista terveyshaitoista mainitaan vain osa, eli olemme vahvasti takapajuisia. Kaikki lukijat voivat itse googlata lisää hakusanalla “coopper toxicity”. En ehdi enkä halua enempää asiaa selvittää, mutta viimeksi antamani linkki on ihan oikea, mutta suojattua tiedostoa josta syystä en voi suoraan tähän kopioida. En ole väittänyt missä muodossa kupariputkista kuparia irtoaa, mutta kaikissa alan tiedotteissa kerrotaan kupariylijäämän syntyvän yleisemmin kuparisista vesijohdoista. Kupari on ihmiselle eläimille ja mikrobeillekkin myrkyllistä puhtaana ja kaikissa sen yhdisteissä. Oksiidi suojaa kupariputkea korroosilta, mutta ei veden kuluttajien suolistoa, munuaisia, maksaa , kudoksia, silmiä sydäntä ja verisuonia. Meni nyt hieman lääketieteen puolelle, mutta järkevin teknisin toteutuksin voitaisiin edistää terveyttä. Sinulle remonttoija, että nimenomaan kupariset vesijohtoputket ovat suurimpia syyllisiä kuparin liikasaannille. Omakotien vesi on omistajan vastuulla, mutta muiden myös yleisen tarkkailun alaisia. Kuinka paljon mies juo vettä päivässä. Ylin sallittu määrä kuparia juomavedessä on se 2mg/litra. Monet syö hivenaineita ja naiset käyttää kuparikierrukkaa ja useissa ruoka-aineissa on lisäksi vaihteleva määrä kuparia. Saako joku yli vai ali on itse pääteltävissä.ÄLKÄÄ IHMEESSÄ SENTÄÄN VALEHDELKO kun kaikki tietolähteet ilmoittavat että suurin ylijäämän aiheuttaja on juuri vesijohto ja juomavesi. Myös kasvinsuojelumyrkyt saattavat aiheuttaa kuparimyrkytyksiä ja uima-altaiden levänpoistomyrkyt. Miksi 1950-luvun ihmiset olivat viisaampia kuin nykyiset tekniikan ihmelapset? Silloin kuparin myrkyllisyys ensi kertaa todettiin ja lakattiin käyttämästä kupariastioita ja kuparia juomaveden johdoissa.?

Lisäys vielä, lukekaa itse ymmärryksen kanssa tekstit.

http://www.watman.fi/pdf/vedenlaatu.pdf

Yllä toinen linkki samaan tiedostoon, vaikka puhe olisi myös omakotitalojen ja kaivojen vedestä kuparin kohdalla lukee, että veden liika kuparipitoisuus on yleisemmin lähtöisin kupariputkista. Kuten edellä selitin rivitaloissa ne putket ovat pidempiä, samoin kerrostaloissa. Jos pitäsii paikkansa, että kuparia ei irtoa missään olosuhteissa kupariputkissa, miksi vaihtoa suositellaan etuajassa juuri siksi, että putkessa oleva vesi on epäpuhdasta? Olkaa kiltit edes pikkuisen johdonmukaisia.

Jos on kupariputket, hiukset värjäytyvät vihreiksi.

Saattavat värjäytyä, etenkin värjäyksen yhteydessä syntyy yllätys. Mutta muut haitat ovat pahempia. On vahinko, että tälle palstalle ei syntynyt sellaista asiallista keskustelua kun odotin, jossa vaihtoeehtoja pohdittaisiin sekä hyöty- että haittapuolista tasapuolisesti ja rehellisesti. Ilmeisesti teknikka ei ole vielä syventynyt tutkimaan tieteellisesti ko. asiaa. Totuudeksi ei riitä, että kaikki putkilaadut takaavat 50 vuotta eteenpäin puhtaan veden , mutta kaikki aikaisemmin asennetut putket vanhenevat ja tuottavat likaista vettä alle 30 vuoden käytön jäljkeen. Ei siis perustu tieteellisiin tutkimuksiin ja ovat näennäistietoa. On ymmärrettävää, että kaikki firmat mainostavat omaa osaamistaan ja käyttämiään materiaaleja, mutta asiakkaiden tulisi pystyä valitsemaan omaan käyttötarkoitukseensa paras vaihtoehto. Asiakkaan on kestettävä remonttihelvetti ja lasku ja remonttiaikaiset terveyshaitat. Lopputuloksen pitäisi olla sen arvoista. Esimerkiksi seuraavssa linkissä on selvitetty jotakin aikaisemmista vesiputkista ja myös, että kestäviäkin uuusia kupariputkia on jouduttu vaihtamaan jo 6 vuoden käytön jälkeen. Mitä sitten kestävät paljon mainostetut muoviputket selviää vasta noin 30 vuoden päästä viimeistään. Ainakin veden laadun uskotaan olevan hyvää ilman sivumakuja.



Älä pelkää putkiremonttia

Enpä kadehti tämän edellä kirjoittavan henkilön naapureita, jotka tuossa rt-yhtiössä asuvat.

Tähän varsinaisen keskustelun asiaan voisin sen verran lisätä, että kun tarpeeksi vahvasti uskoo omaan asiaansa niin kyllä sieltä internetistä löytyy tukea omille uskomuksille mutta se on sitten jokaisen itsensä arvioitava kuinka uskottavaa ja relevanttia se löydetty "tieto" on.

Niin. Kun valehtelusta syytät katsopa ensin lähettämäsi linkki, jota kommentoin. Se todellakin koskee yksinomaan vedenpehmennyssuodattimia.



Sitten täältä teknisten tosiasioiden näkökulmasta:

Kuparin sallittu pitoisuus talousvedessä on tuo 20mg/l, hyvin korkea siis. Se ei ole tekniikan ihmisten määrittelemä vaan uskoakseni terveys- tms viranomaisten haitattomaksi katsoma raja-arvo.



Mitä juomavesi sitten vesilaitoksilta lähtiessään sisältää:

  • Kotka Cu 0,026…0,03mg/l pH 7,9…8,6
  • Kuopio Cu 0,01…0,12mg/l pH 6,7…7,8
  • Rauma Cu 0,02…alle 0.1mg/l pH 7,4…8,1
  • Tampere Cu 0,005…0,013mg/l pH 7,1…8,6



    Siinä joitakin arvoja eri puolilta Suomea. Jotta edes raja-arvon tasolle päästäisiin, putkissa pitäisi virrata jotakin muuta kuin vesijohtovettä. Jotakin, jonka pH olisi arviolta alle pH 5:n luokkaa. Luonnon vesissä äärimmillään tuollaistakin on tavattu, Suojellakseen verkostojaan- muitakin kuin kuparisia- korroosiolta, vesilaitokset säätävät vetensä aina vähintään neutraaliksi, mieluimmin lievästi emäksiseksi. Siitä syystä kuparin pinnalle muodostuva suoja on hyvin pysyvä ja passiivinen. Sahausjätteiden osalta huomautan, etteivät ne murut ole sokeripalan kaltaisesti veteen liukenevia, vaan käyttäytyvät samoin kuin putkikin. Muuta harmia siitä kyllä aiheutuisi.



    Minulle on aivan yhdentekevää, mistä materiaalista putkesi hankit. Kaikki siihen nykyisi tarjotut ovat terveyden kannalta varmasti turvallisia. Vastustan vain jyrkästi täysin asian tuntematonta epäluulojen kylvämistä aivan hyväksyttävää materiaalia kohtaan, jota on käytössä rakennuskannassamme kilometreittäin. Uudisrakentamisessa poistumassa se on hintansa takia, ei terveyshaittojen vuoksi.

 

Katsokaapa minkälaisiin ongelmiin on Laukaalla jouduttu:<o:p></o:p>

<o:p> </o:p>

http://yle.fi/uutiset/laukaan_terveyskeskuksessa_vesi_kayttokiellossa/6877124<o:p></o:p>

<o:p> </o:p>

http://yle.fi/uutiset/laukaan_terveyskeskuksen_vesipulma_yha_mysteeri/6925582<o:p></o:p>

<o:p> </o:p>

http://yle.fi/uutiset/laukaan_terveyskeskus_kuukausia_kantoveden_varassa/7016552<o:p></o:p>

<o:p> </o:p>