Löytyykö tasokkaita keittiön alas valaisinta (yläkaapin alle) led-valaisinta etsiskelen, mutta ei taida tällähetkellä olla tasokkaita hyvin valaisevia tarjolla. Minkä laisia muun tyyppisiä, kuin led-valasimia olette laittaneet keittiöön.
Laitettiin ihan tavalliset sellaset loisteputkivalaisimet joissa on pari pistorasiaa samassa.
Joku väitti että ovat jo NIIN vanhan aikaiset mutta mihin ne sieltä näkyvät??
Meillä on yläkaappien alareunassa sellanen 60mm leveä koristelista joka vielä peittää tuota valaisinta.
Itse laittaisin myös loisteputkia, koska ne ei tosiaan sieltä kaapin alta yhtään mihinkään näy. Maksaa vähän ja löytyy myös lämpimämpiä värisävyjä kuin se perinteinen sairaalaputki. Putket on erittäin pitkäikäisiä ja vie vähän sähköä. Pistorasiatkin saa samaan pakettiin, eli helpottaa hitusen laatotushommiakin. Sen "laadukkaan" desingin voi sitten säästää vaikka turhasta lainamäärästä.
Sen verran valaistuksesta LED. Porrasvalona on led katossa 5kpl a,2,5 w ja portaikon katossa on 5kpl led valoa a. 2,5 w. Olen ollut valonmäärään ja kulutukseen tytyväinen. Siksi yritän kartoittaa keittiön alas valoja led tyyppisenä, mutta varmaan niitä ei tällä hrtkellä ole saatavilla riittävän tehokkaita ja jotka olisi suunniteltu keittiön alas valoiksi.
Jos on tarkoitus saada tasaisesti valoa tasolle suositusten mukainen määrä, niin tuohon ei LEDistä hyvää vastausta valmiina tuotteena taida olla. Aika tehokkaita on kyllä kaupan,mutta ne on suunniteltu väärin. Eli tehokas valaisin vain ruuvataan kaapin pohjaan ja se on siinä.Mutta se ei siinä hyvin toimi, koska lämpeää liikaa…
Jos riittää pienempi valonmäärä, niin sitten vaihtoehtoja alkaa jo olemaankin…tosin laadussa ja hinnoissa on rajuja eroja.
Yhtä led valaisinta kokeilin alas valona teho,oli 5w. En ollut tyytyväinen valoon, oli aika tehoton. Eikö tosiaan ole tänäpäivänä sellaista keittiön alas valoa, jossa valon määrä ja käytettävyys olisi huippuluokkaa. Kun tasoina on kivitaso imee aika paljon valoa. Keväthän tässä pian koittaa,joten valoa riittää. KUN EI OLE,NIIN,EI,SITTEN OLE. Nimittäin markkinolla tähän tarkoitukseen olevia keittiö alas led valaisimia. Jäädään odottelemaan aikoja parempia. Tai asennetaan ne loistevalot.
Ohut loisteputki (T5) valolistan takana kaapiston etuosassa on hyvä ratkaisu. Valoa tulee paljon ja suoraan työtasolle.
Vaihdettiin juuri uudiskohteen pari kuukautta vanhat kulmassa olleet pistorasialliset loisteputket näihin etureunassa koko matkalla oleviin valoihin ja ero entiseen on valtava. Lisäksi vanhojen valojen yhteydessä olevat pienet kytkimet korvattiin isolla hyvin esillä olevalla kytkimellä.
Mielestäni tällä hetkellä ehdottamasti paras ratkaisu, ledeillä kestää vielä muutama vuosi päästä samalle tasolle.
Meillä motiivina vaihdolle oli juuri häikäisy (olohuone ja keittiö yhdessä), valon määrä (etenkin nurkissa) sekä pienistä kytkimistä johtuva käytön hankaluus.
Huonoja puolia on vaikea keksiä, T5-putket syttyvät käytännössä välittömästi ja ovat niin siroja että jäävät täysin valolistojen taakse piiloon.
JK-Light.fi, sieltä näköjään löytyy jonku näköstä led valo listaa…
Eräässä keittiöliikkeessä oli esillä ledilistaa, josta tuli tehokkaan oloista, tasaista valoa tasolle. En huomannut kysyä valmistajaa, mutta veikkaan, että oli Citizenin ledivaloa (voin tietysti olla väärässäkin), kts. esim. http://www.adlux.fi/public/tyo/citizenledinfo.html tai http://www.light.fi/3931/
High Ra-versiossa näyttäisi värintoistokin olevan erittäin hyvä. Tyyristähän tuo tietysti on.
Itselläkin keittiön valaistus (kuten koko tulevan talon...) suunnitteilla, ja tuo ledivaihtoehto myös harkinnassa. Onko kellään tuosta Citizenin ledistä kokemuksia? Leds, tunnetko tuon tuotteen?
Tuo citizenin LED on pelkkä “paljas” LED. Ympärille tarvitaan vielä valaisimen runko, joka käytännössä voisi myös toimia jäähdytyselementtinä.Käytännössä siis pitäisi tuo valaisin kokonaan rakentaa itse.
Citizenin ledi on siitä hyvä että sillä on mahdollista saavuttaa korkeampi Ra-luku mikäli sitä haetaan. Korkeampi Ra-lukema saadaan käyttämällä useita chippejä samassa ledissä, joista osa on valkoisia osa punaisia jne., jolloin kaikkia aallonpituuksia saadaan paremmin mukaan.Tuo on ainakin yksi tapa.Tämä indeksi ei ihan LEDeille toimi samalla tavalla kuin muille valonlähteille, mutta kuitenkin.
Citizen on eniten tunnettu kännyköissä käytettävistä LEDeistään, mutta muutakin ovat alkaneet viime vuosina tekemään. Vähän ehkä valtavirrasta poikkeavilla LEDeillä, ja näin on vähän pakkokin toimia, koska suurimmat ja parhaimmat keksinnöt tehokkaiden ledien osalta on muutaman valmistajan taskussa. Tästä syystä muuten kehitys on huomattavasti hitaampaa kuin mitä se voisi olla…Markkinoilla hypetetään kuinka kehitys on järjettömän nopeaa, mutta ei se ole sitä ollut enää pariin vuoteen.Osittain tämä luulo johtuu siitä, että yleisesti uutisoidaan sellaisia tuotteita joita on mahdollista massoittain tuottaa 1-2 vuoden kuluttua.Se mikä on nopeaa, niin on maahantuojien lupausten kasvaminen suorituskyvyn osalta…nojoo…menee jo pahasti ulos alkuperäisestä aiheesta
Parhaan ja lisäksi murto-osalla valmiiden hinnalla saisi, kun viitsisi rakentaa itse. Valmiissa on usein sininen valo ja valoteho on mitä sattuu. Onko extra-tehokas parempi kuin erittäin voimakas… Mikseivät kaikki ilmoita lumenit ja kelvinit. Kaikki ei kylä niitäkään osaa tulkita. Yli 3500 K on sininen. 5000 K tosi sinine ja hailu. 2700 K vastaa kellertävää hehkulamppua.
Valmiita osiakin saa monesta paikasta netin kautta. Ostin Bauhausista valmiin sarjan 10 €. Oli tosi sininen mutta halpa. Ensimmmäsien palautin, kun katkaisin oli rikki… On nykyään lasillisissa yläkaapeissa sinisenä yövalona ja siinä toimii hyvin.
Itse alakaapien valot on peritneiset nurkassa putkilla, tosin hopealla rungolla. Niitäkin sai hakea pitkään…
ainoastaan halpis ledit ovat sinisiä väriltään joissa kaiken lisäksi ei valotehoa laisinkaan. Tuollaiset halpaledit pilaavat koko ledien maineen
Halvoissa sarjoissa käytetään “sinivoittoista” sävyä antavia ledejä, koska se on halvin tehdä. Mitä valkoisempaan suuntaan mennään, niin sitä vaikeammaksi valmistaminen tulee.
Kelvin-arvoilla voi monesti pyyhkiä sitä jotain. Monesti ilmoitetaan hyvältä kuulostava arvo. LEDejä valmistetaan siten, että tuo kelvin-arvo osuu johonkin haarukkaan( vaikka 5000k-6000K), ja on täysin maahantuojan osaamisen varassa mitä sieltä tehtaalta sitten lähetetään.Mitä Kiinalaisempi ledi, niin sitä suurempi on tuo haarukka millä valmistavat LEDin.
Nämä superkirkas ja extrakirkas liittyvät näihin 5mm pienvirtaledeihin, joita ei pidä sotkea valaistukseen ollenkaan!! Pienvirtaledeistä(5mm led) valmistettuja vekottimia tosiaan on rahallisesti kannattavaa kolvailla itse, jos huvittaa. Mutta jos käytetään kunnollista teholediä ja kunnollisia muitakin osia mitä tarvitaan, niin silloin itse tekeminen ei enää rahallisesti kannata, mutta mielenkiintonen harrastus se voi olla…
Mä pahaa pelkään, että LEDin maine on jo osittain pilattu suurella hypetyksellä. Käyttöiäksi luvataan mitä sattuu, mutta takuu tuotteella vain vuosi,miksi??? Luin jopa erään yrityksen takuuehdoista ,että takuu on 2 vuotta, mutta ei koske itse LEDiä!!! Suorituskyvyksi luvataan ihan mitä sattuu.
Sen verran kai voisi yleisesti todeta, että jos laadukkaan tuotteen haluaa, niin se pitää hankkia paikasta, jossa myyjä tietää mitä myy. JOs myyjäyritys tietää mitä myy, niin hän tietää myös mitä pitää varastoon ostaa, kun laatua haetaan. Jos myyjäyrityksessä ei tiedetä tuotteesta juuri mitään,niin miten ovat osanneet ostaa hyvää tuotetta varastoon.?
Sininen ledin muutetaan valkoiseksi fluoresoivalla loisteaineella.
Pinnoitus luonnollisesti nostaa valmistuskuluja. Ledien valmistajia tänäpäivänä riittää mutta “oikeat ammattilaiset” saavat kyllä K-arvon kohdilleen. Käsittäkseni ledejä tuohotaan omaa tyhmyytään väärillä valinnoilla esim. sopimaton driveri
Itseasiassa hyvien LEDien valmistajia on aika vähän. Moni hyvä keksintö on vielä patentin alla.
Tehdas voi halutessaan toimittaa asiakkaalle vaikka K-arvolla 2950K ledejä, mutta ne on sitten “blokattu” jostain valmistuserästä/eristä erikseen, ja loput sitten myydään jollakin toleranssilla sinne tänne. Tota tarkotin kun sanoin että on ostajasta kiinni, että mitä sieltä tehtaalta tulee. Lamppujen valmistajat saavat ledinsä tehtaalta halvemmalla, kun ostavat ne jollakin toleranssilla eikä jollakin määrätyllä arvolla.
Laadukkaiden Teholedien osalta hajoava osa on tuo driveri. Ongelma on yleensä on se, että lampunvalmistaja käyttää halvinta mahdollista ohjainta, ja se,että se on ohjain väärässä paikassa, kuten vaikka lampun kannassa, jossa on liian lämmintä. Suurimpia ongelmia on GU10 ja E-kantaisissa 230V lampuissa, joissa on kannassa ohjainelektroniikkaa enemmän, kuin 12V vehkeissä.
Tähän ohjaimen laatuun ei juuri koskaan mitään huomiota kiinnitetäkkään. Kytätään vain sitä LEDin merkkiä, että se olisi laadukas. Kiinasta voi ostaa lamppuja joissa on käytetty laatuledin merkkisiä LEDejä, mutta ledi voi olla istutettu väärin, jäähdytyspinta-ala on liian pieni,optiikka haaskaa valoa,ohjain laaduton, virta liian suuri,värisävyt millon mitäkin, ja ehkä yleisimpänä on se että itse led on laadukkaan merkkinen, mutta esim.vuoden vanha, mutta sitä markkinoidaan uuden version arvoilla.
Iso ongelma on se, että teholed ei pääse jäähtymään. Kovin tavatonta ei ole, että piirilevy, jossa led on irtoaa ajansaatossa jäähdytyselementistä, ja vekotin hajoaa siihen. Ongelma on sekin, että yhdestä ledistä koitetaan ottaa mahdollisimman paljon valovirtaa,kun järkevintä olisi käyttää useampaa teholediä. Jos yhdellä 3w ledillä saadaan valovirtaa vaikka 100lm, niin kolmella 1w ledillä saadaan n.140lm.Lisäkis 3 lediä käyttämällä käyttöikä pitenee, koska liitoslämpötilat ledin juuressa ovat alhaisemmat.
Pienvirtaledeissä ongelmat yleensä liittyvät ylivirtaan. Eli halpaa matalan mcd-arvon lediä ajetaan ylivirralla, jotta saadaan edes vähän valoa. Ja jonkun verran on näkyvillä ollut myös totaalisen vääriä virtalähteitä, eli jännite vaihtelee, kun sen pitäisi olla esim tasan 12V. Niinkun aikasemmin totesin, niin jotkut ledityypit ei yksinkertaisesti edes voi toimia pitkään, muutakuin selkeällä alivirralla, jolloin taas valo puuttuu.
Nojoo…on siinä miettimistä kun menee kauppaan ja funtsii että onkohan toi vekotin hyvä vai ei…
Juuri näin… tarkan K-arvon ledit blokataan linjalta erikseen ja se maksaa. Loput ojat sitten noin sinnepäin. Monet ajttelvat virheellisesti että ledit eivät tuota lämpöä. Harhaa moinen kuvitelma, kyllä jäähdytys tarvitsee olla. Suosittelen kyllä laadukkaiden ledisovellusten käyttöä valaistuksessa, ennemmin kuin halogeneja. Mun tuttavapiirissä on palanut enemmän tai vähemmän käyttökelvottomaan kuntoon 3 ok-taloa joista 2:ssa oli palon syynä halogenivalot
En muutenkaan ymmärrä sitä halogeenivillitystä. 3x50 W halogeenilista on järkyttävä energiasyöppö ja riskialtis lämmönlähde. Paikallisen sähköliikkeen mukaan halogeenien kauppa käy kuin siimaa. Vastaavasti en saanut energiansäästölamppua ulkovalaisimeen, piti kumminkin hakea Tokmannilta… Kannata siinä sitten paikallisia yrityksiä…