Eli olisi tarkoitus jatkaa vanhaa betoniseinää kipsilevyllä. Miten saan sen sauman mahdollisimman huomaamattomaksi tai oikeastaan kuinka saan sen edes onnistumaan? Tarkoitus on tehdä puurunko ja laittaa uusi levy vanhan seinän kanssa tasan. Kannattaako siihen sauman kohdalle laittaa reunaohennettu kohta levystä vai niin että ne on tasallaan, noin niinku tasoitusta ajatellen? Millainen nauha siihen saumaan kannattaa laittaa? Muutkin vinkit otetaan kiitollisuudella vastaan.
Laita ohut lista niin pääset helpoimmalla. Toiseksi helpoin on maalattava elastinen kitti. Näkymätön sauma yleensä muuttuu näkyväksi vuosien varrella koska materiaalit “elävät” eri tavalla.
Ei ole merkitystä onko reunaohennettu levyn reuna vai ohentamaton, koska betoniseinä on “reunaohentamaton”, joten sauma tulee joka tapauksessa hieman koholle. Ensin molemmat pinnat samaan tasoon eli “tasallaan”. Sitten saumataan normaalisti paperisaumanauhalla. Sitten hieman kohollaan oleva sauma levitetän eli “häivytetään” molemille puolille esim. noin 30 - 40 cm. Sen jälkeen pohjamaalataan, jonka jälkeen valolla seinää pitkin peilataan ja korjataan eli “levitetään häivyttäen”, jos tarpeen. Sitten ylitasoitetaan, jos tarpeen. Käytä mielellään teräsrankaa.
Lista ja elastinen kitti näkyy varmasti. No eihän sekään paha ole, mutta kuitenkin sauma näkyy selvästi.
Kysyjä hyvä se liitos riippuu kokonaan siitä, miten se osaavasti tehdään. Jos sen tekee ammattilainen tai sitten “ammattilainen”, niin tulos on usein sama, jos sen tekee huolellinen amatööri tai huoleton “amatööri” eli ti-mies, joita on yhtä monta kuin on miestäkin eli henkilöä.
Näkymättömän sauman voi tosiaan noin tehdä mutta paperinauha saattaa olla ehkä liian heikko vuosien mittaan.
Minäkin tein “näkymättömän sauman” (tiili/kipsi) mutta ei mennyt kuin reilut 10 vuotta kun muuttui näkyväksi. Tosin valkoisessa näkyy herkästi pienikin rako ja takana sauna joten lämpöliike on tavallista suurempaa.
“Kysyjä hyvä se liitos riippuu kokonaan siitä, miten se osaavasti tehdään”
Kysyin asiasta oikein kipsilevyn valmistajalta. Heidän näkemys asiasta oli, että reunaohennettu kohta tasaan vanhan seinän tason kanssa, sitten primeri molemmille pinnoille, lasikuituverkko 4mm ja tasoitetta päälle. Reunaohennettu siksi, että ainakin toiselle pinnalle tulee paksummin tasoitetta. Tietysti jälki riippuu tekijästä, oli sitten ammattilainen tai ti-mies.
Minulla on omassa keittiössä tiiliseinän ja gyprocin liitos. Ensin tiiliseinä tasoitettiin jollain tasoitteella, sitten normaali lasikuitusaumanauha (jota siihen aikaan käytettiin) ja päälle normi saumatasoite. Koko roskan yli vedin Kolibri koristepinnoitteen. Vastaava mestari sanoi, että tuo ei kauaa kestä halkeamatta. En tiedä mikä hänelle on kauan, mutta se on kestänyt siinä nyt 31 vuotta halkeamatta.
Ohoh! Onpa ohjeet ristiriitaiset:
“Kysyin asiasta oikein kipsilevyn valmistajalta. Heidän näkemys asiasta oli, että reunaohennettu kohta tasaan vanhan seinän tason kanssa, sitten primeri molemmille pinnoille, lasikuituverkko 4mm ja tasoitetta päälle. Reunaohennettu siksi, että ainakin toiselle pinnalle tulee paksummin tasoitetta.”
Noita ohjeita ei ainakaan ammattilainen kipsilevyjen tekijä ole antanut, siis epäilen kovasti, mutta ei minulle kuulu kuin vain ihmetellä uteliaisuuttani, mutta tuskinpa kenenkään kannattaa noudattaa. Ei edes kysyjän.
Ja sitten vielä:
"Minulla on omassa keittiössä tiiliseinän ja gyprocin liitos. Ensin tiiliseinä tasoitettiin jollain tasoitteella, sitten normaali lasikuitusaumanauha (jota siihen aikaan käytettiin) ja päälle normi saumatasoite. Koko roskan yli vedin Kolibri koristepinnoitteen. Vastaava mestari sanoi, että tuo ei kauaa kestä halkeamatta. En tiedä mikä hänelle on kauan, mutta se on kestänyt siinä nyt 31 vuotta halkeamatta. "
Kun itselleen kysyy ohjeita, niin saa itse annaettuna itselleen sellaiset ohjeet kuin haluaa.
Ns. tyhmä kysymys: Miksi et tee sillä tavalla kuin se on jo 31 vuotta sitten olet tehnyt.
Outoa on kysymyksessä ja outoa on tämä vastauskin.
Minäkin hieman kommentoin eli toistan aikaisemmin antamani ohjeen. En vielä ole koskaan kuullut/nähnyt kenenkään vastuunsa tuntevan levyvalmistajan suosittelevan “sideharsoa” paperisen saumanauhan tilalle. Sideharsoa käytetään kipsattaessa ruumiin osia.
Aineet ovat vain parantuneet.
Sideharso on kangasta ja kait yhtä huono ratkaisu kuin suosittelemasi paperi? Kipsaukseen ei käytetä sideharsoa mutta kylläkin lasikuituverkkoa ainakin ennen käytettiin. Tosin nykyään kait käyttävät paljon “puupohjaista” suomalaista keksintöä. Mahdollinen sideharso tai idealside kait laitetaan ennen kipsausta?
Ihan hyvä vinkki tuo sekoitus vetonit+lateksi. Täytyykin kesällä kokeilla toimiiko. Tuossa alkuperäisessä kysymyksessäni olisi siis tarkoitus tehdä huomaamaton jatkos vanhaan betoniseinään. Jos ihan itse saisin päättää sen, niin tekisin siihen selvän pykälän esim 5 cm. Kerrankos sitä nyt seinässä kulma on. Mutta kun siihen muut haluavat suoran ja sileän seinän, siksi sitä kyselin. Tässä tapauksessa en voi siis käyttää ”kolibria”. Tuo kipsilevyn valmistajan ohjeessa oleva verkko on lasikuituverkko 4 mm tai tasoiteverkkoa 2,5 mm…siis sitä weberin metrin levyistä, ei siis sitä kapeaa saumanauhaa. Tasoitteena sitten 137 tai V+
Onhan se hyvä sekoitus, mutta saattaa irrota, jos takaa puskee “kosteutta”.
Lateksimaali on yleisnimitys eri tyyppisille maaleille, jotka usein ovat muovipohjaisia ja kuivuessaan muodostavat ”hengittämänttömän” (=väärä ilmaisu) muovikalvon kuivuessaan.
Se tarkoittaa sitä, että on tarkkaan tiedettävä mitä sekoitetaan keskenään. Yleiset sanonnat eivät riitä. Esim. on väärin neuvoa naapurin tumpeloa, että sekoita vetoniittia ja lateksia, niitäkin on monenlaista tai osta heteka tai seslonki, kun tarkoitetaan moottorisänkyä, jotta naapuri saa paremman nukkuma-asennon selälleen.
En lähde väittelemään varsinkaan vänkäreitten kanssa, siinähän tuntee itsensä hölmöksi. Kukin tyylillään. Saa olla.
Yleensä “Kolibria” käytetään “kuivissa” sisäseinissä joten ei tarvita “hengitystä” mutta kerroin vain esimerkin miten sen voi korvata paljon edullisemmin ja minulla kestänyt myös “märässä” seinässä. Tosin en ole mikroskoopilla tutkinut onko tullut hiushalkeamia. Pinnat on viimeistelty “karkeakuvioisiksi” joten pieniä hiushalkeamia ei välttämättä erota ilman tarkempaa tutkimusta.
Tosin tiiliseinä “elää” lämpötilan vaihdellessa eli pinnoite on varmasti alkanut “hengittämään”.
joo, mutta jos takana on sauna?
Minulla tosiaan takana sauna kahdessa huoneessa ja yhdessä huoneessa takana pesuhuone.