Kivipesä savimaassa?

Talooni vm 1987 tehtiin viimekesänä salaoja /sadevesiremontti.
Maaperä on valitettavasti savipitoista ja kivikkoista eikä hulevesijärjestelmää ole tällä tiellä. Niinpä vedet ohjattiin kivipesään mutta eihän se vedä juuri ollenkaan.
Sadevedet erotin systeemistä heti ja johdan ne maaperään.
Kivipesää joudun tyhjentämään vedestä uppopumpulla luonnontilassa olevaan mäntypuistoon. Jonkun kerran on jo tulvinutkin pumpun juonittelusta johtuen.
Millähän konstilla saisin vedet katoamaan kivipesästä ja voisin kytkeä sadevedet samaan kaivoon?
Voisiko porakaivoa ajatella tällaiseen imeytykseen?
Kaupunki ei innostu auttamaan mitenkään, pitäisikö heillä olla velvollisuus näyttää paikka mihin vedet juoksutetaan?
Konstit alkaa loppua minulta.

Jos alueella ei ole hulevesijärjestelmää, niin silloin perusvedet voi pumpata.
 Sadevedet on johdettava avo-ojiin, niitä ei kannata pumpata. Kait tontti jotenkin on kuivatettu?

Minkälainen lienee tuo kivipesä…? Jos se on vanhankansan kuoppa jossa on kiviä, niin eihän sillä ole savikossa mitään merkitystä ? Ota kivet pois ja tee rengaskaivo, niin enempi sopii vettä !

Niin ja tosiaan ei sadevettä kannata pumppaamaan ruveta , kyllä sen mielestäni vähän järkeilemällä saa tarpeeksi kauas talosta tontilla kuin tontilla ! Vaikkapa vanhoilla konsteilla , kuten esim. maanpäällisillä kouruilla. Jos tontti on tasainen, niin miksi sitä ei muotoiltu, kun kerran kaivurit ja vehkeet on ollu paikalla ? Jos ei ole avo-ojia, niin sitten täytyy kaivaa jonkunlaista juoperoa…; kyllä ihmeelliseltä taas vaikuttaa ; tässäkin nuo alkutiedot “kivipesää uppopumpulla tyhjennetty…”, ei ihme että värkkäämiseksi menee ? Jos kerran ympäröivä maa ei imeytä, ja muuta keinoa ei ole, niin kunnon rengaskaivo ! Sieltä on helpompi se oikkuileva pumppukin ottaa ylös, kuin sieltä kivikasasta…??? Olipa miten oli, niin kuiva savi on kuin kalliota, sen päälle voi huoletta perustaa jos pidetään kuivana, mutta jos semmoiseen “maaperään johdetaan” väkisellä vielä vettä, niin…!!!

Talon anturat ovat varmaankin saven päällä. Sokkelin vieressä oleva sorakerros estää kapillaarikosteuden siirtymisen vierimaasta, mutta anturan kautta tulevaa kapillaarista kosteutta se ei estä. Jos anturan ja sokkelin välissä ei ole eristystä, nousee kosteus sokkeliin sieltä. Kivipesän tekeminen savimaahan on järjetön ratkaisu. Tyypillistä näille “mehumaijakaivajille”, jotka yleensä tietävät geotekniikasta kaiken. Harmi vaan kun niitä ei saa vastuuseen tekosistaan… Tilaajan rahat ovat menneet hukkaan tässäkin tapauksessa.
Onko tontti rakennuskaava-alueella?
 

Talo on rakennuskaava-alueella. Talon pihamaa oli aiemmin aika tasainen mutta nyt siihen on tehty loivat kaadot poispäin talosta. Tosin tästä seurasi se että osa talosta on kuin vallihaudassa, ts. pensasaidat ovat parikymmentä senttiä korkeammalla kuin nurmikko ja rankkasateella vesi jää lammikoiksi seisomaan pariksi päivää.
Kivipesään on laitettu 400mm muovikaivo jossa pumppu on. “Juoperoa” on vaikea lähtee kaivamaan kun vastassa on kaupungin luonnontilassa oleva männikkö eikä lähellä ole viettoa, kaivuria ei oikein uskalla laittaa hommiin. Toki lapiolla kaivaisin jos olisi selvä paikka mihin vedet johtaisin.

Tuo veden siirtyminen kapillaarisesti sokkeliin oli ensisijainen syy ryhtyä remonttiin ja näyttäisi parantaneen tilanteen.

Pumppujen kanssa sähläämisestä haluaisin eroon joten hyviä vinkkejä kaipailen edelleen. Kaivonrenkaat ei toimi sillä ei savipohja vedä sen paremmin kuin kivipesänkään alla jos pysytään samalla kaivusyvyydellä.

“Talo on rakennuskaava-alueella. Talon pihamaa oli aiemmin aika tasainen mutta nyt siihen on tehty loivat kaadot poispäin talosta. Tosin tästä seurasi se että osa talosta on kuin vallihaudassa, ts. pensasaidat ovat parikymmentä senttiä korkeammalla kuin nurmikko ja rankkasateella vesi jää lammikoiksi seisomaan pariksi päivää.”

Eikös tuota vallihautaa voi puhkaista/urittaa sopivasti?

Vaikuttaa siltä, että talo on rakennettu väärään korkoon, eli liian alas ympäröivään maastoon nähden! Millainen kanta asiasta on kunnan rakennusvalvonnalla?

“Kivipesää joudun tyhjentämään vedestä uppopumpulla luonnontilassa olevaan mäntypuistoon. Jonkun kerran on jo tulvinutkin pumpun juonittelusta johtuen.
Millähän konstilla saisin vedet katoamaan kivipesästä ja voisin kytkeä sadevedet samaan kaivoon?”

Kun nyt oikein funtsii, niin ensiksi on kysyttävä onko sitä maaperää tutkittu lähinnä ajatellen tuota savipatjan syvyyttä ja laajuutta?

“Kivipesää joudun tyhjentämään vedestä uppopumpulla luonnontilassa olevaan mäntypuistoon.”

Joten voisiko siihen kivipesän paikalle tehdä riittävän syvän rengaskaivon, jonka pohjasta ja/tai kyljestä “suuntaan tai toiseen” voi “porata” putken, jolla lävistää sen (jos) “äärellisen” savipatjan. Toinen mahdollisuus olisi putkien sijasta panna “pässin munilla” varustettu uppopumppu pumppaamaan sinne puistoon. Siihen pumppuun kannattaa laittaa myös hälytys, jos se alkaa juonitella. Kaivo on syytä eristää ja sen on oltava riittävän syvä, jotta se ei jäädy. Samoin siihen pumpun eristettyyn poistoletkuun myös jonkinlainen saattokaapeli jäätymisen estämiseksi. Poistoletku osittain maanalaisena tai kokonaan pinnallisena. Sitä on täältä suunnalta vaikea nähdä, mutta ehkäpä siellä paikan päällä näkee paremmin. 
Tämä tällä kertaa.
Eiköhän se siitä? Kyllä se siitä!