KNX:stä on kokemusta.
Ehkä tärkein viesti on se, että hanki kaveri joka ei tee sitä ensimmäistä kertaa. Tulee topologia ja arkkitehtuuri kerralla kuntoon. KNX soveltuu hyvin suuriin kohteisiin ja miksei pienempiinkin, mutta on kalliimpi kuin kevyemmät ratkaisut. Palikoita ja asennuskalusteita saa Saksasta halvalla ja yleensä nopeasti. Lisäksi voit sotkea varsin vapaasti eri toimittajien tuotteita. Tosin esimerkiksi valokatkaisijan napit ja näiden väyläliitin pitää olla toisilleen tarkoitetut.
KNX:n kautta voi sotkea eri topologioita. Itselläni on backbone ethernet kaapelilla ja tämän alla pari ryhmäkeskusta palikoineen standardi KNX median perässä. Backbonessa on vielä tietokone, jonka kautta järjestelmää voi ohjaata puhelimilla ja padeilla. Mitään kiinteitä paneleita ei mielestäni kannata hankkia. Padi on halvempi ja monikäyttöisempi ja kiinteä paneli voi päätyä väärään sijoituspaikkaan.
Olen hankkinut myös ETS4 ohjelmiston, jotta voin muokata asennusta itse tarpeen vaatiessa.
Itse en harkitsisi muita vaihtoehtoja - en edes pieneen intallaatioon.
Minulla on palikoita ja kalusteita samassa installaatiossa seuraavilta toimittajilta:
Berker, EibMarkt, Gira, MDT, Siemens, Theben ja Zennio
Eri valmistajien kilkkeiden yhteensovittamisessa ei ole ollut mitään ongelmia.
Meilllä kaikki ikkuna ja ovimagneetit sekä liikkeentunnistimet tulee KNX binäärisisääntuloihin joista tiedolla voi sitten tehdä mitä haluaa, viedä hälytysjärjestelmään, näyttää padilla, jne. Osa liikkeentunnistimista toimii myös vakiovalonsäätiminä himmentimien kautta.
Audiojärjestelmä kannattaa mielestäni toteuttaa siten, että tekee huonekohtaisen kaiutinkaapeloinnin ja siirtää äänen verkkoa pitkin. Kannatan lämpimästi fyysistä datakaapelointia (Cat6) ja riittävästi rasioita. Näin voit toteuttaa monihuonejärjestelmän helposti jälkikäteen vaikka Apple airport express:eillä, Sonoksella tai muilla vastaavilla ja tuoda sen vain haluamaasi tiloihin vaiheittain. Kaiutinliittimien viereen kannattaa asentaa myös virta aktiivikaiuttimia varten (jos sellaisia voi kuvitella harkitsevansa). Lisäksi kannattaa miettiä minne huonekohtaisen äänilähteen (sonos/airport) haluaa sijoittaa, ja varmistaa että siellä on kaiutin- ja sähköliitoksen lisäksi myös rj45. Yleensäkään noita pistorasioita ja muita ei oikein voi liika olla ja parempi roiskia liikaa kuin liian vähän.
Noissa etäjutuissa on se huono puoli, että teoriassa avaat talosi tunkeutujille. Turvallisinta olisi käyttää wlan:iin omaa (PoE) kytkintä ja kytkeä tästä virta pois kun häly kytketään poissa tilaan sekä sammuttaa virta wan reitittimestä (voi olla sama purkki). Silloin kukaan ei pääse ulkopuolelta käsiksi taloon - mutta et tosin sinäkään. Tällä on merkitystä, jos käytössä on sähkölukkoja ja näitä voi ohjata väylän tai siihen liitetyn järjestelmän kautta. Riski lienee lähinnä teoreettinen ja hyvin pieni, mutta ei kuitenkaan nolla.
Tallentava kameravalvonta on helppoa ja varsin halpaa toteuttaa PoE kameroilla ja Synologyn NAS:lla. NASin hintaan sisältyy lisenssi yhdelle valvontakameralle (ainakin joidenkin mallien) ja lisenssejä voi hankkia verkosta lisää. NASilla on paljon muita käyttöjä vaikka media- ja tiedostopalvelimena. Kameroille kannattaa hankkia oma PoE kytkin koska niiden halutaan olevan päällä koko ajan.
KNXn hieno puoli on avoimuus. Et ole yhden toimijan varassa ja vaihtoehtoja on paljon. Voit sopivilla palikoilla käyttää Dalia valo-ohjaukseen tai kytkeä Modbus laitteita KNX:ään. Modbus on yleinen standardi talotekniikan automaatiossa (iv, lämmitys, etc.)