60-luvun täystiiliomakotitalossa on puulämmitys, sauna lämpiää puilla ja takkahuoneessa on avotakka. Kaikki kolme tulisijaa käyttää samaa piippua. Avotakka olisi tarkoitus muuttaa varaavaksi takaksi.
Idea olisi samalla muuttaa hormistoa niin, että kun pannuhuoneessa palaa tuli, niin palokaasut kiertää takan kautta ja sama homma saunan uunin kanssa. Kun pannuhuoneessa pitää polttaa talvella puita päivittäin ja saunaakin lämmitetään kolme kertaa viikossa, niin takkaa ei tarvitse juurikaan lämmittää. Perimmäinen tarkoitus olisi saada tulisijojen hukkalämpö talteen.
Kysymys kuuluu: Onko kukaan moista ideaa soveltanut käyttöön ja miten on toiminut?
Onko idea ihan älytön? Energia kallistuu koko ajan ja yhä tarkemmin pitää miettiä uusia ratkaisuja ja innovaatioita.
Tulisijoja ei saa yhdistää. Tulisijoja voi yhdistää tietyin ehdoin samaan savuhormiin, mutta ei savukaasuja toisiin tulisijoihin.
Jäi mainitsematta, että jokaisella tulisijalla olisi tietenkin oma hormi ja lisäksi jokaiselle tulisi kesäpelti ohjaamaan palokaasut suoraan taivaalle.
Takkahuoneen varaavasta takasta tehtäisiin semmoinen, että siellä olisi jokaiselle uunille oma kanavisto, elikkä rakennusvaiheessa purettaisiin avotakan lisäksi piippua alareunasta ja seiniä.
Taitaisi tulla kookas takka, olisiko järkevästi nuohottavissakaan ne solat. Paloviranomainen on varmasti ratkaisusta hyvin kiinnostunut. Esitä suunnitelma siellä, niin saat pitävän vastauksen. Ilmaiseksi neuvovat luulisin.
Jos kattila pannuhuoneessasi on kunnossa ja oikein mitoitettu, ei pitäisi olla mitään tarvetta kierrättää savukaasuja yhtään missään. Oletko mitannut savukaasujen lämpötiloja piipun päästä?
Jos lasket savukaasujen lämmöt liian alas, ei hormi vedä (ja tuolla takkaan yhdistetyllä systeemillä saat savut sisään takuuvarmasti. Kaiken hyvän lisäksi hormisi syöpyy ja tukkeutuu…