Kosteusvaurioriski

Ilman suhteellinen kosteus pienenee ilman lämmetessä.

Eli ehdottaisin lämpöjen nostoa, ehkä liki ~20° ja

välillä läpiveto koko rakennuksessa, jotta saadaan ulkoa kuivaa pakkasilmaa,

johon taas kosteutta mahtuu sen lämmetessä! Mielestäni tämä on varmempi konsti

kuin kosteussiepparin vuokraus.

Pelkkä lämmönnosto ei auta mitään, vaan pahentaa. Mutta jos samaan aikaan on riittävä tuuletus, niin sitten homma pelaa.

Siinäpähän sitten laskeskelet, onko edullisempaa tuulettaa ja lämmittää vai käyttää ilmankuivainta. Kumpikin konsti toimii.

Jos on kyseessä uudisrakennuksen rakentamisen aikainen kosteus ja vesi valuu pitkin uusia ikkunita, niin kannattaa lukea ikkunavalmistajanohjeet.
Fenestra muistaakseni suositteli +20 asteen lämpötilaa, hyvää ilmanvaihtoa ja kivitalossa ilmankuivainta.
Esim ikkunankarmit alkaa turvota ja sälekaihtimen osat hapettua sangen nopeasti eli ei kannata vitkastella kosteuden kanssa.

Jos olisi kondensoiva ilmankuivain niin se ilmeisesti myös tuottaisi lämpöä (“lämpöpumpulla”) taloon eli semmoinen olisi hyvä, mutta en tiedä olisiko teho riittävä.
Lämpötilaa nostettaessa mahdollinen painovoimainen ilmanvaihto tehostuu.

Erittäin tehokasta on esim. pari kertaa päivässä tuulettaa ristivedolla kostea ilma pihalle ja muuna aikana sitten riittäisi pienempi ilman vaihto.

Meillä valetaan vielä asuinkerroksen lattia ja silloin olen ajatellut nostaa rakennuksen lämpötilan jo etukäteen +20 asteeseen.
Valun ajaksi lämmitys lopetetaan (kivitalo pysyy lämpimänä pitkään muutenkin) ja valun jälkeen noin 24h lämmittämiseen riittää betonin tuottama lämpö, sitten muovit lattiaan ja lämmityspuhallin taas töihin.
Tuuletukseen käytän väliaikaista poistoputkea korkean ikkuna-aukon yläosasta. Poistoputkessa on myös poistopuhallin jota käytän valun jälkeen jatkuvasti / ajastimella sen mukaan minkälainen on kosteus + lisäksi tuuletusta ristivedolla tarpeen mukaan.