Kosteutta nurkissa

Moi,

Yritän kerran vielä aloittaa ketjun tähän foorumiin, viimeksi ei mennyt aivan hyvin, mutta yritetään jos saadaan tällä kertaa asiallisia kommentteja.

Meillä on rakenteilla kaksi kerroksinen rinnetalo, kerrosalaltaan noin 210 m2. Alakerta on Lammin lämpöharkko ja yläkerta Planian elementeistä.

Olen viime aikoina huomannut että kolmessa nurkassa talon sisäpuolinen täyttö (6-16 mm, 35 cm) on tummempi eli kostea, noin 10-20 cm seinästä. Nämä nurkat ovat etelään ja länteen, eli viimeaikoina ovat saaneet ulkopuolelta paljon auringonlämpöä.

Mistä tämä kosteus voi johtua ja vaatiko tämä jotain erityistä salaojien suhteen?

Meillä ei ole vielä ulkopuoliset täytöt tehty, joten vielä olisi mahdollista muuttaa salaoja ym. suunnitelmat.

Työmaalla ei ole juurikaan satanut viimeisen kuukauden aikana ja maasto sekä talon ulkopuoliset alueet ovat (ainakin) pinnalta kuivat.

Viimeinen seinä valuu oli kesäkuun alussa ja näissä nurkissa on ollut ulkopuolella 50 cm korkea bitumikermi muutama viikko.

Olitko mukana tiivistämässä täyttöä? Tuli mieleen että täyttöä tiivistettäessä on käytetty runsaasti vettä. Maaperä on keskeltä ehkä muotoiltu korkeammaksi kuin reunoilta ja reuna-alueille on siten tullut enemmän vettä tiivistyksen aikana. Ehkäpä lämpötilan nousu on alkanut liikuttamaan kosteutta täytöistä. Joku viisaampi saa keksiä paremman selityksen.

Ei ole mitään järkeä käyttää vettä tiivistyksessä. Soon sama jos kusis omille kintuille.

Kyllä se täryttäminen riittää mikäli sekin tehdään kunnolla eli maks. 20-30 cm hiekkaa kertatäytöllä jonka jälkeen tärytetään huolellisesti ristiin 4-5 kertaa.



Kyllä sitä vettä sinne tulee ajan kanssa ihan riittämiin.

Tiivistin itse täytön enkä käyttönyt vettä ollenkaan, vaan tärytin sen 4-5 kertaa ristiin.

Yksi kaukaa haettu teoria on että kellarin lämpötila on alempi kuin pihalla, ilmanvaihtoa ei ole vielä käytössä → ilmankosteus näillä helteillä tiivistyy nurkkiin, tuskin mitään vakavaa. Mutta vastaava mestari osannnee auttaa.