Keskusteluissa tuntuu menevän vellit ja puurot sekaisin.
CE-merkintä tarkoittaa CEN-standardin mukaisesti suoritettua noin 9 kk kestävää testausta, jossa mitataan laitteiston todellinen puhdistuskyky. Kun laite on standardin mukaisesti CE-testattu, voidaan laite tällöin CE merkitä. CE-merkintä eli CE-testaus tulee näillä näkyminen pakolliseksi 2011. CE-testaus tulee siis korvaamaan "tee se itse" mummonmökkitestauksen.
Suomen laki eli hajajätevesiasetus säätelee jätevesien puhdistamista kiinteistöissä haja-asutus alueilla. Asetuksessa säädetään minimi puhdistusvaatimukset ja minimi mitoitusvaatimukset.
Tämä tarkoittaa siis suomennettuna sitä, kun suunnittelija puntaroi täyttääkö asennettava puhdistamo Suomen lain vaatimukset, tulee suunnittelussa huomioida, että laitteiston testausvaatimuksena on oltava CEN-standardin mukaan puolueettomassa laboratoriossa tehty CE-testi. Pelkästään mummonmökkitestauksen perusteella ei siis saa mitoituksia/suunnitelmia enään 2011 jälkeen tehdä.
CE-merkki eli CE-testattu takaa myyntiluvan kaikissa Euroopan Unionin maissa, mutta on huomattavaa, että laitteistojen skaalaukset eli mitoitukset tehdään edelleenkin kansalliseen lainsäädäntöön nojautuen.
Eli Ce-testaus ja Suomen laki eivät ole mitenkään ristiriidassa keskenään. Jotkin valmistajat ovat vain unohtaneet suorittaa laitteistojen skaalauksen, niin että ne kokoluokiltaan vastaisivat Suomen lain vaatimuksia, koska CE-testit Suomenojalla (Sykkeellä) ovat joissain tapauksissa suoritettu pienemmillä kuormituksilla kuin mitä Suomen laki edellyttää, jolloin myytävän laitteen tulisi olla kooltaan suurempi kuin mitä testattu laite on ollut.
-linkki ymparisto.fi sivuille
http://www.ymparisto.fi/default.asp?contentid=327177&lan=FI
CE-testaus ja Suomen hajajätevesiasetus ovat kaksi eri asiaa
Pienpuhdistamoiden CE-merkintään liittyvästä kolmannen osapuolen
testauksesta ja hajajätevesiasetuksesta (542/2003) liikkuu kentällä
paljon virheellisiä käsityksiä. Valmistaja voi kiinnittää puhdistamoon
CE-merkinnän, kun se täyttää sitä koskevan EN-tuotestandardin
vaatimukset. Standardissa ei ole annettu vaatimustasoja
puhdistustehoille, joten CE-merkinnän saa kiinnittää, vaikka testauksessa saavutetut puhdistustehot olisivat alle asetuksen vaatimusten. SYKE ei myönnä CE-merkintöjä, vaan vastuu on valmistajalla.
Hajajätevesiasetus vaikuttaa tällä hetkellä CE-merkinnässä
esitettyihin tietoihin siten, että Suomessa myytävien puhdistamoiden
CE-merkinnässä tulee esittää puhdistustehot myös kokonaistypelle- ja
fosforille, jotka ovat meillä kansallisesti vaadittavia ominaisuuksia.
CE-testaus on vain yksi tapa arvioida puhdistamon toimivuutta asetuksen
kannalta. Suunnittelijan tehtävänä on valita kiinteistölle sellainen
puhdistamo, jolla on edellytykset toimia asetuksen mukaisesti.
– CE-testaus on vain yksi tapa arvioida puhdistamon toimivuutta asetuksen kannalta.—
Olisi kiva kuulla viranomaisilta, minkälainen on se toinen tapa arvioida puhdistamon toimivuutta, sen jälkeen kun CE-testaus on tullut pakolliseksi. Mihin sitä toista tapaa enään tarvitaan, jos CE-testi osoittaa laitteelle jonkin puhdistustehon.
Jos esim. CE-testeissä on osoitettu nyt myytävien laitteiden olevan liian pieniä kooltaan, niin pyritäänkö tällä toisella näytöllä esim. mummonmökkitestauksella paikkaamaan CE-testin tuloksia.
Tää haiskahtaa ihan jätevesisotkujutulta. Ihmettelen suuresti, mikä on sellainen tieteellinen toinen näyttö, minkä todistusarvolla voitaisiin kyseenalaistaa CE-testien tulokset??
jätevesisotku:
http://areena.yle.fi/video/309818
-CE merkissä tulee esittää puhdistustehot-
Viranomaisille vielä yksi kysymys? Nyt CE-merkissä esitetään puhdistusreduktiot. Puhdistusreduktio % on eri asia kuin puhdistusteho. Jos Ce-merkissä esitettäisiin puhdistustehot niin kuin Ympäristökeskus kotisivuillaan vaatii, niin oikea tapa olisi se tällöin esittää g/vrk lukuna. Esim typenpoistoteho 50g/vrk.
Puhdistusreduktio % kun ei kerro mistä luvusta se on saatu ! Toistaiseksi en ole nähnyt yhtään sellaista CE-merkintää, mistä kävisi puhdistustehot ilmi.