Rakentamista suunnitellaan tulevalle kesälle. Lämmitykseksi ajateltu maalämpöä kallistuvan sähkön hinnan takia. Autotallia / varastotiloja on ajateltu rakennettavaksi talon alle. Onko kokemuksia, onko taloudellisesti edullisempaa rakentaa tallit / varastot maan sisään talon alle vai rakentaa erillinen eristetty piharakennus? Ja jos tallia lämmittää myös maalämmöllä, niin kustannuksia tullee lämpöputkine vetömisestä erilliseen rakennukseen..
Maalämmöstä kaivattas kommentteja myös. Mitkä / ketkä on hyviä toimittajia ja mitkä laitteet varmoja. Rakentaminen tapahtuu Kuopion seudulla. Kommentoikaa, kiitos!
Alakerrasta tarkoitus tehdä siis yhtä suuri kuin yläkerrasta. n. 125-150 neliötä
Meillä rakenteilla Jukkatalon 1,5 kerros-paketti johon tehdään koko talon suuruinen kellari, ja sinne autotallia reilut 60 m2 ja muita tiloja päälle. Kyllähän kellariperustust kieltämättä tulee arvokkaaksi, mutta en laskettanut paljonko arvokkaammaksi. Meillä on rinnetontti ja kellari syntyy luonnostaan, jotta talo saadaan järkevään korkoon katuun nähden. Itse ainakin lasken plussaksi myös tonttialan säästymisen ja sen, ettei ainakaan meidän kaupungissa kellari vie rakennusoikeutta lainkaan. Meille on tulossa Greenlinen (Kessele) maalämpö ja lattialämmitys kauttaaltaan koko taloon. Lämpösuunnittelija sanoi, että mitä enemmän on kerroksia, sitä taloudellisemmaksi tulee suhteessa lämmittää. Eli kun alhaalla on lämpöä enemmän verkossa, ei ylimmässä kerroksessa tarvitse kun pitää mukavuuslämpönä vettä kiertämässä. Greenline ei ole maalämmöistä todellakaan halvin, mutta kaikki kommentit ja käyttäjien kokemukset niin toimitusvarmuuden kuin toimivuudenkin suhteen ovat poikkeuksetta positiivisia.
Ok, kiitos kommenteista. Saako kysyä, minkä kokoinen paketti teille on tulossa, paljonko on huoneistoala ilman kellaria? Paljonko on kokonaisbudjetti ilman tonttia ja paljonko on oman työn osuus? Pitäisi tässä yrittää hahmottaa, mihin omat rahat riittää. Rakentaminen on kuulema kallistunut kaikkien puheiden mukaan niin paljon, että on aika hankala tehdä edes arviota. Ja jotain kuitenkin pitäisi saada laskettua, ettei tule aloitettua liian kallista projektia.
Moneenko kerrokseen teillä tuli lattialämmitys vesiputket, kolmeen…?! Ja paljonko on lämmitettävien kuutioiden määrä? Mites, pidättekö talliakin lämpimänä? Saman lämpöisenä kuin asuintilat vai matalampana? Paljon kysymyksiä, mutta tässä vaiheessa niitä tuppaa olemaan
Isot kiitokset etukäteen!
Varsinaisesti ei ole kokemusta mutta hetken harkitsin sitä. Talotoimittaja ehdotteli koko talon kokoista kellaria, jotta olisi päässyt toimittamaan Siporex lattiat alakertaan. Kun mietin sille käyttöä esim autotallina niin sekä oma että rakennusvalvonnan arkkitehti pitivät ajatusta ihan hulluna, onhan noita käyttämättöminä vanhoissa taloissa ihan tarpeeksi. Varmaan se toimisi jo talo olisi rinteessä, jolloin jyrkästi alas menevää luiskaa ei tarvittaisi. Kustannusmielessä luovuin sen laskemisesta, kun jo muutaman asian huomioinnilla olin 15 tuhatta euroa kalliimassa ratkaisussa maavaraiseen laattaan verrattuna.
Edullisin ratkaisu on tallin rakentaminen talon yhteyteen, mutta ilmeisesti se ei tontin, kaavan tms puolesta teille sovi, kun ette sitä harkitsekkaan. Siinähän tulee säästöjä tietysti yhteisen seinän osalta, lämmitysputkituksen ja ennen kaikkea siinä että sitä rakennetaan talon kanssa yhdessä, jolloin erillisiä työvaiheita on vähemmän. Olen muuten ihmetellyt naapurustossa olevaa tapaa laittaa kaukolämmönvaihdin autotallirakennuksessa olevaan tekniseen tilaan. Siinähän tulee tarve sitten vetää lämmitys- ja lämpimän käyttöveden putkia rakennusten välille ja jos päärakennuksessa ei ole teknistä tilaan joutuu jakotukit (käyttövesien ja lämmityksen) sekä IV laitteet sijoittamaan esim kodinhoitohuoneeseen.
Jos päädyt erilliseen autotalliin, niin kannattaa harkita sekin olisiko suora sähkölämmitys sen osalta edullisin kun huomioidaan rakentamiskustannukset.
Vähän aiheen vierestä mutta vetan vastaukseen kommenttina: Kyllä lämmonvaihdin kuuluu tekniseentilaan kuten maalämpöpumppukin. Jos ei päärakennukseen niin sitten ulkorakennukseen. Kustannus putkissa kuitenkin yleensä satasia jos rakennusten etäisyys on se normaali 8m. Noita värkkejä ei kannata ottaa kodihoitohuoneeseen kuten ei myöskään ilmastointikonetta. Jos vaan mahdollista niin laittakaa se tekninentila taloon vaikka pohja menisi hieman hankalaksi ja satsatkaa sen tilan seinien rakenteeseen, jotta enimmät metelit jää sinne. Ilm.koneen äänikin kantautuu rakenteita pitkin aika reippaasti kun sitä pidetään suuremmalla nopeudella. Se usein jää huomioimatta suunnittelussa. Hiljaisuus on iso laadun merkki talossa, ainakin minun mielestä…
Jatketaan asian vierestä…
Olen ihan samaa mieltä Sami68:n kanssa että tekninen tila pitää talossa olla, eikä kodihoitohuonetta pitäisi käyttää teknisenä tilana.
Työtehoseura on muuten luopunut termistä kodinhoitohuone ja käyttää siitä termiä vaatehuoltotila. Omakotitalosta pitäisi löytyä erillisinä ainakin vaatehuoltotila, tekninen tila ja pesutilojen yhteydestä pukeutumistila. Joskus nuo kaikki ikävä kyllä laitetaan samaan tilaan, jota sitten kutsutaan kodinhoitohuoneeksi.
Liian pienellä iv koneella saadaan myös sitä meteliä aikaiseksi, iso kone vaihtaa ilmaa minimiteholla tarpeeksi, kun taasen pikkukonetta saa huudattaa jo melkeen täysillä.
Hyviä kommentteja, kiitos! Tontti on tosin vielä hankkimatta, joten mahdollisuuksia on vielä vaikka millä mitalla. Jostain vain päähän pätkähti ajatus laittaa talli talon alle. Joskus noista tyhmistä pinttymistä ei tahdo päästä eroon Tallin rakentaminen talon viereen /lähelle ei ole ollenkaan pois suljettu mahdollisuus. Nykyisessäkin se on 50m päässä talosta. Tänään ensimmäinen tarjous vanhasta talosta ja huomenna tod. näk. toinen. Sen jälkeen tonttia etsimään, kun rahaa konkreettisesti on tulossa.
Vettä, kirjoitit: “Jos päädyt erilliseen autotalliin, niin kannattaa harkita sekin olisiko suora sähkölämmitys sen osalta edullisin kun huomioidaan rakentamiskustannukset.”
Ole miettinyt laittaa maalämmön sen takia, ettei sähkössä tarte tulevaisuudessa pihistellä ja kärvistellä viileillö lattioilla, kun ei raaski pitää sähköistä lattialämmitystä päällä. Nykyisessä talossa 158 lämmintä ja talli+varasto+liiteri 77 neliötä. Kun parina talvena lämmitin tallia ( +10 astetta) ja varasto 15 neliötä +5 astetta, niin sähköä meni 32000kw. Nyt talli kylmä (jostain kumman syystä), mutta varasto +5. Vuolukivi uunia ja vuolukivi takkaa lämmitetty paljon, niin nyt menee n. 18500kw /v.
ELI, jos tallia tykkää / tarttee pitää lämpimänä, niin kallistun kyllä käyttökustannuksiltaan edulliseen maalämpöön. Sähkön hinta on kaksinkertaistunut vuodesta 2000 ja halpenemaan päin se ei ole. Onko sähköyhtiöt tehneet joskus tappiota? …ja ilmasto lämpenee koko ajan → lämmityksen tarve pienenee → sähkön hinta nousee. Ja kun mittarisa alkaa olla 55v, niin tod. näk. mihinkään ei enää kelpaa töihin, NIIN siinä vaiheessa sitä sitten sammutellaan kaikki lämmitykset, kuljetaan villasukat jalassa, käydään kerran viikossa suihkussa, jne.
Tästä tuli romaani, mutta tulipahan ajatukset selväksi Ehkä turhankin pitkälle mietitty, mutta olkoon. Ompahan helpompi myydäkin tarvittaessa, kun asumiskustannukset on edulliset. Ja voi vihdoinkin hankkia kylpyammeen, kun ei tarte säästellä lämpimän veden kanssa.
Kommentoikaan, jos pahasti on lääkitys pielessä
Meillä tontin myyjän ehtona oli kaukolämpö, joten lämmitysmuotoja ei juuri tarvinnut pohtia. Se jäi kuitenkin mieleen että joissain laskelmissa maalämmössä sähkön kulutus oli yllättävän iso, eli noin puolet suoran sähkölämmityksen kulutuksesta. Mutta onhan siinä puolet säästöä käytön aikana ja epäilen vähän ko laskelman paikkansa pitävyyttä.
Kun tuossa aiemmin mainitsin tuon työtehoseuran ja teillä on hanke suunnitelupöydällä niin vinkkaanpa sinua hyvästä asumiseen liittyvästä tutkimuksesta "Asukkaiden kokemuksia asuntomessutalojen
toimivuudesta" http://www.tts.fi/tutkimus/julkaisut/files/tr20.pdf