Kyllästetyn terassilaudan päädyt

Kun sahaan terassilaudat, niin mitä kannattaa sivellä lautojen päähän ettei kosteus imeydy puuhun? Saunasuoja ei taida kestää ulkona, mutta jokin muu liima ehkä tukkisi syyt.

Kokeilisin jotakin puuöljyä.

Niillä on sama vaikutus, kun panet laastaria ja jos haluat eloisuutta, niin pistä "lasten laastaria". Tosileikki sikseen, sillä jos panet jotakin tököttiä, niin se pysyy hetken eli saman ajan kuin muussakin pinnassa, jos sen terassin "maalaat" eli vaikutus on paremminkin siellä henkisellä puolen ja sehän on se kaiken a ja o.

Mites ne OsmoColorin puuvahat? Niitä on monenvärisinä ja mun mielestä tekevät vettä hylkivän pinnan.

Kyllästetty puu pitäisi aina maalata. Miksikö? Kyllästysaineena käytetään kupariarsenaattia, joka on arsenikin eräs muoto ja suoraan sanoen todella myrkyllinen. Valmistajat eivät tätä mainosta, sillä se saattaisi vaikuttaa menekkiin. Kyllästetystä puusta on aiheutunut lukuisia myrkytystapauksia. Arsenikki on hermomyrkky, jonka oireet useimmiten tulkitaan väärin lievissä myrkytystapauksissa. Palvipuu, eli lämpökäsitelty puu on tässä suhteessa turvallista.

Arseenimyrkytys

Arseenivalmisteiden käytön yhteydessä selvisivät vähitellen myös arsenikin sivuvaikutukset ja myrkytysoireet. Seuraavassa lyhyt katsaus niihin. Arseenimyrkytys voidaan tarkastelua varten jakaa äkilliseen ja pitkäaikaiseen, joskin raja niiden välillä voi olla liukuva.

Äkillinen arseenimyrkytys voi syntyä tarkoituksella itsemurhan tai murhan yrityksessä tai aiheuttamisessa, tai vahingossa arseeniyhdisteitä syödessään tai muuten niiden kanssa tekemisiin joutuessaan. Äkillisen myrkytyksen oireita ovat ankarat vatsakivut, voimakkaat oksennukset ja runsas ripuli. Lisäksi esiintyy huimausta, päänsärkyä, kouristuksia, sekavuutta ja lopuksi keskushermoston lamaantuminen. Kuolema seuraa yleensä toisena tai kolmantena päivänä myrkyn saamisesta. Oireet syntyvät arseenin estäessä kudosten entsyymitoimintoja.

Krooninen arseenimyrkytys syntyy ympäristön tai työolojen seurauksena tai pitkäaikaisen liian runsaan lääkityksen seurauksena. Tyypilliset oireet ovat pitkäaikainen ripuli, ihon sarveutuminen (hyperkeratoosi) sekä ruskeaksi värjäytyminen (melanodermia). Muita oireita ovat punoitus ja turvotus silmien sidekalvoissa, nuha, keuhkokatarri, suutulehdus, lihasheikkoutta ja tuntohäiriöitä aiheuttavat hermotulehdukset, näön heikkeneminen, maksavauriot ja luuydinvauriot.

Myrkytyksen oikeuslääketieteellinen varmistaminen tuli mahdolliseksi vasta kemian kehityttyä riittävästi. Brittiläinen kemisti James Marsh (1790–1846) julkaisi vuonna 1836, neljän vuoden työskentelyn tuloksena, menetelmän ja laitteiston pientenkin arseenimäärien osoittamiseksi kudoksista. Reinschin koe oli yksinkertaisempi, mutta ei niin herkkä. Tutkimusmahdollisuuksien parannuttua arseenivalmisteiden käyttö murhakeinona väheni huomattavasti. Myöhemmin on kehitetty uusia ja herkempiä menetelmiä. Arseenia varastoituu elimistössä mm. ihoon, kynsiin ja hiuksiin, joista kahta viime mainittua voidaan käyttää arseenin toteamiseen kauan aikaa myrkyn saamisen jälkeen sekä elävillä että vainajilla. Vakavasta arseenimyrkytyksestä toipuneille ilmaantui kynsiin 1 mm:n levyinen vaalea poikkiraita, ns. Mees’in raita, joka siirtyi kynsien kasvaessa tyvestä kärkeen päin.

Eikös nykyinen AB-luokan kestopuu, siis se jota kaupoista yleisesti myydään, pitäisi olla kromi- ja arseenivapaata. Näinhän valmistajat ainakin markkinoivat asiaa kun tuo kyllästysluokkien muutos tapahtui muutama vuosi sitten. Ainakin www.kestopuu.fi osoitteessa väitetään, että kyllästämiseen käytetään pelkkiä kupariyhdisteitä, kun ennen oli kupari-kromi-arseeni-yhdisteitä. Mutta ovatko nuo nykyiset kupariyhdisteet sitten noita edellä mainittuja kupariarseeneja??? Olenko käsittänyt jotain väärin vai onko valmistajat johtaneet joukolla meitä harhaan??

Tuon tekstin voi toki lukea noinkin, mutta itse asiassa siinä sanotaan: "Arseenin käyttöä ollaan kuitenkin rajoittamassa ja CCA:n rinnalle onkin kehitetty ympäristöystävällisempiä arseeni-vapaita ja arseeni-kromi-vapaita vaihtoehtoja."

Siinä ei positiivisesti sanota että puu on arseenivapaata, tai että siinä itse asiassa olisi tällä hetkellä yhtään vähempää arseenia kuin aikaisemminkaan. "Ollaan rajoittamassa" normaalin käytännön mukaan tarkoittaa että sellainen sääntömuutos on tulossa voimaan joskus hamassa tulevaisuudessa.

Tuota voi sanoa harhaan johtamiseksikin, mutta kysymys on lähinnä vain siitä että asiat pitää lukea niin kuin ne kirjoitetaan. Kyllä ne sitten muistavat kertoa siitä kun se tapahtuu, ole huoletta. Näin kävi asbestinkin suhteen. Kestopuu on siitä huolimatta erinomaista kestävyytensä ansiosta, mutta älä anna lasten leikkiä puulavetin päällä jos et ole sitä maalannut.