Kuka ihmeen rakennustarkastaja? Ei varnaan kunnan viranhaltija? Vai onko hän isodränin mainostaja tai peräti kauppias? Se isodrän on hyvin arveluttava rakennusmateriaali. Nykyvaatimusten mukainen eriste se ei ainakaan ole.
Tuossahan se vastaus eli ydin on siinä toiseksi viimeisessä kappaleessa. Lyhyesti:
kapillaarisesti nousevaa vettä, joka on "nestemäisessä muodossa" ei saa olla ja esiintyä tulipa suihkukaappi tai ei, mutta jos sallit eli hyväksyt sen olevan uima-allaskin joskus, niin se on sinun asiasi.
Mistä tiedät, että kellariin ei ole tullut koskaan nestemäisessä muodossa olevaa vettä, kun vasta olette muuttamassa sinne?
Pitääkö mun nyt tässä poiketa aiheesta ja alkaa todistelemaan, että mistä tiedän, ettei kellariin ole tullut vettä. Sovitaan nyt vaan, että tiedän sen varmasti. Jos sulla ei oo mitään järkevää vastausta, ni älä vaivaudu kommentoimaan.
Toisekseen kyse oli vain, esimerkiksi isodrän-levystä. Olisi pitänyt kirjoittaa vaikka että: jokin nykypäivänä suositeltu eriste. Idea varmaan tuli kuitenkin selväksi. Tässä taas huomaa, ettet esim sinäkään osaa vastata tähän, että miten se kannattaisi tehdä.
Ja se rakennustarkastaja, joka teki tämän kuntotarkastuksen. Kysymys nyt oli vain, että mitä tässä nyt kannattaisi tehdä. Ei kommentteja, jotka takertuvat johonkin levyn laatuun ym turhaan. Vaan odotan jotain järkevää vastausta.
Kaiva savi pois ja vähintään 20-30 cm kapillaarisen veden ( kapillaarisesti nouseva vesi, kuten vesihöyrykin on yleensä nestemäistä) nousun estämiseksi kapillaarikatkosepeliä ja sitten sen alle suodatinangas. Sepelin päälle ennen vähintään 70-80 mm teräsbetonivalua 2x50 mm:n polyuretaanikerros, levyt saumaten keskenään ja ympäristöön, kerroksissa saumat ei kohdakkoin. Betonikakussa nurkat eriksen viuhkamaisesti verkon lisäksi terästettyinä estäen nurkkien käpristymisen. Muista betonin jälkihoito. Lattialämmityskaapeleita tai putkistoa unohtamatta. Vesieriste ja laatoitus saumauksineen. Samanaikaiseti tai ennen lattian korjausta salaojat kuntoon hulevesiputkistoineen sekä patolevyt paikoilleen ja yläreunat myös kuntoon.
Lattian eristys on sitä varten, että maapohja pysyisi mahdollisimman viileänä ja samanaikaisesti lämpö ei karkaa sinne nostaen edistämään vesihöysryn nousua. Siinä rakennelmassa on se merkitys, että vesihöyryn,siis VESIHÖYRYN kulku alhaalta ylös olisi mahdollisimman vähäistä, jolloin yläpuolinen haihtuminen siten tasaantuu aiheuttamatta mitään ongelmia. mitä kostempaa on jatkuvasti alakerrassa, niin sitä (liian) kosteampaa on ylempänä aiheuttaen esim. homevaaraa.
Vertaa isodränin ominaisuuksia nykyaikaisiin eristemateiaaleihin: Kauppanimeltään styrox on samaa sarjaa isodränin kanssa eli täysin hylättävä rakennusmateriaali eristeenä. Se sentään on hyvä pakkausmateiaali, mutta isodrän ei käy siihenkään.
Isodrän on märkä eriste.
Vertaapa: pane märkä villapaita päälleesi ja sitten toisekseen kuiva ja mene pakkaseen, niin ehkäpä huomaat eron kumpi eristää paremmin.
Isodrän on siihen uskoville täysi susimateriaali, sillä se ei ole eriste ensinkään, koska siinä kulkee, jos edes kulkee vesi, vaan paremminkin oleskelee märkänä.
Sinä näköjään haet asenteellisesti sellaisia vastauksia, joissa suositellaan sutta jatkettavaksi ja halvalla, kun on tullut sutta hankituksi ja jälkikäteen sen huomaat. Sinä olet ystäväni, mutta minä en ole sinun ystäväsi, koska kerron laukoen totuuksia sinun parhaaksesi ja totuutta ei haluta edes kuulla.
Kiitos vastauksesta.
Talo on ollut kohta 70-vuotta pystyssä ja ainoa ongelma ja paikka mistä on mitattu kosteutta, on kellarikerroksen suihkutilan lattia. Jos ainoa oikea tapa on korjata se edellä mainitulla tavalla, nostan kädet pystyyn ja myönnän, että tuli ostettua sutta ja sekundaa.
Laita suihkukaappi ja jätä Isodrän pois koska se toimii vain salaojien kanssa. Paneloi seinät, helpompaa kuin laatoituksen uusiminen, siis jos ne on pakko uusia. Asenna tilaan kuivain joka poistaa liiat kosteudet suihkun jälkeen. Ja tosiaan suihkukaappi joka pitää vedet sisällään ja josta vedet ohjataan lattiakaivoon tai muualle viemäriin.