Hei!
Ostimme osakehuoneiston marraskuussa 2009. Kerrostalo rakennettu 1995 ja ollut nimeltä mainitsettoman säätiön omistamana, joka vuokrannut asuntoja. 2009 lähtien asuntoja myyty omistusasunnoiksi.
Viime viikolla huoltomies huomasi että suihkutilamme laattaseinä pullistuu ulospäin noin 0,5cm verran. Eli laatat irti seinästä (n. 80 laattaa) ja pysyvät kiinni toisistaan vain saumoistaan. (Asuntoa ostaessamme myyjän rakennustiimi uusinut suihkutilan saumat). Vika tuskin aivan viime kuukausina syntynyt? Kun laattoja painaa kämenellä, ne painuvat sisäänpäin noin 0,5cm ja kun päästää irti, ne palautuvat risten ja rätisten pullistuvaan alkutilaan.
No, isännöitsijän kutsumana meille tuli kosteusmittaaja, joka totesi lauunnossaan seuraavaa:
seinälaattoja irti kantavasta seinästä 2,5m2 verran, 8 lattalaattaa irti, ei kosteutta. Lattiakaivon ympärillä kosteutta, mikä normaalia. Lattialaatoitus rakennettu muovimaton päälle. Irtiolevien seinälaattojen kosteutta ei voi varmuudella mitata, koska ovat itri seinästä n. 0,6cm verran. Seinää lukuunottamatta jatketaan seurannalla.
No, seuraavana päivänä tuli myyjäsäätiön toimesta korjausmies, joka mittasi ja totesi että kaikki revitään irti ja remppa kestää 2-4vkoa.
Ilmoitin myyjälle, että isännöitsijällä kosteusmittausraportti jossa siis maininta irti olevista laatoista mutta muuten selvitään seurannalla. Kosteuslukemat 38-50. Myyjä tietenkin, että nyt tehdäänkin sitten pienempi remppa. No remppa alkanee kahden viikon kuluttua.
Yhteenveto:
Suihkutilan laattoja irti n. 2,5m2, lattialaattoja irti 8 kpl ja lattiakaivon ympärillä kosteutta jonka lukemat yli 90, mutta aika normaalia?
Lattialaatoitus rakennettu muovimaton päälle. Alkuperäinen laatoitus, sillä talo ollut yhdellä omistajalla vuokrakäytössä. Osassa talon asunnoissa kylpyhuoneessa muovimatto, meillä siis laatta.
1.v lapsemme sairastunut pitkittyneeseen infektiokierteeseen 2vrk asuntoon muuttomme jälkeen. Lääkärissä käyty 6kk aikana 45x.
Kosteusmittauksessa ei kosteutta (lattiakaivoa lukuunottamatta). Mutta kuten todettua, laatat irti seinästä, eikä tarkkaa lukemaa saada irroittamatta laattaa. Siihen tarvitaan taas isännöitsijän lupa, joka ollut aika nihkeää saada.
Puhuttu korjauksen suorittaneen henkilön kanssa:
-Kaikki puretaan, remontti-aika 2-4vkoa.
Myyjän kanssa puhuttua:
-vain irronneet laatat korjataan
Kysymyksiä:
-95 rakennettu asunto. Ehkä ei kosteussuojauksia? Lattialaatoitus muovimaton päällä. Lattialaattoja irti. Voidaanko remppa tehdä vain vaihtamalla irtiolevat laatat vaihtamalla vai tehdä kokonaisuutena? Huomioituna kosteussuojaus!!!
Miten toimia…millaisia vaatimuksia rempasta, ettei meille koidu vaikeuksia tulevaisuudessa, kun myymme asuntoa. Siis selkeä vika nyt, joka korjataan. Miten korjataan, että ok? Mitä vaadimme? Koko seinä/lattia vaiko onko ok, jos vain irronneet laatat korjataan?
Myyjä siis toiminut asiallisesti ja luvannut korjata viat…lähinnä seinän irronneet laatat. Mites toi lattia? Irronneita laattoja sielläkin…
Kysymyksien tiivistelmä:
Ennakkotietojen pohjalta…suosituksenne remontin suhteen niin, että asiat menevät ok eikä meille tule ongelmia tulevaisuudessa tulevien ostajien kanssa?
Yst. Osku M.
Muutos… puhuttu korjauksen SUORITTAVAN henkilön kanssa…remppa siis edessä.
“1.v lapsemme sairastunut pitkittyneeseen infektiokierteeseen 2vrk asuntoon muuttomme jälkeen. Lääkärissä käyty 6kk aikana 45x.”
En ole lekuri enkä siksi tahdo tullakkaan, mutta kyllähän niitä syy ja seurauksia löytyy? Vai mitä?
“Lääkärissä käyty 6kk aikana 45x.” Kannattaisiko muuttaa lääkärin luo asumaan?
Kun mittaukset tehty pintamittarilla (arvaan), niin täysin huuhaata, mutta jos korjaukset on luvattu tehdä siitä huolimatta, niin sehän on hyvä asia ja niin pitää ollakin eli on aivan OK!, kunhan korjavat kaikki havaitut viat.
On huomattava, että eihän teillä ole mitään vastuuta tulevien ostajien kanssa, sillä taloyhtiöhän niistä rakenteista vastaa.
Kiitos vastauksesta. Miksi muuttaisimme lääkärin luokse asumaan kun koko suku täynnä lääkäreitä. Ja ehkä sinun ei kannattaisikaan pyrkiä lääkikseen. Sinne on pääsykokeet. No asialinjalla…
Vastauksesi jälkeen en vieläkään tiedä, onko sallittua vaihtaa vain rikkoutuneet laatat (kosteussulun rikkoutuminen). Koska en ole rakennusalan ammattilainen, en tiedä mitä rempassa tehdään tai mitä pitäisi osata vaatia. Siksi aika selkeä kirjoitus, jossa kysymyksiä…
Tere. Jonkin verran kokeneena ja kantapään kautta tästäkin asiasta oppineena, totean että kannattaa tehdä kerralla kunnolla. Nukut yösi jatkossa paljon paremmin ja vältyt uudelta ja mahdollisesti paljon isommalta remontilta kun asia hoidetaan nyt juuria myöten, kuten “Monta” myös toteaa. Voi olla että havaittavia vikoja on aika laajalti, kunhan asia selvitetään kunnolla. Myyjän näkemyksiä ei tietenkään kannata kuunnella, koska hänen motiivinsa ovat oman roolin ja mahdollisten kustannusten pienentämisessä. Edelleen omaan kokemukseen viitaten, syön hatullisen jos kph remontti on kunnolla tehtynä valmis kahdessa viikossa. Varaudu kolminkertaiseen aikaan, äläkä ylläty jos tämäkin aika ylittyy.
Pääperiaate on ettei vanhan muovimaton päälle saa laatoittaa, se on jo virhe numero 1. Osakorjauksena em ajatus on aivan turhaa koska laatat tulevat irtoamaan joka tapauksessa muutaman vuoden päästä, koska eivä ole kestäneet ennenkään. Työstä pitää olla suunnitelma, jonka taloyhtiö hyväksyy. Työn valvoo myös taloyhtiö.
Kosteusmittauksen maton alta voi tehdä sitten kun vanhat paskat on purettu. Mittaus on tehtävä porareikämittauksella, suhteellinen kosteus (RH%).
Terveysongelmiin en ota kantaa, koska sen selvittäminen kuuluu tutkijoille / terveystarkastajille. Maallikoiden sitä on turha pohtia.
Hei ja kiitos vastauksista.
Isännöitsijästä ei apua, on kiireinen ja kaikki soitot menee sihteerilleen. Tässä on nyt siis sellainen tilanne, että myyjä ja myyjän hankkima korjausporukka vastaan rakennusalasta tietämätön. En ala siinä seurassa arvailemaan mikä on totta ja mikä ei.
Olisiko hyvä idea palkata joku ammattilainen samaan katselmukseen? Mutta olisiko joku rakennusalan ammattilainen parempi kuin se "seurataan kosteuden etenemistä" mittaaja?
Joku sanoikin, että -95 rakennetuissa kerrostaloissa ei välttämättä ole kosteussuojaa. Ja kun joku vastasi että ellei ole, niin vaihdetaan vain irroneet laatat uusiin ja saumataan hyvin. Just.
Onko kaupungin rakenusvirastossa jotain tyrkkylistaa hyvämaineisista rakennusmestareista. Googlannut koko yön. Ei tosiaan kannata antaa tehdä huonosti. Ja jos jollakulla tuttua tyyppiä Turussa joka voisi avusta avittaa, niin infoa kehiin.
Kiitos!
Anakonda1979Tku hyvä!
Myllysiltaakaan ei ole! Miksi? "Miksi muuttaisimme lääkärin luokse asumaan kun koko suku täynnä lääkäreitä." Onpas suku niitä per…ään tonkijoita Ja ehkä sinun ei kannattaisikaan pyrkiä lääkikseen. Sinne on pääsykokeet."
Tilannehan on se, että jollakin on se mahdollisuus, että kävelee vain yksinkertaisesti ovesta sisälle ja ilmoo aloittavan opiskelun lääkäriksi, mutta kaikki ei halua tonkia elantoaan toisten pers…ä.
Totuushan on se, että myyjä ei määrää mitä siellä on tehtävä vaan taloyhtiön yhtiökokous. Olet itse taloyhtiötä, uskallan väittää, joten voit osaltasi määrätä mitä siellä on tehtävä. On kuitenkin olemassa se demokratia, onneksi, joten enemmistö päättää. Niin kauan, kun olet taloyhtiön osakkeiden omistaja, niin kauan vastaat myös talosta. On tietenkin myös huomattava, jos mokailet osakkeittesi hallitsemassa (et omista mitään huoneistoa), niin jälkeen päinkin saata olla vastuussa siitä huoneistosta.
Osakkeiden omistajat vastaavat laumana talosta/kiinteistöstä. Yksityiset osakkeiden omistajat hallitsevat sen huoneiston "pintaraapaisuista" minkä huoneiston hallintaan osakkeet oikeuttavat.
Onhan perin merkillistä, jos taloyhtiö aikoo korjata virheitä, niin siitä nostetaan suuri haloo: "mitä minä teen?" Vastaan: On parasta, että et tee mitään muuta kuin tottelet kiltisti. Kaikki koituu silloin eduksesi. Jos et halua sitä, niin silloin tietenkin sotket asioita osallistumalla.
Vielä: Nykylain mukaan taloyhtiön hallituksen tulee hyväksyä korjausporukka ja isännöitsijä on vain duunari, joka on vastuussa talotyhtiön hallitukselle, joka on vastuussa taloyhtiölle (=osakkeiden omistajille). eihän se sen vaikeampaa ole.
Ja vielä: Eikun yhtiöjärjestys ja nykyinen 1.7.2010 voimaan astunut asoy-laki käteen ja lukemaan sekä luetun ymmärtäminen. Se on siinä.
Kuvauksen perusteella on syytä epäillä kyseessä olevan kosteusvaurioitunut tila.
Kosteudet voidaan mitata myös ennen rakenteiden purkamista. Toimenpide kuuluu yhtiölle. Jos yhtiö ei sitä tee, osakas voi sen myös teetättää.
Usein näissä vauriotilanteissa esiintyy myös muitakin ongelmia rakenteissa, kuten mainittuja terveyshaittoja / epäilyjä.
Taloyhtiön tulisi reagoida näihin tilanteisiin tapauskohtaisesti seuraavasti:
-Lainaus ohjeistuksesta:
“Rakennuttajan tulee selvittää sisältävätkö purettavat rakenteet terveydelle haitallisia ja vaarallisia aineita. Tutkimus tulee tehdä ennen purkutyön aloittamista. Vanhoissa rakennuksissa esiintyviä terveydelle haitallisia ja vaarallisia aineita ovat mm. asbesti, kreosootti (esim.kivihiilipiki), PCB ja lyijy sekä kosteus- ja mikrobivaurioituneet rakenteet. Selvitystyön tekee alan asiantuntija.”
Lähesty asiasssa hallitusta, mikäli isännöitsijä ei reagoi asiaan viipymättä. Tee se kirjallisesti.
Osakorjaus ei ole hyvän rakennustavan mukainen ko. tapauksessa, vaan susi.
Eristeet ovat muutenkin jo elinkaarensa palvelleet, ja tuolla tavalla tehtiin paljonkin v.-95.