Laatoitus kiukaan taakse

Onko olemassa sääntöä miten laatat tulee kiinnittää gyprokkiin saunan puolella? Olen tekemässä "perinteistä" kivijäljitelmä laatoitusta kiukaan taakse. Ajatus olisi laittaa villoituksen jälkeen kova-gyproc levy. Mitä tarvii/kannattaa laittaa laatan ja gyprocin väliin, eli tuleeko vesieristys vai pelkkä primer? Onko saneerauslaasti toimiva kiinnitys laatoille, vai jokin liima?

Kyselee: perus tee-se-itse Jorma....

Käyttäisin muuta kuin gyproc- levyä esim. luja-tms. levyä, mitä on saatavissa vesieriste valmiiksi asennettuna. Laattojen kiinnitys valmistajan ohjeden mukaan esim. saneerauslaastilla.

Saunan seinää ei tarvitse vesieristää, varsinkaan jos seinän toisella puolella eriste. Ja levyseinät eivät kaipaa primerointia muutenkaan.

Jos sinulla kivijäljitelmä sellaista mihin jää paljon rakoja, voisi sen kipsilevyn tilalle ajatella vaikka jotain palolevyä. muuten kyllä ek-kipsi on hyvä alusta myös kosteissa tiloissa. Kiinnitys saneerauslaastilla.

Kivilevy voisi soveltua tuohon tarkoitukseen ja laatat kiinni saneerauslaastilla. Kiukaan taakse ei tietääkseni suositella vesieristystä Jos isoja laattoja, niin laasti sekä laattaan, että seinään ja sitten kiinnitys.

Kyllä se esim. Kaakeliluja, ja saneerauslaasti-, tai joustavampi - X77 kiinnitykseen on ratkaisuna ok.



Cyproc ei ok.

( Ps. Cyprokit on muuten aina pohjustettava ).

Taidan lähteä kokeilemaan Ek-kipsilevyä, kun sitä on tossa levy jäljellä. Tota Temmin kommentia ihmettelin että levyseinään ei tarvi primeriä??? Oon elänyt siinä uskossa että kipsilevyt/laatoituksen alle on aina hyvä laittaa primeri tartunnaksi?

Eli nyt meinasin laittaa tällä järjestyksellä, korjatkaa jos väärin:

Väliseinän villoituksen jälkeen EK-kipsilevy, primeri, saneerauslaastilla laatat seinää, ja ei muuta kun saunomaan.

kartonkia ei tarvitse primeroida, ei ennen vesieristystä eikä ennen saneerauslaastia. Likaiset/pölyiset kipsilevylattiat voi primeroida.


No no "temmi". Cyproc:t primeroitava aina ennen vedeneristystä, ja tässäkin tapauksessa ennen laastia. (vedeneristystä ei saunan seiniin, -vain lattiaan ylösnostoineen).



Näin tekevät ammattilaiset.



"ko9jusu" : Ethän unohda alumiinipaperia ja tuuletusta sieltä levyn takaa!

Ei ole vuosikausiin laitettu. Näyttäs olevan tuosa etusivulla esim kiillon mainos. Klikkaappa vaikka siitä ja käy kurkkaan mihin sitä keraprimeria laitetaan ja mihin ei. On tosiaankin olemassa Ammattilaisia ja “ammattilaisia”. Harmi vain kun kyselijöille jotka tarvitsevat neuvoja syötetään välillä mitä sattuu. Kannattaa monesti tarkistaa täältäkin saatu “tieto”.

niin eikös tuonne pitäisi kuitenkin sitä vesieristystä ja tuuletusta jossain muodossa saada…



Toimiiko jos pistää normisaunan tuuletuskoolauksen päälle esim lujalevyn jonka laatoittaa tai kivijäljitelmöi. Tuolloin tuuletus kuten panelissakin?

saunan ja ph:n välinen seinä tahtoo olla aina pieni puheenaihe työmailla. Yleensä päädymme ratkaisuun että emme ohjaa saunan kosteaa ilmaa seinän sisään. Eli niin sanottu tuuletusväli jää pois. Levyseinät ja harkkoseinät eristetään seinälle noston verran ja laatoitetaan. Kivijäljitelmä seinät tahtoo olla niin harvoja, että niihin voisi käyttää vaikka palolevyä, muuten siihen kelpaa ek-kipsi mainiosti. Levy ja harkkoseinät “tuulettuu” ilman erillistä ilman ohjausta saunanasta. Sen ilman pois ohjaaminen sieltä seinästä jos sinne ohjaa sitä saunan kosteaa ilmaa tahtoo monesti olla hieman hankalaa ja epävarmaa (reikienteko poistoputkeen alaslaskussa).

Näitä tehdään monella tyylillä ja monesti siihen vaikuttaa muutkin rakenteet joten yleensä ratkaisut ovat iheman tapauskohtaisia, nämä kumminkin hyviä suuntaviivoja.

Nyt se "ammattilainen" jakaa neuvoja ihan isän kädestä.

Pitänee todeta, kuten useasti, ystävämme Monta kertaa on tehnyt: Uskokoon ken tahtoo !



Sutta toki saa tehdä, -jos haluaa. On muuten työllistävä vaikutus, joskin häpeä ammattikunnan maineelle, ja kolaus itserakentajan itsetunnolle sekä lompakolle.



Että vielä tuuletuskin jätettävä saunan seinästä pois. Ohhohhoh.!? - Kohta varmaan lämpöeristeetkin.



"Digiaasille": Unohda se vedeneristys löylyhuoneen puolelta.

Ja toiseen kysymykseen jo vastasitkin ihan itse, ja oikein.= Levy siihen kuvitellun panelin paikalle, jonka päälle primer + laastilla kivet tai feikki-kivet kiinni. Se alu-paperi myös sinne villaa vasten, kuten löylyhuoneessa yleensäkkin.



Näillä eväillä ei sauna happane, eikä kivet putoile, ja saa yönsäkkin nukkua hyvin - saunomisen jälkeenkin.


"vaihtoehtoja" miehen kommentti tuntui järkevältä laittaa alu-paperi kipsin taakse, mutta siinä taas arveluttaa se että jos kosteutta pääsee laatan ja alu-paperin väliin niin päseekö se sieltä haihtumaan pois vai murentaako se ajan kanssa koko kipsilevyn?

Löytääkö kukaan mistään "virallista" ohjetta?


Kysyin k-raudasta ja sieltä ei kyllä saanut järkevää vastausta.
Vastaus oli: Tarvii osittaisen vesieristyksen.
Kysyin että mikä se on, niin ei osattu vastata ( tässä vaiheessa alkoi hieman hymyilyttämään ) ja fiksuna totesien että ilmeisesti pitää jättää joka toinen telan veto tekemättä kun laitan vesieristystä :)

Asiaan: jos ei selvyyttä löydy niin taidan pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa.

Mielestäni laatta, saneerauslaasti ja kipsilevy toimii tarvittavana eristeenä???? on siinä jo eristävää kiveä kerrakseen, ainoa rako on lattojen väli jota ei saumata. mutta eihän saunassa vettä lotrata ylenpalttisesti.

vaihtoehtoja:lle = tarkoitin vedeneristyksellä ko. paikassa aluminipaperia normi seinnärungon päälle ennen tuuletusrimoja kuten itsekin mainitsit.



ko9jusu:lle = eikös se kipsin tausta tuuletu kun nostaa tuuletusrimojen verran ylös eli vaikka 22mm kuten paneliseinässäkin panelin taustat on nostettu. Alhaalta ja ylhäältä rakoa joten ilma pääsee kiertämään levyn takaa.





Itse varmaan tekisin näin.


Olipas tuo minun eilinen viesti puutteellinen ja muutenkin ulosanniltaan sekava. Pahoittelut siitä. Yritetäänpäs hiukan parantaa ulos antia.

Eli saunan ja ph välisen seinän rakenteet, Ehkä saan asian paremmin esille rakenne selostuksella:

Kun harkko seinä, niin rakenne ph:sta päin:

-laatta, saneerauslaasti, vesieriste, primeri, harkko,tasoite,saneerauslaasti, laatta. Jos saunan puolella paneli, niin harkosta eteenpäin tinapaperi, tuuletusväli(3-4cm), paneli.

Kun levyseinä, rakenne ph:sta päin:

laatta, saneerauslaasti, vesieriste, levy, villa, levy, saneerauslaasti, laatta. Jos saunassa paneli, niin villasta eteenpäin: tinapaperi, tuuletusväli, paneli.

Eilen mitä yritin selittää on tuo, että harkkoseinän ja tinapaperin väliin ei laiteta tuuletusrakoa vaan paperi saa olla kiinni seinässä. Samaa periaatetta voi käyttää levyseinässä jos laatta tulee saunan puolelle. Sen kostean ilman ohjaaminen sinne paperin tai levyn taakse jätetään pois.

Kun pesuhuone on talon ulkonurkassa ja ph seinät tehty harkosta on sen harkon ja ulkoseinän välin tuuletus hoidettava. Ja se on monesti pakko hoitaa saunan puolelta siitä mihin harkkoseinä loppuu, vesieristyksen seinällenoston jälkeen jätetään vähän matkaa rakoa auki. Tällöin on huolehdittava ph:n alaslaskuun poisto mahdollisuus tuuletusvälin ilmalle.

Jospa tämä olisi hiukan selvemmin esitetty, mitä tuo eilinen. Ei kyllä pitäisi kiireellä yrittää suoltaa tekstiä tänne, toivottavasti ei kovin monelle tullut ikuisia traumoja ;)

Digaasi, ymmärsit asian oikein. Juuri noin se tulisi toteuttaa.



ko9jusu:lle: Se alu-paperi tulee juuri noin, kuin Digaasi oivalsi yskän, ja täsmennän:



Sitä ilmankiertoa/tuuletusta ei päästetä sinne alu-paperin ja lämpöeristeen väliin, vaan se tuuletus tapahtuu alu-paperin ja levyn välissä. Sen takia sinne asennetaan ne tuuletusrimat pystyyn.



Se alu-paperi liitetään alapäästään siihen lattian vedeneristeen ylösnosto-osuuteen vedeneriste-ohjeistuksen mukaisesti.



Lisäksi painotan yleisesti, että LÖYLYHUONEEN seinien vedeneristäminen on aivan turhaa (kiukaan tausta jopa riski). Ja LÖYLYHUONEEN kaikkiin seiniin (paitsi hormi) toteutetaan lämmöneristys ja tuuletus. Sama pätee kattoonkin.

Näin tulee hyvä.



"temmi": Älä nyt loukkaannu, mutta jotain puuttuu tuosta toteutusyhtälöstäsi. Se sotii itseään vastaan, eikä toimi.



Rakentavassa hengessä: Tutki ja mieti asiaa ihan käytännön fysiikan pohjalta, tai kysy kokeneilta saunan rakentajilta (jäävään itseni).


Joo ei tämmösistä voi loukkaantua ku tietoja vaihetaan. Todennäköisesti emme vain ole samalla aaltopituudella näin netin välityksellä. Todennäköisesti työmailla olisimme samaa mieltä asioista, pois lukien kartongin kastelu, mikä ei sinänsä ole kovin vakavaa. Ehkä toin tuon harkkoseinän turhaan mukaan keskusteluun kun on joko ymmärtämisessä tai selostuksessa ongelmia.

Lisäkysymys tietäjille. Voiko kiukaan sivulle tulevan palolevyn laatoittaa ? Vai käykö kaakeliluja tähän ? kaakelilujan vedeneriste ei kestä kuumuutta (tuskin muutkaan) mutta sillä ei kait ole saunassa väliä. Levyseinä tuli vaihtoehdoksi tiilelle ihan tilakysymyksen vuoksi.

Meillä on jo sisustuskiveä kiukaan takana mutta haluisim nyt tilalle liuskekiveä. Mitenkäs se tehään kun vanhat sisustuskivet on irooitettu niin jäljelle jää vesieristetty lujalevykö se oli jonka päälle jää vanhat saneeraiuslaastit niin pitääkä ne kaapia eka pois ja sitten uusi laasti vai vanhan päälle vaan laastia vai meneekö levyt vaihtoon?

temmi:ltä uupuu harkkoseinästä lämmöneriste, esim. ohut uretaanilevy. Suosittelen vähintäänkin ohutta lämmöneristettä, sauna lämpeää nopeammin ja vie vähemmän sähköä. Puukiukaalla ei taas niin radikaalia eroa.



Lämmöneristeen kanssa rakenne on sama kuin paneelillakin, eli alumiinipaperin tai alumiinipintaisen eristeen jälkeen tulee tuuletuskoolaus, sitten levy ja laatta siihen laastilla kiinni ilman vedeneristettä. Levy sellainen että kestää lämpöä ja kosteutta.



ps. jos haluaa tehdä nopsaan lämpenevän saunan, laitetaan sitä eristettä sitten vähän enempi, esim. kattoon vaikka uretaani + villaa, kevyt seinä 100 rungolla, harkkoihin ehdottomasti urtsulevy tai jokin muu eriste saunanpuolelle. Kh:n välinen lasi-ikkuna (jos on) eristelasielementillä eikä yhdellä lasilla jne.