Lämminvesivaraajalle kotelo

Huoneistossamme tulee uuden lämminvesivaraajan hankinta eteen. Nykyinen on ns. kaappimalli/moduulimalli ja nyt olisi ajatuksena hankkia vaakatasoon asennettava varaaja.

Voiko vaakatasoon asennettavalle varaajan ympärille rakentaa jämerän kotelon? Ajatuksena on laittaa kotelon päälle esim pesukone?...ja painoarvo on sanalla jämerä.

Saunan lauteiden alla olisi kanssa tilaa mutta joutuisi tekemään putki- ja sähkötöitä aika paljon.

Niin… tämän mallista olen ajatellut: http://varaajacom.shop.wosbee.com/HAATO/HM.jpg

Sen kun alat nikkaroida. Ainoa reunaehto on, että kotelon + päälle tulevan roinan paino ei tule varaajan niskaan.

Olethan ottanut huomioon että makaavan varaajan lämpimän veden tuotto on n. puolet samankokoisen pystyvaraajan tuotosta. Tästä voi tulla ongelmia jos lämmität yösähköllä.

Hmm...olen aika noppepoika näiden asioiden kanssa. Tarkoitatko että se ei tuota lämmintä vettä yhtäpaljon kuin vastaava 300 l kaappimalli? Mihin tämä perustuu?

Fysiikan lakeihin eli lämpimän veden kerrostumiseen.

Anteeksi urpouteni, mutta ei ihan vielä riitä perusteluiksi! Pinta-ala säiliössä on kuitenkin sama on se sitten pysty tai vaaka 300 l säiliö, joten miten vesi muka lämpenee eri tavalla? Maalaisena ajattelen että jos lämmitän 10 litran katilassa 5 litraa vettä, mitä todennäköisemmin 5 litran kattilassa sama nestemäärä kiehuu samassa ajassa. Voin toki olla väärässä mutta haluasin hieman tarkemmat perustelut tuohon tuottamiseen.

Kertalämmityksellä (yösähkökäytöllä) saadan esim Haato 300 litran pystyvaraajasta 680 litraa 40 asteista vettä ja 300 litran makaavasta varaajasta 550 litraa 40 asteista vettä. Nämä tiedot suoraan Haadon esitteestä, jos haluat insinööri- tai kemistitason selvityksen; soita valmistajalle. Minulta et saa.

Pystyvaraajassa säilyy kerrostuneisuus paremmin, eli kuuma osa saadaan tarkemmin talteen. Ihan hiljaa liruttamalla tosin makaavassakin päästään lähemmäs pystyn lukemia.

Sitten se (puisto)kemistitaso: Maalaisena tiedät varmasti, että tynnyrin päälle kitattiin ensin ruisjauhoilla hattu kiinni, ja vasta tästä hatusta lähti sitten pillit. Kyllä se olisi pelannut ilman hattuakin, mutta silloin olisi pitänyt toimia vieläkin tarkemmin kuin liruttamalla. Tässä aivan sama syy kuin pysty/makaava varaajassakin.

Onko MrMaikkelin ny kovin viisasta alkaa vaihtaa olemassa olevan varaajan tilalle toisen mallista. Eikö se pesukone tule liian korkealle jos 70 senttinen varaaja on alla. Sitten menee pari metriä lattia/kaappitilaa. Lisäksi vesijohtojen muutostyöt ym.

Vaaka mallin varaajat on yleensä kalliimpia,ja lämpimänveden tuotosta on edellä useita kommentteja.

Niin...onhan tuo laittanut mietityttämään kuinka asian hoitaisi. Tarkoituksena on hakea lisätilaa kodinhoitohuoneeseen. Kodinhoitohuone nopeasti aseteltuna piirrustuslankulle. Niin... huonekorkeus on 260.



Tuossa Lämminvesivaraajan alla on lattiakaivo ja lvv:n ja kaappipakastimen välissä on pesukoneen vesipiste.
Kaappipakastimelle ei asunnossamme ole muuta paikkaa.

Jos nyt joku nero keksisi ratkaisun tähän tilaan niin olisin erittäin kiitollinen.
Tänne on tulossa lisäksi kuivausrumpu. Iän ja tilantarpeen vuoksi olen ajatellut vaihtaa tuon pystyvaraajan vaakavaraajaksi + rakentaa kehikko ympärille (metallista) ja sen päälle pesukone + kuivaaja. Lisäksi tilaan tarvittaisiin naulakko/kenkätilaa.

Kiitän tähän mennessä vastauksista ja siirrän tämän keskustelun Vapaata keskustelua osiolle.

Mielestäni MrMaikkelilla on toteuttamiskelpoinen idea. Koneet on työskentelykorkeudella. Kotelointi kannattaa kallistaa vähän huoneesseen päin ja vesieristää pesukoneen vuotojen varalta. Etuseinä olisi parempi olla avattavissa koko matkalta huoltojen takia.
Helpointa olisi laittaa kuivausrumpu pesukoneen päälle, niinkuin normaalisti? Näin kotiviin voimin ajateltuna…