hei
Tietävemmiltä aloin kysymään vinkkejä, asumme 2005 rakennetussa hirsitalossa jossa on vesikiertoinen
lattilämmitys ja autolallissa/teknisessä tilassa sähkölattia lämmitys. veden lämmitykseen on 1800l säiliö jossa myös käyttövesi kierukka( esilämmitys?) vettä lämmitettään kahdella alavastuksella yöllä ja yhdellä ylä vastuksella päivällä (normaali systeemi?) lisäksi käyttövedelle on oma varaaja 300l asunnossa sisällä.
lämmityksen sähkön kulutus kauhistuttaa = joulu tammikuussa veden lämmitys oli yöllä säädetty 80c ja päivällä noin 35c jolloin sähkön kulutus oli todella suurta tammikuussa yli 3800kwh josta yli 3000kwh yöllä, lämmitys ei siis saavuttanut yllä tavoite lämpöä ja lämmitti koko yön.
kun huomasin sen muutin lämmöt päivä 30c yö 55c lämmityskulut tippui hieman mutta ei huomattavasti.
nyt kun kelit lämpenee mietin milloin tuon lämmityksen voisi muuttaa ns kesäkäytölle? jos olen oikein ymmärtänyt niin silloin käytössä vain ylävastus? talossa talvella ilman leivinuunin lämmitystä lämpötila noin 17-19c. mutta sähkön kulutus silti ehkä liikaa? nytkin vielä toukokuussa yöllä menee sähköä yli 50kwh.
asumme talossa vuokralla joten lämmitys järjestelmän muuttaminen muuksi ei vaihtoehto.
onko vaan yksinkertaisesti niin että jos tälläsen lämmitysjärjestelmän sähkön kulutuksessa haluaa säästää niin parempi muuttaa muualle?
kuten huomaatte olen aika tuore asuja tälläisessä asunnossa ja tietoa/taitoa on vähän mutta halu oppia on suuri ja sähkönkulutuksen vähentäminen kiinnostaa.
Sähkölämmiteinen vesikiertolämmitys tuppaa vaan käsittääkseni olemaan aika kallis lämmitystapa nykysin! Ihmettelen että tuommonen on nuinki äskettäin tehty! Vastaava lämmitys suoraan sähkökaapelilattioilla olis paremmalla hyötysuhteella! Helppohan tuohon olis joku lämmönlähde liittää jos tiloja olis ja tönö oma mutta…
Ei muuta ku lämmitätte sitä uunia vaan kovasti ja sääjät ens talvelle ne vastukset niin pienelle kun mukavuuden kärsimättä voipi! Kesäkäytölle vois koittaa nytte ja jos ei lämpötila liikaa tipu niin antaa mennä vaan! ylävastus on käsittääkseni kesäkäyttöö varten! Voitko kytkee muut lämmöt kosteita tiloja lukuunottamatta pois? Jos voit, niin uunilla lämmitelis nytteki jos meinaa liika kylmä tulla!
Onko tuo tallin lämmitys yöpainotteinen myöskin vai tasasesti kokoajan päällä? Mites tuon tallin eristeet, rungon vahvuus ja lämpötila?
Jos on kevyemmin eristetty rakennelma niin äkkiä hörppää melko paljo sekin kwh:ta! Ei muuta ku lämpötila als sieltäki jos ei jo ole. Jtn 10-12 astetta sinne ja ilmanvaihto siltiki riittävälle tasolle että auto/rakenteet säilyy hyvänä!
Talli+tkntila vissiin erillisrakennus, josta on lämpökanaali taloon? Onkos talossa lämpimän käyttöveden kiertoo? Se on melkonen enerkiarosvo myöskin eli sammuksiin se jos semmonen on-> hanasta tulee hiukan hitaammin kuumaa vettä mutta enerkiaa säästyy pitemmän päälle!
Talli/tekninen tila jatkona talon päässä maatasossa, lattia lämmitys aina käytössä mutta lämmittää aika harvoin, lämpötila tallissa noin 10c luokkaa. hirrestä tehty talli myös.
en usko että on lämpimän käyttöven kiertoa, käyttövesi menee ensin ison varaajan läpi, jäähtyy autotallin ylityksessä ja makuuhuoneen alituksessa jonka jälkeen menee varaajaan josta jako hanoille.
koska lämmitysvesi varaajassa iso vesimassa niin olin viime talvena seuraavinani että lämmittää paljo vai vähän niin vie melkein yhtäpaljo sähköä. pienemmällä lämmöllä lämmittää vaan useammin jopa päivällä.
jakotukeilta laitoin jo muuten kierrot kiinni vain kosteissa ja laattalattia tiloissa pieni kierto.
Hirsitalossa tuommonen varaava sähkö on vaan oikeesti aikamoinen enerkiasyöppö. Puukattila olis oiva värkki tuon varaajamassan lämmitykseen tai maalämpö. Säästöö ei oikeestaan voi hakkee muuta kun uunin lämmityksellä ja tosiaan nuiden vastusten toiminnan optimoinnilla kun huonelämmöt on jo nuinkin matalalle ajetut tallin lämpötilan ohella.
Ainut mitä voi vielä ajatella on lämmönsäätö jos semmosta on eli jokin ouman tyyppinen laitehhan siellä säätää, minkä lämpöstä vettä lattiohin ajetaan? Tuon laitteen säätökäyrää säätämällä vois säästöä hieman tulla kun laittas sen niin että lauhemmilla menis tosi viilee(esim 25-astetta) lattiohin ja sillon pitäs uunilla lämmöt sopivina ja sitten kovemmille keleille esim -20 pakkasta kohdalle nostas tuon veden lämpötilan korkeammalle jonnekkin 32-35-asteeseen ja sillonkin uunilla tukis lämmitysjärjestelmää… Nyt olis hyvä tietää mitkä ne mahdollisen säätökäyrän asetukset on jos siella suntin päällä semmonen säätölaite on!
juu elikkä oumanni säätää tulevaa lämmitysvettä, säädöt sillai että kovalla pakkasella -30 meni kiertoon noin 30c vettä ja sitten lauhemmalla jotain 20-22c vettä.
kierron ja lämmityksen katkaisin pois päältä kun kelit sen salli niin alkaa tulla säästöä ainoa on että olisin halunnu märkätiloihin jättää matalan lämmön mutta kun ei ollu kunnon sulkua muulle osaa taloa kuin että olisi pitäny jakotukista säätää joka piiri erikseen kiinni, niin päätin antaa ainavalmiin kiukaan ja hyvän tuuletuksen kuivattaa pesutilat.
katotaan miten ens talvena jos ei tästä pääse muuttamaan eri osoitteeseen