Lämmitysjärjestelmään joutuu lisäilemään vettä. Kyseessä on Jämä-öljykattila ja vesikiertoinen lattilämmitys, noin 180m² ja alun toistakymmentä piiriä, kahdella jakotukilla (kahdessa kerroksessa). Ikää järjestelmällä noin 15 vuotta. Jos vettä lisäämällä nostaa paineen noin luokkaan 0,9-1,0 bar, niin se putoaa lukemiin 0,5-0,6 bar noin 3,5 kuukaudessa (paine laskee kutakuinkin tasaista tahtia tuona aikana). Paineen nosto uudelleen vie vettä noin 4,5 litraa, eli reilu litra kuukaudessa tuntuu katoavan.
Näkyviä vuotoja ei ole. Kalvopaisunta-astia on asennettu venttiili alaspäin ja varovaisesti venttiiliä suhauttamalla tuntuisi tulevan kaasua/ilmaa, joten se lienee kunnossa. Varoventtiili ei vaikuttaisi vuotavan - ainakin sitä hieman raottamalla suhahti jopa vähäinen määrä ilmaa ennen vettä, luulisi pitävän vedenkin, jos pitää kerran ilman.
Kysymykset:
- Veden katoaminen tuolla vaudilla ei liene enää normaalia?
- Paineen ei varmaankaan tarvitsisi olla ihan noin korkea, 0,5 bariakin varmaan riittäisi (paineen pysyvyyttä sillä tasolla ei ole kokeiltu)? Mutta kai 1,0 bariakin on ihan ok ja pitäisi pysyä järjestelmässä?
- Miten ongelmaa kannattaisi käydä selvittelemään?
Vuodon voisi varmaan rajata jomman kumman jakotukin piireihin (tai kattilaan) sulkemalla yhden jakotukin kerrallaan (tai molemmat) molemminpuolisin suluin. Mutta kun tuo paine katoaa sen verran hitaasti, että ainakin vielä nyt lämmityskaudella ehtii tulla kylmä ennen kuin vaikutukset ovat arvioitavissa