Lattiavalun kuivuminen ja vedeneristys

Hei pitkästä aikaa remppaajat!

Seuraavanlainen kysymys hiertää aivoissa;
Lattiavalun pitää antaa kuivua 1cm/viikko ennenkun uskaltaa kosteuseristettä alkaa tekemään. Tässä vaiheessa 10cm valulle meneekin reilu 2kk MUTTA mitäs jos valun antaisi kuivua esim. viikon ja laittaisi kosteuseristetyn tulppalevyn valun päälle ja tämän päälle kaakelointi/lattialämmitys?
Valusta nouseva kosteus kertyisi näin ollen tulppalevyn alapuolelle ja nurkat voi kosteuseristää kun pintapuolen levyhän on kuiva… Onko kukaan tehnyt näin ja mitä riskejä näette tässä ideassa? Itse näen riskinä, että valun kosteus ei pääse haihtumaan mihinkään vaan kertyy rakenteisiin/tulppa levyn pohjaan, mutta ei pitäisi kyllä viikon jälkeen hirveästi kosteutta enää nousta valusta? Kommentteja?

1 tykkäys

Ajatusrakennelmassasi viikon kuluttua 10 cm valusta 1 cm on kuivunut, eli 90% vedestä on vielä jäljellä, joten kyllä sieltä vielä aika paljon pitäisi “kosteutta nousta”.

Tulppalevyn alla haittaamisesta en osaa sanoa varmaa. Jos valun alla on vain styroxi ja kapillaarikerros, niin kuivuu se laatta sinne päin myös.

Muutoin kyllä betonivalun pitäisi antaa rauhassa kovettua 1 kuukausi, minkä jälkeen voi aloittaa kuivaukset. Jostain käsittämättömästä syystä nykypäivän ammattilaisetkaan eivät käsitä, että kaikki vaatii aikansa. Isoillakin työmailla nähty, että ensin hosutaan hirveällä kiireellä valmista ja sitten muutaman kuukauden kuluttua revitään kaikki auki ja tehdään uudestaan. Nopeampi ja halvempi olisi tehdä kerralla asiallisesti luonnon ja fysiikan lakeja noudattaen. Tavan betoni on hyvä, mutta ottaa aikansa (kuukausia). Kiiretapauksiin on erikoismenetelmät/aineet sitten.

Tuollainen artikkeli löytyi aiheesta googlella:
https://rakennusmaailma.fi/betonilattian-kuivumisen-nyrkkisaannoista-on-paljon-harhaluuloja/