Lattilämmityksen putkikoon valinta

Olen tiedustellut lattilämmityssuunnitelmaa muutamista paikoista. Erot suunnitelmissa on on että toinen tarjoaa putkikooksi 20mm ja toinen 16mm - kyseessä omakotitalo 130m2 ja tuo tulee valettavaksi betoniin. Piirejä tuolle lattialämmitykselle on suunniteltu 6 molemmissa tapauksissa.

Perusteet 16mm putkille on seuraavat:
Lattialämmitystä en lähde tarjoaamaan 20mm putkella sillä sen asentaminen ja toimivuus ei tule onnistumaan lähellekkään niin hyvin kuin 16mm putkella toteutettuna. 16mm putki on niin taipuisaa että se saadaan asennettua tarpeeksi tiheästi tehontarpeen mukaisesti. Lisäksi 16mm putkella saadaan vesivirtaus helpommin turbulenttiseksi ja sitä kautta lämmönluovutus paremmaksi. Tämä taas mahdollistaa huomattavasti alhaisemman menoveden lämpötilan,paremman säädettävyyden, kaikkienlattiamateriaalien käytön sekä lämpöpumpun parhaan mahdollisen hyötysuhteen. 20mm putkea käytettäessä tulee lopputuloksesta ehdottomasti huomattavasti huonompi. Meilla putkikokoja löytyy aina 32mm asti, joten kysymys ei ole siitä vaan kysymys on siitä ,että joka kohde pyritään tekemään parhaalla mahdollisella tavalla. Lisäksi me teemme putkituksen spiraali putkituksena kuntaas 20mm putket asennetaan pääsäntöisesti riviputkituksena.
Koneessa olevat pumput jaksavat kierrättää vettä noin 1800 L /h ja tästä ei määrä pysty kasvamaan. Kohteessasi 16mm putkella tehtäessä vesivirta putkessa on turbulenttista siloin kun virtausmäärä on noin 1300-1500L/h. Silloin koneessa olevat pumput riittävät mainiosti ja menovesi turbulenttisuuden ja putkituksen ansiosta tippuu alhaiseksi. Jos kohteesi toteutettaisiin 20mm putkella niin silloin virtausvastus putkessa on pienempi, mutta tästä syystä veden turbulenttiseksi saaminen vaatii noin 2500-3000L/h tuntivirtaaman. Ja tuommoisten virtaamien saavuttamiseksi joudut vaihtamaan kiertovesipumput isompiin. Se tuskin tulee kysymykseen ja ongelma ratkaistaan pääsääntöisesti
nostamalla menoveden lämpötilaa 5-10 astetta. Siitä seuraa oleennaisesti lämpöpumpun hyötysuhteen laskeminen. Säädettävyydestä voin sen sanoa, että silloin kun 20mm putkella tehdään piirit kohteeseesi jossa toinen on 30m ja toinen 80m niin säätö on  erittäin vaikea saada toimimaan kun virtaamat on aivan tolkuttomat.Tästä syy että toimivuustakuita ei nuihin järjestelmiin anneta.


Perusteet 20mm putkille on seuraavat:
Jotkut toimittajat käyttävät ohuita putkia koska silloin päästään halvempaan lopputulokseen hankittaessa järjestelmä ja on näin helpompi myydä. Kuitenkin ohuilla putkilla toteutettaessa virtausvastus kasvaa ja näin myös pumppauskustannukset, jotka ovat vuosien saatossa jatkuva kustannus. Uhuilla putkilla verkoston tasapainoitus on myös vaikeampaa, koska pitkän ja lyhyen linjan  virtausvastusten ero on suurempi ohuilla kuin paksummilla putkilla siksi useimmat toimittajat suosivat isompaa putkikokoa. Betonilattiassa riittää esennusväliksi 300mm jos laatan vahvuus on 70-80mm ja putki asennetaan niin että betonia tulee vähintään 30mm putken päälle, jotta lämpö ehtii johtumaan niin laajasti ettei ihminen pysty aistimaan lämpötilaeroja lattiassa.
Aikanaan Pexep (uponor osti n. 10 vuotta sitten) käytti spiraaliasennusta niin että palaava vesi tuli aina menevän putken rinnalla takaisin, tarkoituksena saada mahdollisimman tasainen lämpö.Siiitä on kuitenkin luovuttu koska lämpötila meno ja paluuputken välillä 20mm putkessa on niin pieni että sillä ei ole merkitysta. Vaikka huone putkitetaan riviasennuksella lähtien huoneen ulkoseinästä sisäänpäin lämpötilaeroa ei voi aistia.
20 mm putken asentaminen 150mm asennusvälille ei ole vaikeaa. Olen asentanut usein pesutiloihin 150 sennusväleillä, mutta isompiin huoneisiin ei kannata tihentää asennusväliä koska putkipituus kasvaa ja joudutaan tekemään useampi piiri, 300 mm asennusvälinä riittää hyvin.
Vesivirtauksen turbulenttisuudesta en ymmärrä. Varmaankin putkessa on suurempaa turbulenttisuutta jos joudutaan käyttämään suurempaa pumppua painehäviön voittamiseksi, mutta en ymmärrä miten se voisi auttaa puodottamaan veden lämpötilaa. Jos pumpun hyötysuhde on parempi pienemmillä putkilla  (jota en usko) se ei varmaankaan voita isompien putkien pienemmästä vastuksesta tulevan  pienemmän energian tarpeen vaikutusta.


Niin että onnistuuko tämä molemmilla vai onko noissa niin isoja eroja kuin noissa annetaan ymmärtää?

-mie