Leca-sora maanvaraisen laatan alla ja ongelmat

Rakennusfysiikan ja kosteusongelmien osaajat huomio, nyt olisi liuta kysymyksiä. Tässä karkea leikkauspiirros vuonna -96 tehdystä maanvaraisesta laatasta, jonka alla on leca-sora lämmöneristys. Perustus on tehty kuin styrox-eristeille, mm. ylin harkko on kapeampi pystystyroxia varten. Rakennusvaiheessa kuitenkin styrox-eristys on korvattu leca-soralla (toki paksummalla kerrospaksuudella).

1) Onko rakenne periaatteessa tuollaisenaan kosteusteknisesti toimiva, jos salaojat, sadevesien johdatus yms. asiat ovat kunnossa? Millainen ja kuinka suuri riski on ilmeisesti laatan alla oleva ohut muovikalvo tms.? (Näkyy laatan reunalla erotuskaistan ja laatan välissä, voisi periaatteessa olla myös vain reuna-alueella.) Alaohjauspuu on pari kolme senttiä lattiapinnan alapuolella, onko se vaurioalttiina? Lecasoratäyttö tuossa "reunakolossa" on paikoin hieman vajaa.

2) Entä sama rakenne kantavassa väliseinässä, jossa myös alaohjauspuu on hieman lattiapinnan alla ja lattialaatta erotuskaistoin molemmin puolin väliseinää?

3) Leca-sora on hyvin ilmaa läpäisevää ja siksi hallitsemattomien alapohjan korvausilmavuotojen ja radonriskin pienentämiseksi tekisi mieli tiivistää nuo laatan ja seinän väliset raot elastisella liimamassalla/vedeneristeellä tms. (Nyt ilmavuotoja pystyy havaitsemaan kädellä ainakin napakammalla pakkasella.) Jos tiivistän raon liimamassalla mahdollisimman ilmatiiviiksi, niin aiheutuuko siitä kosteusongelmaa alaohjauspuulle tms.? (Ja sama kantavien väliseinien osalta.)

Sitten niihin ongelmiin:

- Perustusten ulkopuolella on patolevy ja salaojat, jotka todennäköisesti jopa toimivat. Mutta ongelmana on ollut sadevesien johdatus. Sadevedet on aiemmin johdettu salaojakaivojen kautta ja ne eivät ole tiiviit, joten todennäköisesti sadevettä on imeytetty anturan tasolle maahan ihan reilummalti. Nyt loppukesästä alkaen sadevedet on johdettu maan pinnalla kouruin kauemmas talosta.

- Kesällä ilmeisesti jonnekin perustusten sisäpuolelle laatan alapuolelle pesiytyi mustamuurahaisia. Loppukesästä niitä sitten alkoi tunkeutua sisätiloihinkin laatan raosta. Lienevätkö olleet perustuksissa kosteuden houkuttelemina. Muurahaiset talttuivat myrkyin, yksittäisiä urheita riitti lokakuulle saakka, joten jossain puolilämpimässä ne asustivat.

- Muurahaisten myrkytyksen jälkeen (liekö sattumaa) samalla talon nurkalla kuin muurahaiset oleilivat, havaitsin lievää pistävää, hieman liuotinmaista hajua, jonka paikallistin tulevan lattianraosta. Sittemmin haju katosi huonetilasta, mutta sen pystyi vielä haistamaan syksyn aikana tunkemalla nenänsä aivan kiinni lattialistaan (erityisesti jos oli ollut muutama sateinen/märkä päivä). Nyt hajua ei enää tunnu, johtuneeko kuluneesta ajasta vai ilman kylmenemisestä/kuivumisesta. Lattialämmityksessä ei ole vesivuotoa ja tällä talon nurkalla ei ole muita putkia, jotka voisivat vuotaa. Epäselväksi on jäänyt, olisiko haju voinut liittyä muurahaisten myrkytykseen/joukkokuolemaan vai onko perustuksissa jokin mikrobivaurio (esim. rakennusjätteen tms. takia), joka vain oirehti samaan aikaan.

4) Hajun takia avasin ulkoseinää paikallisesti sisäpinnalta. Kaikki seinän rakenteet näyttivät terveiltä. Tosin alaohjauspuusta en käynyt nävertämään palaa irti alapinnan tarkistamiseksi (päältäpäin puu täysin kirkas väriltään) - olisikohan pitänyt tarkistaa vielä alapintakin, voisiko tuossa olla riskiä alaohjauspuun alapinnan homeelle? Tai pitäisikö varmuuden vuoksi tehdä useampia pistokokeita muistakin kohdista seinää? Mitä muuta voi/kannattaa tutkia seinän alaosan lisäksi ja miten?

5) Onko perustuksiin jo vuosia joutunut sadevesi voinut aiheuttaa alapohjaan mikrobiongelmia ja mihin? Periaatteessahan siellä ei pitäisi juuri olla orgaanista ainesta, mutta käytännössä siellä voi hyvinkin olla rakennusjätettä tms. Jos ongelmia on, niin en usko niiden olevan kovin pahoja, joten voiko hoidoksi riittää lattianrakojen tiivistys ja tarvittaessa lievä imu alapohjaan siellä jo olevin radonputkistoin?

6) Onko kytkemätön radonputkisto voinut aiheuttaa alapohjaan mikrobiongelmia? Putken päätä ei ole viety ulos katolle kuten olisi pitänyt, vaan pää on avoimena talon kyljessä olevassa lämpimässä varastossa. Periaatteessa talon ilmanvaihdon alipaine on voinut vetää korvausilmaa lämpimästä varastosta alapohjaan. Tarkoitus on nyttemmin nostaa poistoputki oikeaoppisesti katolle.

7) Ja vielä lopuksi lattiapinnoitteista. Pääosa lattiasta on laminaattia askeläänieristeellä ilman kosteussuojamuovia. Laminaatissa ei ole silmämääräisesti vaurioita, mutta laminaatin alapintaa en ole voinut tarkastaa (liimattuponttinen, eikä saa purettua rikkomatta). Osittain lattia on laatoitettu. Märkätilojen laatoituksissa ei ole ongelmaa, mutta kuivissa tiloissa laatoituksessa on paljon kopoa ja muutama laatta käytännössä kokonaan irti. Voiko liittyä mahdollisiin laatan kosteusongelmiin vai onko laatoitus vain muuten kämmätty, eli laatoitettu rakennusaikana liian aikaisin kostealle betonille tai laasti nahkoittunut. Voiko laatoituksesta jälkikäteen mitenkään päätellä mistä kopoisuus/irtoaminen johtuu.

Tulipa pitkä stoori. Toivottavasti joku asioista tietävä jaksaa lukea ja kommentoida edes osaan noista kysymyksistä.

“Millainen ja kuinka suuri riski on ilmeisesti laatan alla oleva ohut muovikalvo tms.? (Näkyy laatan reunalla erotuskaistan ja laatan välissä, voisi periaatteessa olla myös vain reuna-alueella.) Alaohjauspuu on pari kolme senttiä lattiapinnan alapuolella, onko se vaurioalttiina?”



Voiko tuo olla seinältä tuleva muovi, joka yleensä käännetään laatan alle? jos se on koko laatan alueella niin siihen voi tiivistyä kosteutta. Alaohjauspuulle on ihan ominaista nykyisinkin, että laatan pinta voi olla alaohjurin yläpinnan tasalla.



“Märkätilojen laatoituksissa ei ole ongelmaa, mutta kuivissa tiloissa laatoituksessa on paljon kopoa ja muutama laatta käytännössä kokonaan irti. Voiko liittyä mahdollisiin laatan kosteusongelmiin vai onko laatoitus vain muuten kämmätty, eli laatoitettu rakennusaikana liian aikaisin kostealle betonille tai laasti nahkoittunut.”



No hankala tietysti varmaksi sanoa missä vika, mutta aivan mahdollista että on nahkoittunut tai muuten kämmätty rakennusaikana. Jos kehtaa irroittaa muutaman laatan ja katsoa mitä siellä näkyy. Joku vuosi sitten piti korjata lapissa joskus vuonna 90 rakennetun 450 000€ mökin lattiapinnat, koska laasti ei ollut tarttunut juuri yhtään laattoihin kiinni. Noin 80 % mökin laattojen takapinnat oli käytännössä täysin puhtaat ja siinä oli kyse juuri tuosta nahkoittumisesta tai sitten laatoittaja oli tehny jotain muuta väärin tai laastissa oli vikaa. Hammaslastalla vedetyt urat näkyi selvästi laastissa ja “huiput” pikkuisen litistyneet.

Seinän höyrynsulkumuovi loppuu siististi tasan alaohjauspuun alareunaan. Talo on rakennettu Kodikas-talon suurelementeistä ja ilmeisesti tuolloin -96 eivät ole vielä jättäneet “lievettä” höyrynsulkuun (tai sitten se on leikattu pois työmaalla). Muovi laatan reunalla vaikuttaa enemmän siltä, että sitä on käytetty apuna laatan valamisessa epästabiilin leca-soran päälle. Tuon aikaisissa työohjeissa laatan alle on neuvottu laittamaan ilmansulkupaperi, nykyisissä ohjeissa suodatinkangas. Olisiko tuota muovia ajateltu vastaavaan tarkoitukseen…



Yhden laatan jo irroitin näkymättömästä paikasta tiskikoneen alta ja laatta irtosi käytännössä puhtaana ilman laastia. Hammaslastan uratkin näkyivät melko hyvin, eli kiinnitys ei ole ollut täydellinen alun alkaenkaan. Eli aika samalta kuulostaa…

Hyvä Juntta…



Millainen ilmanvaihto talossanne?

Pystyeristeen vaihtaminen leca-soraksi aiheuttaa ainakin kylmän kohdan ja mahdollisen kastepisteen, varsinkin jos tuo täyttö on paikoin vajaa. Myös tuo alapohjan muovi askarruttaa. Jos seinän höyrynsulkua ei ole tiivstetty alaosastaan, on tämäkin osaltaan ongelmallista.

Mitä tarkoitaa epästaapili näin rakennus termeissä ajateltuna.Onko nämä ongelma kohdat “ogelmat ks. tapauksessa tai laajemmaltikin tunnistettu”. Onko tämä salaoja vielä tämä päivänäkin sala tiedettä, vai onko ihan oikeaa tietoa. Kun on 1-kerros, tai on 2-kerros,eli rinne ratkaisu.Vai miten se olikaan “Asiantuntijat vastaa omalla tietämyksellään”. HYVÄÄ loppuvuotta ja PAREMPAA UUTTAVUOTTA:

Talossa on tulo/poisto ilmanvaihto LTO:lla. Epäilys, että tällä hetkellä hieman turhan poistopainotteinen, joten saattaa siksi vetää turhankin paljon ilmaa tuolta laatan välistä. Tilaan ilmanvaihdon nuohouksen ja säädön lähiaikoina.



Epästabiiliudella tarkoitin vain sitä, että se laca-sora on varmaan aika nulju alusta laattavalutyölle (verrattuna esim. styroxlevyihin). Suodatinkangas tms. pitää leca-soran tasaisempana ja paremmin paikoillaan valun alla, siksi kai sellainen työohjeissakin sinne neuvotaan lisäämään. Ehkä tuo on rakennusaikana ajattelemattomasti korvattu ohuella muovilla…



Mitäs tuolle pystyeristekololle kannattaisi tehdä? Paikoittaista mahdollista vajautta on aika hankala nähdä ja leca-sora papuja sinne on vielä mahdottomampaa käydä lisäilemään. Lisätäyttö saumausvaahdolla voisi onnistua, onko hyvä vai huono idea? Ja sen jälkeen tiivistys pinnalta elastisella liimamassalla laatan ja seinän välistä?



Lähinnä siis mietityttää alaohjauspuun kunto. Kannattaisiko sitä mielestänne näillä pohjatiedoilla tutkia useista kohdista tarkemmin mahdollisen alapinnan homehtumisen varalta. Vai onko mahdollisilla vähäisillä homeilla enää käytännön merkitystä, jos eristyksen ja tiivistyksen saa kuntoon (esim. saumausvaahdolla ja liimamassalla)?

Jos sokkeli on massiiviharkko, (ilman eristystä), on rakenne on lämpö- ja kosteusteknisesti arveluttava. Sokkelin sisäpintaan voi kehittyä pakasella jäätä ja joka sulaa ajoittain ja aiheuttaa kosteuskuormaa systeemiin. Kosteus nousee parhaiten juuri tuosta "kevytsora-aukosta" seinärakenteisiin. Huono ratkaisu.

"Huono ratkaisu."

Ok. Ei ole eristetty harkko, eli voi tosiaan aiheuttaa ongelmia - sitä vähän itsekin pelkäsin. Mitä ehdotetaan korjaustavaksi? Mieluusti muuta kuin puskutraktoria ;)

Onko ajattelemastani uretaanivaahdosta tuonne pystyeristekoloon apua ja minkä verran? Täyttöä varten voisin porata reiät parinkymmenen sentin välein jalkalistan takaa vinottain sisäkipsilevyn ja alaohjauspuun läpi tuohon eristekoloon. Pillillä rei''istä suhautukset urtsua. Tuolla tavoin uretaanitäytön saisi parhaiten eristekolon yläreunaan ja lisätäyttöä ainakin niihin kohtiin, joissa kevytsoratäyttö on mahdollisesti vajaa. Bitumihuopakaistale ei ulotu alaohjauspuun sisäreunaan saakka, mutta eihän urtsu ilmeisesti kovin hyvin kosteutta johda, eli ei kai tuo nyt tilannetta ainakaan pahentaisi seinärakenteen kannalta?

Entä laatan ja seinän välinen ilmatiivistys liimamassalla? Onko siitä hyötyä vai haittaa kosteusteknisesti?

Kun tässä päivänä jonain ehtii, niin täytyy nyt joka tapauksessa useasta kohdasta tarkastaa tuon alaohjauspuun nykyinen kunto alapinnaltakin...

Ei tossa rakenteessa pitäisi olla mitään suurempaa ongelmaa. Kevytsorahan toimii kapillaarikatkona. Suosittelen tekemään elastisen sauman laatan ja seinän kulmaan. Näin vältetään radonpitoinen korvausilma.

Nyt ei ole kysymys kapillaari-ilmiöstä vaan rakennusfysikaalisesta asiasta. Sokkeli pitäisi aina eristää sen keskiosalta tai sitten sen ulkopuolelta.

Kyllä kapillaari-ilmiö on yhtä lailla rakennusfysikaalinen asia kuin kosteuden tiivistyminenkin.



Oletan että perusmuuri on lecaharkoista. 200mm leca harkon U- arvo on esim. huomattavasti parempi kuin sen ajan ikkunoissa. Joten en näe mahdollisena, että perusmuurin sisäpinta saavuttaisi kovillakaan pakkasilla kastepistetta. Toisekseen on aika epätodennäköistä, että perusmuurin lähelle pääsee lämmintä ja kosteaa sisäilmaa.






Mitä tarkoitat, että harkon ja kevytsoran välissä on pakkasta 4,5 astetta? Missä kohtaa?



Olet oikeassa siinä, että maaperän kosteus on lähellä 100%. Mutta perusteletko miten 100% suhteellinen kosteus on myös kevytsorakerroksessa? Vesihöyryn diffuusiota tarkastellessa ei suhteellinen kosteus määrää vesihöyryn kulkeutumissuuntaa, vaan höyrynpaineero. Eli suhteellinen kosteus laskee sitä mukaan kun noustaan kevytsorakerroksessa lähemmäksi laatan alapintaa johtuen samanaikaisesta lämpötilan noususta.



Juntta tässä sinulle mietittävää



Kohtaan 3

Kun tiivistät raon elastisella massalla (hyvä ratkaisu) tapaahtuu leca-soratilassa mikäli kosteuspaine (maaperäkosteus sekä ilmankosteus)on korkea, niin rakenteet alkavat homehtua sekä niihin tulee jollei jo ole lahovaurioita.



Muurahaiset ovat pesää tehdessään tuoneet eloperäisiä rakennusmateriaaleja, jotka kosteuden ollessa yli 70% Rh, ovat ravintoa homeelle.



Suosittelen vakavasti harkitsemaan olemassa oleviin radon-putkistoon liitettäväksi kuivauskonetta jossa on radon-puhallus ja joka ei tee alipainetta leca-sora ilmatilaan.

Tällä systeemillä saat jo mahdolliset homeet lepotilaan sekä kaikki rakenteet pysyvät kuivina, myös veden kapillaarinen nousu sokkelissa pysähtyy.


Mitä ilmaa sinne radonputkistoon olisi tarkoitus puhaltaa?

Varmaan itiöiden kyllästämää ulkoilmaa.Sittenhän ei tarvitse soveltaa pitoisuuksien raja-arvoja koska täyttökerrokset ovat tekemisissä/ yhteydessä ulkoilman kanssa.

NO…wet-wex kerrohan miten systeemisi toimii…

Olisi mielenkiintoista tietää tämäkin asia.

Tohtorille

Homma toimii, jos radonputkia on vähintään kaksi linjaa esim. kummallakin pitkällä sivulla.

Toiseen linjaan kuivan ilman puhallus ja toiseen kostean imu, poisto- ja korvausilma ulos ja ulkoa.

Näin leca-soran ilmatila kuivuu ja tulee pitämään rakenteet kuivina.