Led-valoista

Moikka! Olen suunnittelemassa valaistusta remonttikohteessa ja LED valoista olen kiinnostunut. Niitä tulisi käytävälle ja pari aulaan ja olohuoneeseenkin pari. Onko kellään täällä niistä jotain kokemusta? Sähkömies tulee huomena ja olis kiva päättää ottaako vai ei niitä. Aattelin niitä suunnata seinälle ja sitä kautta epäsuoraa valoa saada. LEDeillä kuvittelen voitavan korostaa  tiettyjä kohteita sisustuksessa ja saada yleisvaloa pehmennettyä.

 http://www.oversol.fi/index_9.shtml

lamppu

Tässä on vähän kuvia mihin Led - valoja voidaan asentaa. Näissäkin monessa mainoksessa ehdotetaan valoja mm. saunan kattoon, siihen on muutamia seikkoja jotka on syytä huomioida. Led ei kestä lämpöä kuin 40-50 astetta ja toisekseen saunankin katosta valopotin vaihtaminen on hyvinkin vaikeaa.

Virran kulutus niissä on pieni, 6 led lamppua ja 40 W hehku kuluttaa keskimäärin saman. Kaapistoon laitettaessa on myös muistettava, pamppu kehittää myös lämpöä, esim. mitään paperipussia ei voi laittaa sen lähelle. Ja siihen ei kannata uskotella, led valo ei varsinaisesti valaise, se on lähinnä tunnelman tuoja. Meidän led:t on ostettu näistä King myymälöistä ja hyvin on pelanneet.

Kyllähän ledeillä monenlaista valaistusta saa aikaan, mutta värisävyn kanssa saa olla tarkkana.Tarkoitan että on haastavaa saada ne sopimaan muun valaistuksen kanssa.Pitäis nähdä mihin oot niitä laittamassa niin osais paremmin neuvoa.

Siimajasotku:Virran kulutus niissä on pieni, 6 led lamppua ja 40 W hehku kuluttaa keskimäärin saman...Millaista ledivempelettä mahdat tarkottaa???Ja kyllä kunnollinen teholedi valaisee,ne kingkongista ostetut ei.

Rakennusvaiheessa 7 vuotta sitten olimme laittamassa saunan kattoon led valoja, mutta silloin niiden hinta tuntui kohtuuttomalta. Nyt tuo ajatus led valoista on virinnyt uudelleen.. Onko ehdotuksia kuinka laittaa led valoja valmiiseen saunaan ettei koko panelointia joudu uusimaan :) vViko ledejä laittaa esim. rakentamalla selkänojan ja sen taakse laittaa valot? Vai kuinka saisi kattoon laitettua. Joku kotelosysteemi? Ehdotuksia ja kokemusksia, kiitos.

Led- valaisimet ovat todella kehittyneet jo parissakin vuodessa melkoisesti esim. suurteholedien osalta. Laitoin 1.5 v sitten saunaan ihan komponentti ledit alaslasketun hyllyn päälle luomaan efektiä sormipaneelikattoon. Varauduin kolvaamaan uusia ledejä muutaman kuukauden välein, lämpökestävyydestä tulleiden varoitusten vuoksi, mutta jo puolitoista vuotta ovat katossa palaneet ilman hajoamisia, jopa kiukaan päällä olevat linssiversiotkin palavat aivan samansävyisinä kuin asennettaessa. Hieman jouduin ostamaan eri paikoista noita ledejä, jotta sain sopivan sävyisiä, usein olivat liian kylmäsävyisiä. Ledit ovat mielestäni parhaimmillaan epäsuoran valon luomisessa, sillä silloin heijastavan pinnan sävy taittaa valon sävyä sopivasti esim vinkkeli kulmalista seinän ja katon rajaan ja ledeille reijät joko katon tai seinän tai vaikkapa molempien epäsuoraan valaisuun.

 http://www.nadenex.fi/online/index1.html

http://www.cariitti.com/page.php?page_id=18

http://www.cariitti.com/page.php?page_id=17

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=100&conference=4500000000000406&posting=22000000011450252

Tässä näitä osoitteita, siellä on monen sorttista ja on jopa saatavana postimyyntinä. Itselläni on 12 kpl sarja, ne on osa selkälaudan takana, valo suuntautuu sieltä ylös. 4 on lauteiden alla ja 1 kiukaan päällä. Muuntaja on saunassa entisessa valokopan tilassa. Ne riittää valoteholtaan tämän kokoiseen, eikä sauna saa ollakaan niin suuri ettei saa ekkoa kiinni.  Siinä olen samaa mieltä OK - Tammen kanssa, ne oltava piilossa katseilta. Mikäs on appiukolle näytellä.

Vielä jäi, jos meinaat että ne kestää, parempi on kuitu, kuumuutta etenkin.

Onhan noita monenlaisia. Itse kävin juuri parisen viikkoa sitten toteamassa että k-raudasta asiakkaalle myydyn ledisarjan kuudesta valosta kolme oli lopettanut toiminnan alle kahdessa kuukaudessa. Pari olen joskus joutunut vaihtamaan mutta yhdellekään en ole takuuta myöntänyt saunakäytössä.



Ompas teillä oudot ledit jos 6kpl kuluttaa saman kuin 40w hehkulamppu. Itsellä ei vie kuin noin 2wattia… Mahtaa kyllä tulla valoa tuollaisilla värkeillä.

Ledien kesto saunan katossa on tuurin kauppaa…Jollain kestää ja jollain ei.Tämä johtuu ledien keskinäisistä eroista vaikka samaa tuotantosarjaa olisivatkin.



Ja ne joilla ne on edes jotain kestäneet niin takuuvarmasti ovat himmentyneet jo reilusti alkuperäisestä.Ja valmistajien selitykset laadukkaasta ledistä tai muusta ei auta, koska epoksi muuttaa väriään lämmössä ja se on yksi himmentymisen syy muiden syiden lisäksi.



Jos kuitenkin saunaan ledit haluaa, niin turvallisinta on asentaa ne alemmas kuin kattoon. Lisäksi sarja on rakennettava itse ,jotta voi valita tehokkaan ledin jossa “ylimitoitettu” vastus. Kaupallisissa sarjoissa on vastukset laskettu liian tiukalle, ja ledit ei todellakaan ole mitään laatutavaraa oli merkki mikä vaan.



Led toimii parhaiten kylmässä,miksi se silloin voisi toimia hyvin kuumassa??

> http://www.nadenex.fi/online/index1.html

Tuolla onkin aika monipuolinen valikoima myös irtoledejä ja vastuksia.

Pikkuisen voisi laittaa jäitä hattuun LED-hypetyksen kanssa. LEDien tiedoista voi nimittäin laskea, että niiden valaistustehokkuus on luokkaa 30-40 lm/W. Jos/kun LEDin kanssa on etuvastus sarjassa, osa tehosta kuluu vastuksessa mikä alentaa tehokkuutta.

LEDit kyllä päihittävät hehkulamput ja halogeenit tehokkuudessa (8-15 lm/W), mutta ne häviävät tavallisille loistelampuillekin (50-100 lm/W). Monimetalli- ja natriumlamput ovat vielä parempia... mutta eivät oikein sovellu kotikäyttöön.

LEDit ovat parhaimmillaan kohteissa, missä tarvitaan vain vähän valoa - niillä voi mielekkäästi korvata muutaman watin hehkulampun. Pienet hehkulamput kun ovat vielä tehokkuudeltaan kaikkein huonoimpia. Jos jotain pitää valaista kunnollisesti, niin kannattaa käyttää tehokkaita loistelamppuja ja unohtaa LEDit toistaiseksi.

LEDejä on kuitenkin kaupiteltu jopa tievalaisimiksi. Tästä on tullut nk. palautetta valaistusasiantuntijoilta: http://www.slo.fi/sloattachments/esselloo%204_07%20netti.pdf (s. 28-).


Nyt kannattaa muistaa yksi asia..Tässä on nyt puhuttu noista saunaan kaupattavista ledeistä.Jos puhutaan kunnon valaistukseen sopivista ledeistä, niin se on totaalisesti eri asia.

30-40lm/w teholedillä oli totuus n.2 vuotta sitten.Tällä hetkellä ollaan siellä 100lm/w luvuissa.Lämmöntuotto ja hyötysuhteen alaneminen isommilla virroilla on kuitenkin ongelma. Eli valonmäärä tuplaantuu vasta kun sähköteho on 3-4-kertaistunut, jos tuotettu lämpö saadaan siirrettyä hyvin pois. Ja nyt puhutaan vasta pelkän ledin tuottamasta valosta.Asiaan vaikuttaa tietysti optiikka,ohjauselektroniikka ja lämpötila.

Oikeilla osilla ja oikein ohjattuna ja hyvin suunnitellulla ledlampulla päästään n.70-80lm/w lukuihin.Kyseessä siis oikea valonmäärä mikä saadaan lampusta,eikä pelkästä ledistä. Tosin toistaiseksi se on itse rakennettava....

 

Ketjun aloittaja oli kiinnostunut muustakin kuin saunaledeistä (tosin jo lokakuussa...). Saunassa valojen hyötysuhteella ei tosiaan ole merkitystä, kun kiuas vie sen 6-8 kW eikä valoa muutenkaan tarvita kovin paljon.

Kovin paljon on vielä ehtoja, jotta ledeillä saa hyvän valaistustehokkuuden. Ei taida keskiverto rautakaupan led-sarja päästä lähellekään huippua? Huippu-ledienkin tehokkuuteen pääsee tavallisella loistevalaisimella, kun valitsee tehokkaan putken.

Minusta ledien edut ovat suurimmillaan esim. yösuunnistajan valaisimessa: verraten pieni valontarve ja teholähdettä pitää kantaa mukana metsässä. Muutaman vuoden kuluttua tilanne voi hyvinkin olla toinen.


Minulla on rakenteilla olevassa talossani noin 17 metriä pitkä terassi ja suunnitelmissani on laittaa tunnelmavalaistus terassin kattoon valaisemaan seinää. Led-valot olisi tarkoitus kytkeä hämäräkytkimen taakse. Miten ja millaisilla ledeillä tämä olisi järkevin toteuttaa?

Jos haluat yhtenäisen valon sille seinälle,eikä niinkään yksittäisiä valopisteitä, niin jokin ledvalotanko/lista voisi olla riittävä.Tosin hintaa kertyy jonkin verran, koska noi tangot/listat maksaa alk.59€/metri. Mutta kannattaa tuollasella määrällä kysyä erillinen tarjous.



Jos käy yksittäiset valopisteet, niin jokin mahdollisimmat laajalla avautumiskulmalla oleva ledlamppu voisi toimia. Tosin kovin laajalla kulmalla noita ei saa, ja taas toisaalta ainakaan omaan silmään ei näytä kauniilta tuollaiset yksittäiset valopisteet seinällä.

Ihan sellaista lisätietoa. Tällä hetkellä on saatavilla 3W:asti 3000-3500K värilämpötilalla olevia valmiita led-valaisimia. keiloja löytyy 15 30,40,60 ja 120 astetta. teholedin peruskeila ilman linssiä on 120 astetta. Valaisimia löytyy markkinoilta aivan kuten halogeenivalaisimia.

Normaali huonekorkeuteen(n. 260-270) voidaan tehdä ledeillä valaistus ihan kohtuullisesti. Keilan pitää olla n. 35-40 astetta jotta valoa riittää alas asti.

n.3-4 2,5- 3W teholediä 40 asteen keilalla vastaa n. 35W halogeeniä(35W FMW)

Olisi kovin suotavaa ettei tuollaisia halogeenivertailuja laiteta, koska ne ei juuri koskaan pidä paikkaansa. 35w halogeenin valoteho lienee noin 300lm vähintään. Ja kun 3-4w teholedlampusta saadaan noin puolet siitä, niin ei voi puhua vastaavuudesta.

Korjausta: Tarkoititkin että 3-4kpl 2.5-3w teholediä. Nojoo se onkin hieman eriasia sitten. Yhteenlaskettu valoteho varmaan on sama kuin 35w halogeenissa. Mutta lopputulos ei mitenkään ole sama kuin halogeenilla.Useita himmeämpiä valopisteitä on ihan eri asia kuin yksi valovoimaltaan isompi. Ledvalaisimissa on myös yleensä valokeila ihan erilainen kuin halogeenissa ns.terävämpi reunoiltaan, eli tulee varjostumia. Tuollaiset yksittäiset pallot olohuoneen lattiassa ei ole kovin kauniita.

Ledien sähkötehotiedolla ei sinällään tee yhtään mitään. Se ei kerro kuin sähkönkulutuksesta.Tulisi aina kertoa valovirta tai jokin mittaustulos vaikka luxeista.

Olisi kovin suotavaa ettei tuollaisia halogeenivertailuja laiteta, koska ne ei juuri koskaan pidä paikkaansa. 35w halogeenin valoteho lienee noin 300lm vähintään. Ja kun 3-4w teholedlampusta saadaan noin puolet siitä, niin ei voi puhua vastaavuudesta.

Osram näkyy lupaavan 35W Halostar-halogeenille 600 lm ja sen ''Energy Saver''-versiolle peräti 900 lm. Esimerkkeinä ledeistä, Set-Systemsin 5W LED-lampuille luvataan 170 lm. Näitä tarvitaan siis 15-20 W edestä korvaamaan yksi 35 W:n halogeeni.

35 W halogeeni taas vastaa valoteholtaan noin 60 W hehkulamppua (700 lm) tai 9W pistokantaista loistelamppua (600 lm). 11-14W energiansäästölamppu lienee myös yhtä tehokas... mutta 14W T5-loisteputkelle Philips lupaa peräti 1200 lm.

Eri lampuista lähtee kuitenkin siinä määrin erilaista valoa, että näin suora vertailu antaa turhan yksinkertaistetun kuvan. Jos watteja haluaa säästää, niin nykyaikaiset T5-loisteputkivalaisimet lienevät tehokkaimpia eivätkä edes kovin kalliita.



Ihan selvennykseksi teholedejä pitää verrata MR 16 polttimoon, ei kapsulipolttimoon eikä loisteputkeen suoraan vaan vaan vasta kun kapsuli tai loisteputki on sijoitettu johonkin valaisimeen. Kapsulipolttimon todellinen valomäärä riippuu heijastimen laadusta ja lm-määrä ei suoraan kerro pintoihin tulevaa valomäärää, sama asia loisteputkessa.

Kertomani vertailu oli tehty samoissa olosuhteissa samassa katossa vierekkäisillä valaisimilla ko. tehoilla. Halogeenin värilämpötila oli 3000K ja ledin 3150K.

Jos halutaan verrata edes jotenki asiaa niin 2,5W teholedille 40 asteen keilalla luvataan 2 metrin etäisyydelle 55 luxia ja standardi(siis sille joita kansa ostaa marketista) kylmäsädepolttimolle 36 asteen keilalla 200 luksia. Silloin puhutaan 3-4 ledillä päästään samaan luksimäärään. Vertailuksi 230V GU10 kantainen 35W halogeeni antaa 35 asteen keilalla 140 luksia.

Ainoa järkevä vertailuluku on luksimäärä, joka kertoo todellisen valomäärä.

Teholed voinee korvata tulevaisuudessa MR16 polttimon ja osittain kapsuli-polttimon. Loisteputkea ei vielä aikoihin.

Jokaiselle valonlähteelle on omat hyvät ja huonot puolet ja siksi kullakin on omat parhaat käyttöpaikat. Kaikki valonlähteet eivät käy kaikkialle yhtähyvin.

Tuo vertailu on lähinnä käytännön esimerkki, jotta tavallinen kuluttaja voi edes jotenkin hahmottaa tilannetta, ja toisaalta kertoa siitä, että parhaat Led-toteutukset voidaan toteuttaa valmiilla tuotteilla eikä hankkimalla led, linssit ja elektroniikka erikseen jostakin.

Tällä hetkellä keskusteluissa ollaan ledien osalta samassa tilanteessa kuin 80-luvun puolivälissä halogeenien osalta.

Paras paikka Ledille tullee olemaan aluksi paikat, joissa vaaditaan IP 44 tai suurempaa luokitusta ja ennenkaikkea IPX4-X8 luokittelua.

Joo…lumenitkaan ei kerro kaikkea jos aletaan erityppisiä valonlähteitä vertaamaan keskenään. Tietysti vertailua pitää tehdä samantyyppisten valasinten kesken.Esim loisteputken 1200lm kuulostaa kovalta ja onkin sitä, mutta jossakin kohteessa tästä ei saada kuin osa hyötykäyttöön.



Luksivertailussakin on syytä havaita avautumiskulma.Taitaa olla niin että suurimmat markkinoinnilliset epäkohdat on juuri siinä että mitataan luksit pienellä avautumiskulmalla ja verrataan sitten isomman kulman halogeeniin, ja todetaan että enemmän tulee…



Itse haluasin tulevan sellaista kehitystä, että joku alkaisi suunnittelemaan ihan uudenlaisia valaisimia. Ledillä kun saa millaisia valaisimia vaan. En ymmärrä nykykehitystä jossa lämmölle arkoja ledejä pitää tunkea pieneen kippoon vain sen takia että se sopii johonkin kantaan…Mutta vuosia menee ennenkuin tuollainen tapahtuu…



Jos kuitenkin pitää gu-kantaisia “polttimoita” sitten rakentaa, niin uskoisin että kysyntää olisi suurella avautumiskulmalla oleville lampuille. Käytetäänhän suomessa halogeenispotteja yleisvalaisimina.Tosin suurella avautumiskulmalla valoteho jää pieneksi valaistavalla pinnalla, jos valaisin on katossa.Pieneen tilaan riittäsivät varmaan yleivaloksikin, jos laadukas led.Mutta en ole laajakulmaisia gu-kantaisia “polttimoita” nähnyt…suomessa ainakaan.

Valosuureiden kanssa on kyllä herkästi pyörällä päästään... Lumen on valon kokonaisvirtaa kuvaava yksikkö ja luksi kuvaa valaistuksen kirkkautta (1 lx = 1 lm/m2). Jos lampun lumenit keskitetään kapeaan keilaan (kohdevalo), niin saadaan paljon lukseja mutta vain pienelle alalle. Lukseja saadaan lisää myös kun lamppu viedään kohteen lähelle - mutta entistäkin pienemmälle alalle. Siksi "lumenien" vertailussa ilman täsmällisiä tietoja on edes jotain järkeä, mutta "luksien" vertailu ilman tarkkoja tietoja mittausoloista ei ole kovin hyödyllistä.

Olen ihan samaa mieltä, siitä että ledejä varten pitäisi suunnitella aivan omanlaisensa valaisimet. Ledeistä voisi tehdä luontevasti valonauhoja... tai ehkä vielä parempia olisivat valopaneelit: levy, jossa olisi suuri määrä pieniä ledejä ja diffuusi etupinta. Tällöin yksittäiset ledit eivät erottuisi häikäisevän kirkkaina. Tasaista valoa tuottava valaisin voisi näin olla erittäin ohut, ehkäpä ohuempi kuin millään muulla tekniikalla, ja sen kirkkautta olisi helppo säätää.