Moro!
Suunnitelmissa on rakentaa pyöreähköistä kooltaan noin 10-15cm luonnonkivistä muuri muuraamalla. Muurista on tarkoitus tulla noin 70cm korkea ja noin 30-35cm paksu, pituutta n 6metriä. Muurin toiselle puolelle tulee kukkapenkki jossa pinta on muurin ylätasalla ja toisella puolella on asfalttipiha. Ainoa probleema tässä nyt on se etten ole koskaan muurannut mitään edes tiilistä
Joten jos joku osaisi vastata alla oleviin kysymyksiin niin helpottaisi kummasti aloitusta
- Mitä laastia / betonia kannattaa käyttää luonnonkiviä muuratessa?
- Montako kerrosta voi kerralla tehdä ettei romahda?
- Kuinka korkean muurista voi tehdä jotta pysyy vielä pystyssä?
- Tarvitaanko anturaa kun maapohja on routimaton soramaa?
Kiitokset etukäteen!
Jos et ole ennen mitään muurannut niin älä hyvä mies rupea pyöreillä luonnonkivillä harjoittelemaan! Se ei onnistu äkkinäiseltä, eikä noilla periaatteilla. Kyllähän sen toteutettua tietysti saa, mutta eiköhän mitenkään helpommalla sitä aitaa saisi, pitäisi ainakin olla räjäytettyä tai muuten vähän epämuotoisempaa materiaalia. Pyörökivistä on vaikea saada kestävää tuolla paksuudella, siinä tapauksessa tehdään siitä vain kuorimuuri. Mutta eikö tosiaan helpommalla mitenkään?
Varmasti saa helpommalla kun esim jättää sen sellaiseksi kuin se on nyt. Tai ostaa kaupasta kalliilla muurikivet ja hommaa asentajan ja maksaa itsensä kipeäksi. Luonnonkivet miellyttävät silmää ja kaiken lisäksi ovat edullisia kun saa läheiseltä montulta hakea. Kovin äkkinäinen en ole ja aikaa hommaan kyllä varataan riittävästi.
Millä periaatteella homma sitten onnistuu? Kaipasin vinkkejä ja neuvoja miten projektin saisi toteutettua… Jos jollain olisi vaikka ihan omakohtaista kokemusta?
- Mitä laastia / betonia kannattaa käyttää luonnonkiviä muuratessa?
Harkkolaasti
- Montako kerrosta voi kerralla tehdä ettei romahda?
Niin monta kuin ehdit!
- Kuinka korkean muurista voi tehdä jotta pysyy vielä pystyssä?
Riippuu "alustyöstä".
- Tarvitaanko anturaa kun maapohja on routimaton soramaa?
Laatta-antura alle, leveys ylimäärää sinne maan puolelle, jotta maa pitää sen pystyssä. Riittävän vahvat pystyterästartunnat anturasta ylös itse aidan kohdalle. Maan puolelle seinämä muurauksen ajaksi, jotta sitä vasten saat muurattua ja se näkyvän puolen pystyt siististi saumaamaan.
Antura ja aita raudoitettava. Kokonaisuus on L = maa tällepuolelle. L:n vaaka osan päälle voit latoa myös kiviä vastapainoiksi.
vaihtoehtoja (helpompi):
Lyöt riittävän jämerät putket maahan sopivaan syvyyteen ja sopivin välein. Ne voi/kannattaa olla betonin ympäröimiä niin kuin aitatolpat. Aita raudoitettava ainakin tolppien maan puolella vaakaan.
Kiitos vastauksesta.
Tuo aidan raudoitus hieman mietityttää miten sen saa toteutettua kun kyseessä "epäsäännöllisen" muotoiset/kokoiset luonnonkivet? Paljonko anturalla pitäisi olla paksuutta ja paljonko olisi hyvä varata leveysylimäärää? Aika järeältä ratkaisulta kuulostaa…
Raudoitus onnistuu harjateräksen "muotoilulla". Siinä riittää nelimillinen. Järeähän se pitää ollakin, jotta se pysyy pystyssä, mutta se toinen on köykäisempi. Myönnän: En viitsi laskea vääntöjä ja momentteja. Se on laiskuutta - minulla.
Nyrkkisäääntö: saman verran ylimäärää maata vasten kuin ylöspäinkin.
Tässä on huomattava, että se L ei ole yhtenäinen "paketti" eli heikoin kohta on se "liitos", joka on nivel. Muurin päissä pitäisi olla myös L muurissa "vaakaaan" esim. siten, että toinen L-sakara muurin pään tasolla on 0-mittainen ja levenee alaspäin sopivaan mittaan…
Se meniskin vähän hifistelyksi jos vääntöjä ja momentteja pitäisi alkaa laskemaan
Mä kun niin toivoin ettei tarvis anturaa tehdä kun maapohja ei roudi käytännössä ollenkaan, soraharjua kun on. Toi ylimäärä kuulostaa kyllä järkevältä, mutta kuinka paksu sen pitää olla?
Tuota onko niitä pakko muurata toisiinsa kiinni niitä kiviä? Luonnokivistä saapi ihan latomallakin näyttävän näköstä ja kestävä aitaa kun vaan viitsii käyttää aikaa! Ei tarvii huolehtia roudasta yms ongelmista. juurimattoo ja suodatinkangasta suoraan napakan nurmenpohjan päälle ja siihen sommitelemaan eri muotosia kiviä. pyöreviäkin saapi sekkaan kuhan kulmikastakin on perustana. Liuskeet pelkkää plussaa
Alla viimekesän tekele ja ei tasan oo mittään sidosaineita. Kestää kävellä päällä ja kukkapenkin mullanpaineen myöskin kun on tarkotuksella hieman kallistettu sisäänpäin yläreunaltaan ja pohjaltaan paksummin ladottu. Talven jälkeen oli edelleen virheetön!
Viitenä iltana ladoin nuita kiviä paikalleen ja toinen mokoma meni viimestely/täyttöhommin kun alareuna on haudattu sepeliin noin 10-20cm
Tänä kesänä luultavasti kokeilen johonki kivihommeliin hieman pu-pohjaista kiviliimaa, jota saapi annosteltua samanlaisella pistoolilla kun uretaanivaahtookin. Olis ainaki pintakerros helppo sittoo vandaalinkestäväks kun heppailee sieltätäältä kiinni jos tosiaan soveltuu tuo eväs ulkokäyttöön. kokemusta ei oo muualta kun kosteista tiloista;)
Uskoakseni se pelkkä putkivaihtoehto/aitatolppa-systeemi riittää. On helpompi ja riitävän kestävä. Ne tolpathan jäävät piiloon.
Vielä voit hifistellä, kun olet muurannut, niin sinne maan puolelle voit valaa betonista pienen kolmion aitaa ja maata vasten, niin se on myös hieman kaatumista estävä/“vaikeuttava”.
Sitähän minäkin tuossa alussa yritin sanoa, vaikka en mitään oikeastaan puhunutkaan, että vaihtoehtoja on olemassa! Kyllä se tuo "savolaismallinen" on se alkuperäinen kivimuuri, niin niitä ennen tehtiin, ja elävät "ajan mukana" eikä saumat halkeile. Ei sitä pyöreitten kivien kanssa leikkimistä voi muuraamiseksi sanoa, kyllä se on kivien valamista betoniin, että kestävä tulee! Tässä on nyt jo kaksi vaihtoehtoa "helppo" ja vielä helpompi.
P.S Ja harvemmin niitä "kaupankiviäkään" nykyään enää toisiinsa muurataan, kyllä ne latomalla laitetaan! Nuo muuraukset enemmänkin kellarin seiniin, kivijalkoihin, y.m.s.
Kiitokset vastauksista!
Tiedän kyllä tuon latomisvaihtoehdon ja sitä alkuun mietinkin, mutta omaa silmää miellyttäisi enemmän vaihtoehto missä saumat näkyy, olkoonkin työläämpi. Jostain luin että voisi käyttää "kuivabetoni" S30 + saneerauslaastia hieman sekaan jotta saadaan parempi "liimaamisominaisuus".
Betonin ja laastien kanssa kun en ole pelannut niin yksi kysymys sitä koskien askarruttaa. Ideaalitilannehan olisi että betonista saisi niin jäykkää että sitä voisi periaatteessa muotoilla kuin savea. Onko tuo mahdollista?
Ja juu, tyhmiä kysymyksiä tulee kun täysi amatööri olen. Ja kuvan muuten lupaan tänne laittaa jos muurin tänä kesänä toteutan.
Kyllä se on mahdollista, mutta käytä silloin myös huokostinta ja tarkkaa vesiannostelua, koska se vesi sementtisuhde kannattaa/pitää olla ainakin "lähes" oikein.
Toisaalta yksin omaan kokonaan betonilla "muuraus" on tapauksessasi parempi. Ota myös huomioon betonin "jämähtämisaika" ja se, että liikabetoni ei salli eli ei "turskahda" samalla tavallalla kuin muurauslaasti, mutta "nitkuttamalla" sekin onnistuu.
Huom! veden lisääminen valmiiseen massaan on pahasta!
Tuo on kyllä hyvä uutinen että siitä voi tehdä suht jäykkää. Mitäs tuo huokostin taas sitten on?
Pistäpä hakukoneeseesi esim. sanat
betoni huokostin
niin varmaan saat tietoa. En pysty sanomaan saatko sitä edes hyvin varustetuista rautakaupoista, joten kannattanee kysellä paikallisesta betonitehtaasta.
Pistäpä myös sinne hakukoneeseen
betoni sekoitus
betoni sekoitusohje
betoni sekoitussuhde
Betonia voit myös värjätä, mutta se on jo tiedettä, joten en suosittele sitä, mutta tulipahan "kiusaus" mainita. Ja lisää kiusausta hakukoneeseen
betoni notkistus
betoni nesteytys
Jos olet oikein kiinnostunut, niin pistä lontoolaisittain murtaen
concrete hydration
Tarviipa jossain vaiheessa tutustua aiheeseen tarkemmin.
Taidan tehdä niin että kokeilen ensin askarrella pienen pätkän kivistä ja katsoa miten homma luonnistuu ennen kuin alan väsäämään tuota isompaa muuria.
Kiitokset neuvoista ja vinkeistä, näistä oli paljon apua!