Maalämpöpumpun sopiva koko?

Aloitan kesällä rakennustyöt ja talooni tulee maalämpöpumppu vesikeruupiirillä. Talo on kaksikerroksinen, puurunkoinen, lämmin ala on n. 200m2 ja lämmitettäviä kuutioita 790m3.
Mielenkiintoista on ollut vertailla tarjottujen pumppujen tehoja. Antotehot ovat vaihdelleet n. 7-10kW:n välillä. Toinen edustaja perustelee isompaa tehoa ns. tehovaralla, ettei sähkövastuksella tarvitsisi lämmittää suurimmankaan tarpeen aikaan. Toinen taas sanoo ylimitoitetun pumpun olevan sähkösyöppö, koska systeemi lepää usein ja kompuran käynnistymiset vievät eniten tehoa ja heikentävät näin hyötysuhdetta.

Kysynkin siis, mitä kokemuksia teillä jo maalämpöä käyttävillä on pumpun sopivasta koosta. Erityisesti kiinnostaa kuulla minkä kokoisiin pumppuihin suurin piirtein vastaavan kokoisissa taloissa olette päätyneet.

Toinen asia, joka askarruttaa on lämpimän käyttöveden riittävyys. Taloomme ei tule ammeita ja käyttöveden mitoitus on nelihenkisen perheen normaalin käytön mukaan. Onko pelkkä maalämpöpumpun lämminvesivaraaja riittänyt?

Laitteet, joita olen katsastellut ovat Thermia Diplomat, IVT Greenline ja CTC.

No kyllä se suurin syöppö on se sähkövastus. Eli sen käytön minimointi on tarkoitus.

Ihmettelen kyllä tuota kommenttia että kompuran käynnistymisellä olisi suurempi vaikutus kulutukseen kuin vastuksella. Ei pidä paikkaansa.



No, jos nyt sanotaan niin meillä in IVT Green Line. 9kW ja sillä lämpiää kaksi eri rakennusta yht. n. 700m3. Vastus on viime talvenakin ollut vain pariin otteeseen käytössä eli ei juuri ollenkaan.

Mutta se on asiantuntijan kanssa laskettava omakohtaisesti koska talossa on eroja. mm. eristeet yms.

Ja sitä suurempi merkitys on että kuinka talo on tehty.

Kyllä on meillä lämpöpumpun oma varaaja riittänyt. Sitten kun isompi äijäkööri on kylässä saunomassa, pumpusta löytyy asetus joka ottaa sähkökierukan käyttöön määräajaksi niin lämmintä vettä riittää ahkerallekin käytölle. Meillä CTC:n pumppu.