Moi,
Olenpa tässä vaihtamassa vanhaa ja rakasta öljylämmitystä maalämpöön ja saanut tarjouksia muutaman. Nyt onkin muodostunut ongelmaksi miten verrata lämpöpumppujen taloudellisuutta ja muita ominaisuuksia, koska COP tuntuu olevan lähes sama joka pumpussa, mutta ottoteho vs. antoteho jotain muuta. Pystyykö pumppuja vertaamaan ja onko jotain muita kriteerejä perustamiskustannuksen lisäksi joita kannattaa ottaa huomioon valinnassa? Talomme on 60 luvulla rakennettu ja siinä on vesikiertoinen patterilämmitys, joten pitäisikö ennemmin verrata ottoteho vs antoteho 0/50?
Tällä hetkellä minulle on tarjottu seuraavia pumppuja:
Thermia Diplomat Duo Optimum G2 8kW
Jämä star 8kW
Lämpöässä Vs.8
IVT Greenline HE C7
Nibe F1245-8
Nereus Combi 10kW
Lisäksi jotkut uraoitsijat tarjoavat erillistä pumppua ja varaajaa koska teknisen tilan korkeus on vain reilu 2 metriä, mutta toiset taas tarjoaa pumppua jossa varaaja mukana. tämä on mielestäni oleellista koska hintaero on 1000 euron luokkaa tuon yhden kaapin mallin hyväksi. Onko sillä muuta merkitystä kuin tuo hinta ottaako erillisellä varaajalla vaiko ei?
Jokatapauksessa johonkin on päädyttävä, joten tarvittaessa mennään sitten tunteella
T: Pat
Kyllä se on se täysteho tunteella. Oli hyvä tai huono, niin aina joukossa on "timantteja" ja valitettavasti "maanataita". Jos pystyisi sanomaan ilman tunnetta, niin eihän niitä olisi markkinoilla kuin vain yksi - merkki.
Kun kuuntelet "mielipiteitä", niin siellä takana on useimmin se härskisti rahastus ja mahdollisesti se tunne antaen lisää väritystä kehuihin. Valintasi tulet huomaamaan vasta muutaman vuoden kokemuksen myötä, mutta et silloinkaan onneksesi tiedä valitsitko oikein, väärin vai siltä väliltä. Kun nyt valitset sen "tien", niin sitähän sinun on askellettava tai taaperrettava ja vastuu on Sinun. Kahta tietä ei voi kulkea ja toisiinsa verrata. Älä kuitenkaan mene kristallipallon ääreen.
www.lampopumput.info ===> foorumi
Tässä liitän tekstinpätkän Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen sivuilta lainatun tekstin mietittäväksi valintaa osateho/täysteho.
“Peukalosääntönä voidaan sanoa, että lämpöpumpun maksimiteho tulisi mitoittaa vastaamaan 50-70% rakennuksen lämmitystehon maksimitarpeesta (ns. osatehomitoitus), jolloin lämpöpumppu kuitenkin tuottaa lämmitysenergian kokonaisvuositarpeesta peräti 85-98%. Lämpöpumppu käy hyvällä hyötysuhteella pitkiä jaksoja lämmityskaudella ja huipputehon lisätarve katetaan lisävastuksella muutamina talven kylmimpinä päivinä. Tämä lisävastuksella tuotettu sähköteho on merkittävästi pienempi kuin mitä suurempi kompressori olisi kuluttanut vuodessa enemmän. Lisäksi vähennetään vuositasolla merkittävästi kompressorin pysäytys ja käynnistyskertojen lukumääriä, jotka aiheuttavat myös ylimääräistä sähkönkulutusta, kulumista ja lämpökertoimen alenemista.”
Antamillasi tiedoilla on mahdoton sanoa, mikä pumppu olisi paras vaihtoehto.
Kannattaa esittää nämä kysymykset lisätietoineen www.kyronlahdenporakaivo.fi-foorumille.
www.lampopumput.info ===> foorum
Jep tänne on rekisteröinti vetämässä, mutta eivät ole vielä vahvistaneet tiliä.
Antamillasi tiedoilla on mahdoton sanoa, mikä pumppu olisi paras vaihtoehto.
Kannattaa esittää nämä kysymykset lisätietoineen www.kyronlahdenporakaivo.fi-foorumille
Älä ole noin arvoituksellinen vaan kerro ihmeessä mitä tietoja voisin lisää antaa, jotta valintani helpottuisi
Kiitos tähän mennessä tulleista vastauksista!
T.Pat
Lähinnä tässä mietityttää Niben ja IVT:n ottoteho vs antoteho:
IVT HE C7:ssa ottoteho 2,0kW antoteho 6,6kW 0/45, COPia ei mainittu.
Nibe F1245:ssa on mainittu ainoastaan antoteho 6,9kW 0/55 ja COP 3,54 tuolla samalla 0/55:lla.
Miten näitäki keskenään vertaa…
T.Pat
Huomaa, että täälläkin on mainosmiesten lomissa mainosnaisetkin, joilla myös saattaa olla se oma lehmä ja niin se onkin, kun täällä linkkejä tungetaan. Suhtaudu varoen moisiin!
Joo. Se tässä onkin ongelmana kun ei ole mitään muuta kuin nuo mainoshenkilöiden puheet.
Paljonko on kulunut öljyä aikaisemmin/vuosi? Tämä tieto on tärkeä, sillä se antaa suuntaa, paljonko mlp:stä pitää saada energiaa (talosi kokonaisenergiantarve).
Lisätietona asukkaiden lukumäärä, tuleeko kaivo vai maapiiri. Lämpimän veden käyttötottumukset (paljonko lämmintä vettä kuluu). Erityistarpeita, kuten uima-allas tai amme? Autotalli? Kannattaa mainita myös, että patterit.
Se, että tuleeko pumpusta täys- vai osateho on pitkälti oma valinta. Astetta suurempi pumppu ei ole kuin muutaman satasen kalliimpi ja toisaalta pitää selvittää myös käyntijaksojen lukumäärä, että se on optimaalinen. Pumppuissakin on eroja. Toisilla saa lämmintä vettä helpommin/nopeammin, jne.
Pistä ne tietosi tuonne kyrolahden porakaivo-sivuille, joku sulle antaa tarvitsemaasi osviittaa. Se on keskustelufoorumi kuten tuo toinenkin sivusto, mutta keskittyy vain maalämpöön.
http://www.kyronlahdenporakaivo.fi/cgi-bin/yabb/YaBB.cgi
Juu, ja en ole pumppukauppias, eikä ole mihinkään suuntaan oma lehmä ojassa.
Kysyjä älä pistä tai jos pistät, niin uteliaisuuttasi, kyllä se on oma valintasi, sillä noissa asioissa liikutaan vähän henkimaailman jutuissa eli tunnetasolla. Muista kehujia riittää, mitä enemmän ne tuputtavat, sitä enemmän se lehmä on mukana. Yritä pysyä neutraalilla alueella. Pääasia: siis täysteho ja tunnetasolla. Kyllä se siitä.
Kirjoittelen nyt tänne sillä aikaa kun odotan että maalämpöinfoon menee rekisteröinti läpi, jos vaikka täältäkin jotain suuntaa saisi.
Paljonko on kulunut öljyä aikaisemmin/vuosi?
Noin 2500litraa
asukkaiden lukumäärä, tuleeko kaivo vai maapiiri?
Asukkaita 4 ja tulee kaivo
Erityistarpeita, kuten uima-allas tai amme? Autotalli? Kannattaa mainita myös, että patterit.
Ei erityistarpeita. Ei autotallia. Tosiaan vesikiertoiset patterit on.
Kiitos taas vaivannäöstänne!
Tosiaan tuntuu, että täytyy ainakin osittain tunteella mennä, koska ei noissa taida hirveästi eroja olla suorituskyvyissä.
T.Pat
www.sulpu.fi
Lukekaa sieltä!
www.sulpu.fi / Hyvä tietää osiossa:
onko kukaan tehnyt laitekohtaisia vertailuja markkinoilla olevista maalämpöpumpuista? valinnan varaa on niin vietävästi.
Markkinoilla olevia maalämpöpumppuja ei valitettavasti ole vertailtu, joten valinta voi olla todellakin vaikea.
Joten enemmän tai vähemmän sitten tunteella mennään. Varmaankin enemmän täällä kun ei omakohtaista kokemusta tai tietoa asiasta ole
T.Pat
porakaivosta saadaan kW/m /vuosi jotakin. teetätä siis riittävän syvä kaivo (150-160m). Porakaivosta saatava lämpö on vakio ulkoilman lämpötiloista riippumatta joten se lämpöpumppujen hyötysuhde lienee kaikilla pumpuilla hyvä eli reilusti yli 3.
porakaivosta saadaan kW/m /vuosi jotakin. teetätä siis riittävän syvä kaivo (150-160m). Porakaivosta saatava lämpö on vakio ulkoilman lämpötiloista riippumatta joten se lämpöpumppujen hyötysuhde lienee kaikilla pumpuilla hyvä eli reilusti yli 3.
ok hyvä tietää tuo ettei ole sellaista pumppumerkkiä jonka kanssa olisi merkittävästi isommat kustannukset.
Kiitos kaikille vastanneille!
T.Pat