Terve,
meillä pari vuotta vanha talo, josa mahdollisesti väärin suunniteltu ilmanvaihto. Ilmamäärät jäävät liian pieniksi kun konetta käytetään 3 asennossa, jossa sen pitäisi pöytäkirjojen mukaan toimia. Kaikki suodattimet ja muuta tarkistettu ja vaihdettu. Lisäksi mielestäni eristys on tehty puutteellisesti, ilmanvaihtokanavisto on vain puhallusvillassa, joka luonnollisesti hiemman pöllyää tuolla ylätilassa. Eristettä paikoitellen vain alle 10cm putken päällä. Tämä ei varmaankaan ole riittävä eristys iv-putkille. Kenellä on vastuu tästä. Rakennusurakoitsijalla vai IV-suunnittelijalla. Olemme ostaneet talon valmiiksi rakennettuna
Jos kaikki on tehty suunnitelmien mukaisesti niin vastuu taitaa olla rakennuttajalla…
Ilmanvaihtomäärät jäävät lähes poikkeuksetta liian pieniksi ohjearvoista mutta maalaisjärjen pitäisikin tässä kohtaa tulla mukaan. Meillä siis minä säädin puhallinnopeuden "nenän ja korvan mukaan" koska sitä puhinaa ei vaan viitsi kuunnella mikä venttiileistä lähtee ohjeilmamäärillä - ja kyllä, äänenvaimentimet on parhaimmasta päästä ja oikeissa paikoissa.
Onko teillä ne nyt sitten väärin suunniteltu, asennettu vai säädetty? Vai miten se oli?
Puhallusvillan seassa olevien IV-putkien ympärillä pitäisi kyllä olla muutakin eristettä. Se on aivan varmasti väärin asennettu ja jos eristeet puuttuu IV-suunnitelmista niin ne on myös väärin suunniteltu.
Jos teillä on jäähdyttävä ilmanvaihto niin raitisilmaputkien ympärillä pitää olla myös vesihöyryn pitävä kalvokin.
Vastuukysymykset on sitten mitä lie..
tässä sitä taas ollaan…
venttiilit suhisee/puhisee kun kanaviston ilmamäärä "säädetään" ainoastaan ja vain venttiileillä… onneksi olkoon!..
ja siitä vastuusta, rakentajallahan se on loppujen lopuksi ja jos oikein pilkkua viilataan niin kyllä se 10cm riittää nyt… vaan entäs painumisen jälkeen?..
kuinka olet todennut että "Ilmamäärät jäävät liian pieniksi kun konetta käytetään 3 asennossa"?..
totta on että suunnitelmat ovat yleensä luokkaa minimi… joka "periaatteessa" toimii senkin takia että kuutiot pienenevät kun huonekalut ja immeiset siirretään sisälle…
edellisellä kirjoittajalla asiaakin, mutta tuo "nenän ja korvan mukaan" säätäminen huvittaa… niitä tuli toistakymmentä vuotta korjailtua… kuten myös baarissa tehtyjä mittakirjojakin… eikä niihin muuta tarvittu kuin asianmukainen mittari ja pari kiintoavainta…
hyväkään suunnittelu ei valitettavasti takaa hyvää toteutusta… niin se vaan on! eikä hyväkään toteutus ole mitään ilman toimintaa todentavaa dokumenttia!
Niin, taitaa olla väärin suunniteltu, osittain väärin toteutettu ja siinä pisteessä säädöillä ei taida olla paljon virkaa.
Mitä tarkoitat että kanaviston ilmamäärät säädetään ainoastaan venttiileillä? Luulisin että myös tulopuolella on säätö, sekä tietenkin koneessa.
Eristyksessä painumavara varmaan pitäisi ottaa huomioon suunnitelmasta lähtien.
ELi voisin kuvitella että urakointifirmalla kokonaisvastuuu. Urakointifirmahan on rakennuttaja.
Olisko paree,että talolla joku ilmastointi ammattilainen tsekkaisi piiristukset,työselitykset ja asennukset jne.
yleensä käy näin: suunnittelija määrittää huonekohtaiset ilmamäärät, joista muodostu kokonaisilmamäärä...
tämän perusteella EHDOTETAAN (ei määrätä) ilmastointilaite, joka moiseen pystyy...
Eli rakentaja voisi itsekin hankkia vastaavan laitteen (ehkä jopa paremman), vaikkakin samalla hetkellä on ne kaksi muutakin asiaa tapetilla/päätettävissä eli tyydytään suunnittelijan ehdotukseen... ei paha, mutta jollakin saattaa olla ns. oma lehmä ojassa... (saunailtaa, sapuskaa, kekkereitä jne...)
tulos: laite täyttää vaadittavan ilmamäärän UUTENA/PUHTAANA!!! ja mikä tärkeintä paperilla (kauppiaan käppyrät)
sitten tulee asentaja joka YRITTÄÄ laittaa kanavistot kuten kuvissa...
toteutus vaan monesti ei ole sitä mitä pitäisi...
ja jos rakentajalta kysytään niin laitetaan vielä pienemmällä putkellakin, koska mahtuu paremmin, on halvempaa, eikä eristyksiinkään mene sitten niin paljoa... eli kuristetaan x-määrä ilmaa kulkemaan suunniteltua pienempään kanavistoon... (ahtaampi tila ja vakio ilmamäärä = suurempi virtausnopeus)
uskallankin väittää että vähintän puolet ok-taloista on säädetty vain venttiileillä jolloin ne kuristuvat liikaa ja suhisevat (meluavat)
niinpä... koneissa on onneksi nykyään jos jonkinmoisia säätöjä, nutta ne vain on osattava hyödyntää... ja sitten on vielä ne säätöpellit joita ei juurikaan ok-työmailla asennella...
jos laite on säätöjen aikana ollut yli puolella teholla tai täysillä, niin eipä jää paljon varaa "ilmansiirtoon" sitten, kun suodattimet eivät ole enää puhtaat(ei niin likaiset että tulisi heti vaihtaa)
saatika tilanteissa että ruoankäryt tai normaalia suurempi kosteus pitäisi saada poistettua...
tulisikin valita laite joka jo reilulla puolella teholla toteuttaa suunnitellun ilmanvaihdon, jotta olisi "pelivaraa" eikä tarvitsisi kuristaa venttiileitä liikaa...
jos venttiilien (esim kso,kts venttilit) säätö pysyy asennossa +-5 mm niin voidaan sanoa että asennustyö on täysin oikein toteutettu...
tämä tällä erää...
Yleensä maksaja on rakennuttaja…
Meillä todennäköisesti näin,liian pieni kone, eristykset miten sattuu. Minun mielipidettä ei ole kyllä kysytty missään vaiheessa. Olen sokeasti luottanut, että ammattilaiset osaavat asian. Olisin ollut valmis maksamaan enemmän kunhan homma olisi tehty oikein.
Kannattaa käydä ne suunnitelmat läpi.kuka ne muuten on teetätänyt + Urakoitsija, rakennushankkeeseen ryhtyvä. Tuo 10 cm puhallusvillaa menee kyllä rimaa hipoen yli.
Onko tämä yleistäkin, että tehdään rimaa hipoen asioita. Eikö suunnitelmassa kuitenkin pidä ottaa huomioon, että puhallusvilla ei ole ihan stabiili ja painuu ja mahdollisesti siirtyykin
Nythän pitää muistaa,että kaikki voimassa olevat määräykset ovat minimi arvoja.
Mikäli suunnitelman tilaaja haluaa,hän voi pyytää suunnitelijaa tekemään minimitason ylittävät suunnitelmat. Tämä tietenkin maksaa ( tason ylitys) mutta jos tilaaja näin haluaa,hän on valmis maksamaan myös siitä.
luulo ei siis ole tiedon väärti… ja tieto lisää tuskaa…
valitettavasti vain on niin että kaikki mainostavat omaa osaamistaan ja johonkinhan sen rakentajankin on luotettava, niin miksei siis palkkaamaansa asiantuntijaan…
Jos tuloilmansäleikössä,ulkoseinässä,on vielä suodatin niin se pitänee poistaa.
Ota nyt ihan ensimmäiseksi selvää onko suunnittelu, toteutus vai molemmat päin per*että. Käytä ulkopuolista asiantuntijaa niin ei tarvitse itse arvailla.
Itse pystyt sentään katsomaan onko lvi-suunnitelmissa määrätty iv-kanavat eristettäväksi ja jos on niin miten. Minä lähtisin siitä että puhallusvilla ei ole yhtä kuin putkieriste mutta itse olisinkin puuttunut asiaan jo suunnitteluvaiheessa.
Jos toteutus vastaa suunnitelmia niin urakoitsijaa on vaikea saada maksumieheksi.
Ja ensi kerralla kun rakennat jotain panosta hyvään valvojaan.
Suunnittelijatkin ovat usein valitettavasti vain rahastajia. Puhallusvilla ei ole hyvän rakennustavan mukaan putkieriste.
hyvä rakennustapa vaan on monesti se minimitaso jolla saadaan leimat/nimet papereihin… en pidä tuota puhallusvillaa sen huonompana tapana kuin muutakaan eristystä, kunhan otetaan huomioon se painuminen ja riittävyys… ps. etkö Monta nuku koskaan?..
…aina kannattaa ja pitää kysyä ja kyseenalaistaa neuvoja, joita sitten käyttää parhaalla näkemällään tavalla, sen hyvän rakennustavan mukaan tietty! …rakennushommissa kun oikomalla ei tule kuin ongelmia.