20 vuotta sitten tehdyllä lautarakenteisella mökillämme tuntuu muuria vasten olevan lattian raosta aivan selvä homeen haju. Avasin pari lattialautaa kyseiseltä kohdalta, mutta laudat näyttivät aivan terveiltä, eikä villoissakaan ollut mitään havaittavaa. Tiedän, että mökki on alunperin rakennettu tavallisen hiekan päälle. Tarkoitan, että maahan on kaivettu kuoppa, joka on täytetty tavallisella hiekkasoralla. Sen päälle on tehty kivijalka/betonilaatta. Mitään eristeitä ei välissä ole, eikä salaojituksia. Ilmeisesti kosteus tulee kuitenkin alhaalta päin, koska kattorakenteet ja seinät ovat aivan terveet ja virheettömät. Onko tähän olemassa mitään ratkaisua? Mitään kuivatus-systeemejä ei mökille voi viedä (Syrjässä, ei sähköjä) Olisiko mitään apua, jos puran lattian ja otan villat pois, sekä laittaisin betonilaatan päälle jotain eristystä (Mitä?) ennenkuin laittaisin uudet villat, sekä uudet lattialankut? Vai tuleeko kosteus kaikenlaisten tiivisteiden läpi, jos sitä on betonilaatassa?
Kiitos tiedoista jo etukäteen!!!
Aika hankala ruveta arvailemaan kun ei näe rakennetta, mutta…
Jos lattian betonilaatan alla ei ole eristettä ja jos laatta on vielä ympäröivän maanpinnan tasossa on laatta melkovarmasti märkä eli suhteellinen kosteus yli 95% RH. Bet.laatan kosteus on peräisin maaperästä oli sielää kapillaarikatko tai ei.
Jos sen päällä on lattian kannattajat ja eristeet, tasaantuu kosteus bet.laatasta eristetilaan ja sitä kautta sitten lattialautojen läpi ja raoista sisäilmaan.
Mutta eristeiden alaosat ja baet.laattaa vasten olevat rakenteet homhetuvat sille ei voi mitään. Rakenne purettava tai sitten eriste väliin ja uusi pinbetonilaatta ja sen päälle sitten lautalattia tai joku muu puupinta.
Homma vaatii kuitenkin rakennesuunnittelijan käyntiä kohteessa ja vielä sellaisen suunnittelijan, joka ymmärtää em rakennufysikaaliset mekanismit.
Kiitos nopeasta vastauksesta. Betonilaatta on selvästi ympäröivää maanpintaa korkeammalla. Mökin alle kaivettiin iso monttu joka täytettiin ja tiivistettiin hyvin. Sen päälle sitten tehtiin betonilaatta, jossa ei ikävä kyllä ole mitään kapillaarikatkoja tms.
Käsittääkseni tuolloin tehdyissä mökeissä ei monissakaan käytetty tuon kummempaa rakennustapaa?
Mitä tarkoitat käytännössä tällä seuraavalla:
“Rakenne purettava tai sitten eriste väliin ja uusi pinbetonilaatta ja sen päälle sitten lautalattia tai joku muu puupinta”
Voiko siis lattian purkamisen jälkeen esiin tulevan betonilaatan päälle laittaa jotain eristettä ja sitten uuden ohuen betonilaatan sen päälle? Millaista eristettä siinä välissä voi käyttää, ettei kosteus nouse varsinaisesta betonilaatasta ylöspäin?
Kyllä voi ja näin usesti myös tehty, mutta tilanne pitäisi käydä selvittää paikanpäällä. Näin netin kautta ei voi mitään varmaksi lausua.