Sisäkattojen maalaus
Naapuri kyselee millä sisäkatot nykyisin (Knauff-kipso) maalataan. Muistelen, että aikaisemmin oli maali nimeltään "Kolibri" tai sinne päin tuo nimi oli. Sillä sai telattua rosoisen pinnan.
Mikä nykyinen maali vastaa tuota Kolibria. Katselin Rakentajan ko. sivuja, mutta aivan varmaa tietoa en löytänyt. Jos jollakin on "homma hallussa", niin vinkkaa vastaus.
Jollakin valmistajalla on ainakin Rae-maali, jos nyt oikein muistan.
Eiköhän Teknos vieläkin Kolibria tee.
Sisäkaton maalaukseen löytyy lukuisia tuotteita. Yleisimmin käytettyjä ovat aivan tavalliset vesiohenteiset pohja- ja kattomaalit. Pohjamaali on halpa hinnaltaan, mutta peittokyky, kulutuskestävyys, jne ominaisuuden ovat heikkoja. Näistä esim. sadolin bindoplast 2 tai tikkurila siroplast 2. Paremman peiton ja kulutuskestävyyden antavat varsinaiset kattomaalit, kuten tikkurilan siro himmeä. Parhaan jäljen, peittokyvyn ja kulutuskestävyyden antaa alkydikattomaali, kuten tikkurila tixomatt. Alkydikattomaali haisee pahalle ja töhryjen puhdistaminen on vaikeampaa, mutta sillä saa helpommin hyvän jäljen, eikä se pehmitä ruiskutasotekattoja. Kattohan maalataan telalla ja jatkovarrella päävalosta (ikkunasta) poispäin, selkä menosuuntaan ja palstoittain, eli yksi hieman limitetty telanveto kerrallaan. Toki levittää voi telaa “niistämälläkin”, mutta varinainen tasoitusveto vedetään täyspitkänä ja palstoittain. Idea selkä edellä etenemisessä on se, että tehdyn jäljen näkee peilauksessa samantien. Kattomaali viedään yleensä seinän puolelle reippaasti. Seinää maalatessa tämä kattomaalijälki sitten rajataan niin, että kattomaalia jää selkeä raja 1-2 cm seinän puolelle. Tämä toki on vain yleinen tapa, eikä mikään velvoittava menetelmä. Tämän voi korvata myös varjolistoilla.
Kattoon voidaan tehdä myös koristepinnoitus paksuilla massamaisilla koristepinnoitteilla kuten teknos kolibri tai tikkurila tunto (joka aiemmin tunnettiin nimellä kevyt rae). Näissä tuotteissa löytyy nykyään jopa erilaisia karkeuksia, mutta suurin vaikutus tehtävään jälkeen tulee käsittelyvälineestä. Näitähän voi levittää lähes millä vaan, mutta yleisin levitysväline on kuviotela. Levitysmenetelmää kannattaa hieman hioa vaikka levynpalasella koettamalla ennen varsinaista katon pinnoittamista. Liian vaikeaa levitystapaa ei kannata valita, sillä jatkuvan pinnan tekeminen käy niin pidemmän päälle työlääksi.
Kiitoksia Teille kaikille. Kaveri halusi Kolibrin ja myös löysi ko. tuotteen. Nyt hän kokeilee “luovuuttaan” millainen jälki tulee.
Kitos myös työohjeista. Välitin asianomaiselle.