Olemme myymässä kaasujääkaapin mökiltämme ja ehkä aiomme pitää mökkiä talvella kylmillään.
Olemme hankkimassa uutta sähköllä toimivaa jääkaappia tai jääkaappipakastinta kun hankimme sinne sähköt.
Millaisen laitteen kannattaisi hankkia kun mökki on pakkasajan kylmillään?
Millainen kylmälaite kestää olla kylmässä mökissä?
Vaihtoehtoina ovat mielestäni pelkkä jääkaappi pakastelokerolla ja ensi keväänä erillinen pakastinkaappi (matala) tai nyt heti hankkia jääkaappipakastin kaappi joko yhdellä kompressorilla tai kahdella tai sitten jenkkijääkaappi.
(Syy mökin kylmänä pitoon on se, että emme vielä tiedä yläpohjan rakennetta eli parempi olisi olla lämmittämättä mökkiä kylmillä säillä ennen kuin rakenne tutkitaan ja mahdollisesti korjataan)
Josko löytyisi töpseliin termostaatti, joka katkaisisi sähköt kovilla pakkasilla. Voisi olla parempi kompressorille, vaikka kyllä ne yllättävän hyvin pakkasta sietävät. Takuu ei taida korvata, jos on pidetty kylmässä. Lisäksi, jos menee jumiin, saattaa jääkaapin ohella kärvähtää vähän muutakin…
Ostimme elokuussa kesämökille jääkaappipakastimen. Marraskuun alussa pistettiin mökki talviteloille ja jääkaappipakastin tyhjennettiin. Pakasteet kuitenkin jouduttiin heittämään roskiin, koska olivat sulanneet!
Miksi ? No siksi, että kylmälaitteet eivät maahantuojan valtuuttaman korjausliikkeen mukaan toimi alle 10 asteen lämpötiloissa. Tästä ei tietystikään ollut mitään mainintaa käyttöohjeessa. Googlailun avulla sain selville, että nyt onkin käytössä ns. ilmastoluokitus. Kylmälaitteen takana olevasta arvokilvestä pitää tarkistaa mihin ilmastoluokkaan laite kuuluu. Meidän laite kuuluu yllättäen luokkaan ST, ilmastoluokka +18…+38 astetta. Toisin sanoen viime kesänä ei tätä laitetta olisi saanut käyttää juuri ollenkaan. Tässä lainaus Vattenfallin sivuilta:
Kylmälaitteen ilmastoluokka. Mitä sillä tarkoitetaan?
"Kylmälaitteet on kehitetty toimimaan mahdollisimman tehokkaasti tietyssä ympäristölämpötilassa. Luokituksen mukaisesti laite toimii parhaiten, kun ympäristön lämpötila on laitteen arvokilvessä mainitun ilmastoluokan mukainen. Ilmastoluokat ovat: SN = +10° - +32°C N = +16° - +32°C ST = +18° - +38°C T = +18° - +43°C Yleisimmät ilmastoluokat, joita sovelletaan Suomessa, ovat ilmastoluokat SN ja N. Ilmastoluokka löytyy siis laitteen arvokilvestä. Tämä tulee ottaa huomioon, kun ollaan hankkimassa kylmälaitetta vaikka vapaa-ajanasunnolle, jota ei ole tarkoitus pitää lämpimänä ympäri vuoden."
ANikkari! Ajatteleppa vielä kerran ennenkuin rupeat ihmettelemään…!
Kun luin tuon kejun läpi, niin olen yhä vakuuttuneempi, että olen oikein oivaltanut, kun teen kylmässä varastossa oleilevalle pakastimilleni oman “yksiön”, jota pystyn täysin valvomaan ottaen huomioon myös tuon ilmastoluokan. Siitä olen kertonut toisessa ketjussa:
https://www.rakentaja.fi/keskustelut/220791/Kylmlaitteiden-silytys-pakkasessa-vaara
Vassakuu! Jos pystyt kertomaan paremman, niin otan onkeeni. En ole tehnyt vielä mitään, kun on vielä kesä ja heltteet.