Luulisi täältä löytyvän kokemusta vanhojen kerrostalojen seinäkiinnityksiin. Itsellä noin 1930-luvun kerrostaloasunto. Seinät ovat ns. “kananpaskaseinää”. Parissa rautakaupassa olen käynyt katsomassa ruuvitulppia, mutta eivät vaihtoehdot ole vakuuttaneet.
Itsellä olisi ollut vaihtoehtona thorsmanin TP6X30 tai allicator (vai kirjoitetaanko allikator) ruuvitulppa jonka sain työkaverilta. Mutta olen kuullut että näissä vanhoissa taloissa kuulma on jopa noin 2-3 cm tasoitetta ja sitten tiiltä takana jonne pitäisi saada kiinnikkeet ulottumaan että olisi jotain hyötyä. Omat vaihtoehdot sattuu olemaan vain 30 mm pitkät tulpat. Luin jostain nettisivuilta ja siellä puhuttiin noin 60-80 mm ruuvin pituuksista että kiinnityksen sais tukevasti kiinni kantavaan seinärakenteeseen. Ainoat ruuvitulpat jotka tulee tällöin mieleen on naularuuvitulpat…
olisiko ehdotuksia/omakohtaisia kokemuksia millaiset ruuvitulpat ovat hyväksi koettu…raskaiden esineiden kiinnitykseen (keittiökaapistot)?
harvakierre puuruuvi, eli hobayruuvi semmosenaan uppoaa ja tarttuu kananpaskaan paremmin kuin yksikään roppu, niitä vaan suht tihein välein. Jos taasen rapattu tiiliseinä niin sitten tietysti siihen kiinni pitkällä ropulla.
Kiitokset Kimmo!
Viel en ole kokeillut mutta muutaman rautakaupan kiertäneenä ja kuunnellen kyseisien liikkeiden “arvioita/neuvoja” päädyn kokeilemaan fischerin naulatulppaa jonka pituus 120mm (8 mm betoniterällä seinää proppaamaan). Päädyin tähän koska vähän raskaampaa pitää saada kiinni…pähkäilyt olivat että noin 20 mm keittiökaapin sidelista + noin 20-30 mm tasoitus ja sitten tiiliverhous (ehkä reikä tai umpitiili!?) jonka paksuus ainakin 100 mm…eli näillä keittiökaappit kiinni…
Lattialistat päädyin kokeilemaan fixut reikätiiliproppuja joiden pituus noin 60mm…ja eihän niihin edes rasitusta tule joten pysyisivät jopa pyhällä hengellä…lainatakseni erästä myyjä…
Pysyiskös ne listat jo pelkällä liimamassalla? Tai liimalla ja vain harvoilla ruuveilla?
Edellinen asukas oli laittanut liimamassalla ja todellakin pysyy, mutta jos haluaa ne joskus vaihtaa niin seinää tulee aika lailla mukana liima kohdista.
Laitan lattialistat joissa saan vietyä kaapelit piilossa joten jos haluaa myöhemmin esim kaiutinkaapelit piiloon niin ei tarvitse kuin avata ruuvit joten ei tarvitse paikkailla seinää jos ruuveilla kiinni.
Hobau- ruuveista heitetty juttu on täyttä totta.
Mekin laitettiin julkisivumuurauksessa ekan varvin kannatinlaudat vaan kylmästi Hobareilla laudan läpi ja papanaharkkoon. Kun tuli irrotuksen aika niin ei lähteneet pirut enää auki vaan oli revittävä laudat kappaleina. Ja Hobarit oli edelleen seinässä. No, ei ollut ehkä järkevin työtapa mutta tulipahan todistettua että PITÄÄ.
myös voi koittaa kevyempiin kiinnityksiin silleen, että poraa hieman pienemmän reijän mitä proppu. se höttöreikä kun laajenee siinä poratessa kuitenkin.
Aikonani roppasin harkkoseinään naulapropulla 2x2. Ei ollut tukeva, muutin työtapaa, eli proppasin nuovipropulla ja ruuvi perään oli paljon tukevamampi, kuin naulaproppu.Tälläissätä kokemusta minulla. Mutta, jollakin palstan käyttäjällä on parempiakin kokemuksia.Kertokoon, joku muukin omia kokemuksiaan ja titetämyksiään näistä proppauksista.
Mitä tahansa ruuvia käytätkin, valitse kannaksi Torx tai sen johdannanainen, (ttap jne) niin kiinnitys ja irroitus on tuhannesti helpompaa kuin minkään ristiura-hobaun kanssa. Ei tarvitse voimaa pitää ruuvauskärki urassa, ja ruuvi pysyy ehjänä kunhan käytät oikeankokoista kärkeä!