Mitä ja millaista soraa, mursketta tms. tulisi maanvaraisen betonilaatan alle laittaa, jotta lopputulos olisi kunnollinen, eikä pelkoa myöhemmistä kosteusongelmista olisi ? Maa-ainesten toimittajilla kun on noita sora- ja murskelajeja valikoimissa enemmän kuin tarpeeksi, samoin raekokoja. Käykö mikä tahansa sora- tai murske kapillaarikatkoksi, vai onko siihen tarkoitukseen joku oma erityislajinsa ?
Kapillaarikatkoksi 16-32 raekoon sepeli.
Tästä samaisesta aiheesta kaipaisin tietoa kokeneemmilta tekijöiltä minäkin. Ensi kesän rakennusprojektia varten olen alustavasti maa-ainesten toimittajilta tarjouksia kysellyt, mutta hieman on epävarma olo, koska ihan näin alusta alkaen ei perustustöitä ole tullut tähän mennessä itse tehtyä tai järjesteltyä.
Yhdeltä firmalta sain summittaisen hinta-arvion, jossa oli luetteloitu ne sora- ja murskelajit, joilla heidän mielestään sokkelin sisä- ja ulkopuoliset täytöt hoituvat. Listalta löytyy välpättyä soraa (raekoko 0 - 60 mm) , murskesoraa (0-32 mm), täytesoraa (raekoko hiekasta usean kymmenen sentin läpimittaisiin kiviin, kaikkea siis sekaisin), seulottua hiekkaa (0-8 mm) ja salaojasora 2:sta (mitä sitten lieneekään ?) Mietityttää nuo raekoot, ovatko em. ainekset liian hienojakoista juuri tuota kapillaari-ilmiötä ja muutenkin perustuksen kosteusolosuhteita ajatellen ? Tarjous olisi kyllä hinnaltaan edullisimmasta päästä, mutta saako näistä tarpeista aikaan kunnollista lopputulosta maanvaraisen laatan alustana ja toisaalta salaojaputkien peittona ym. sokkelin ympäristön muotoilussa ? Rakennuspaikka on kosteusoloiltaan ja maaperältään sellainen keskiverto, ei kallion päällä, muttei suon keskelläkään.
Googlatkaa, pienrakentajan kiviaines. Löytyy Ruduksen ohjeita maanvaraisen lattian toimivasta rakenteesta.
Teen konehallin, jossa puolet tilasta lämmintä. Anturan aluset tuli kalliomurskeella 0-32, salaojat tehtiin salaojasepelilla ja perustäyttö 0-32 kalliomurskeella 45cm. Pohjalla ei ole vettä. Paljonko on 0-32 murskeen kapillaarinen nousu?