Mitä ja kuinka paljon?

Suunnitelmissa on rakentaa okt, 130 m2, suorasähkölämmitys pattereille (paitsi khh, ph, s, wc:t lattialämmitys) sekä varaava uuni.

Kukaan ei ole osannut kertoa kuinka paljon ja mitä laitetaan kun alapohjaa tehdään, eli riittääkö esim. 3 levyä styroxii ympäri taloa takaamaan, että lattiat ei ole jäässä? Emme tarvitse niin lämmintä lattiaa, että paljain jaloin tarkenee, vähempi riittää... Tiedän, että talofirma tekee omat piirustukset, mutta haluaisin kuulla muitakin kuin firman mielipiteitä (firma ei ole vielä piirtänyt kuvia). Jos on euroja laittaa vaikka 4 riviä styroxii, niin kärsiikö siinä betonilaatan kantavuus?

Olen asunut monissa taloissa, joissa on ollut suoraan laatan päällä parketti ilman lattialämmitystä, enkä ole palellut. Sen lisäksi ne asunnot oli jo lähes 30 vuotta vanhoja, eli rakentaminen on kehittynyt siitä...

Kiitoksia kaikille jo etukäteen =)

Ensinnäkin, hyvät perustelut siitä että lattialämmitystä ei tarvita. Eipä siitä sen enempää.



Omassa talossa on 3x50mm styrox koko lattian alueella ja lämmintä on ollut. Valuvaiheessa styrox tulee painumaan hieman enemmän kasaan, jos alla on paksusti styrox-levyjä, vaikka ne on lattiaan tarkoitettua mallia. Yhden sentin painuma 130m2 on noin 1.3m3 betonia eli ainakin sen kannattaa huomioida. Kantavuus tulee laatan sisällä olevasta verkosta, joka on sitten laatan alapinnassa.



Minäkin olen asunut taloissa kymmeniä vuosia, joissa ei ole lattialämmitystä. Nykyisessä on.

Suomen Rakentamismääryskokoelmassa on määräykset ulkovaipan, miksi alapohjakin luetaan, “tapauskohtaisista” lämmöneristysvaatimuksista. Talotoimittttajien tulee toimia nykysäännöksiä noudattaen.

Ehdottaisin sinua “hankkimaan” jo tässä vaiheessa asiantuntija edun yms. valvojaksesi, joka toimisi myös viranomaisten vaatimana vastaavana työnjohtajana.

meille sanottiin et kun sähköllä lämmittää niin 20cm, ja silleen tehtiin eikä olla kaduttu kun lattia pysyy hyvin varauksessa

Se ei ole lämmitystavasta kiinni paljonko sinne pitää “fylliä” laittaa; Oli siinä 20 cm tai 15 cm tai ei yhtään, niin kaikissa noissa tapauksessa lämmitystehon tarve itsessään ei muutu lämmitystavasta johtuen vaan tarvittavan lämmön tuottamisen kustannukset/kWh nyt sattuu olemaan tunnetuista erinlaiset ja kaikilla lämmitystavoilla kustannukset ovat vielä lisäksi “karanneet käsistä”, mihin pyrimme “vastaamaan” parantamalla ulkovaipan u-arvoja, tiiveyttä jne…

Meillä on 100mm styroksia ja 80 mm solumuovia eli yhteensä vastaa n. 250mm styrokkia. Ei pitäis tulla kylmä…



Toinen oleellinen asia on kun/jos sisälle laitetaan lisäkoolaus niin alin koolinki nostetaan lattiasta n. 30mm irti ja väli täytetään uretaanilla. Tällä tukitaan alajuoksun välistä mahdollisesti sisälle tunkevat varpuset. Ettei tartte lukea täällä että kun on talvella kovilla pakkasilla lattian rajassa miinus asteita…

"Meillä on 100mm styroksia ja 80 mm solumuovia eli yhteensä vastaa n. 250mm styrokkia. Ei pitäis tulla kylmä..."

Kunpa tuon ja muunkin osan ymmärtäis, ettei tarvitsisi kuvitella, niin saattaapi ollakin?

no jospa ei laiteta lisäkoolausta, vaan betonilaatan päälle lattiapäällyste suoraan (+solumuovi yms. parketin alle), niin onnistuuko???



Kun onhan näissä vanhoissa rivareissa se palikkaparketti suoraan liimattuna betonilaatalle???



Kiitos vastauksista, lopulliset piirustukset lähtee ensi viikolla piirrettäviksi, eli nyt pitää tietää mitä tehdään ja miten…