Miten tehdään talon nurkka?

Eli autotallissa nyt on sokkeli,sen päälle tulee painekyllästetty(bitumi ja tiiviste väliin)

Millä rakenteella kannattaa laittaa nurkissa pystyyn tulevat 2x5" pysty koolaukset?

Siihen nurkkaanhan pitäisi saada siten nuo puut että saisi ulkolevyt ja sisäleyt kiinni ihan nurkasta ja sinne mahtuisi viellä villaa väliin,ehdotuksia/jotain linkkiä kuvaan kuin tuo oikeaoppisesti toteutetaan.

tosa ois yksi vaihto ehto, ja kun teet tolppajakoa lähde tekeen sitä tosta sisä nurkasta.

No tuota olen pohtinut,onkohan tuo se “virallinen”

Siirrä vasenta tolppaa 25 mm oikealle! sitten seuraavan sivuseinän tolpan keskikohta on nurkasta 600 mm ja taas päätyseinässä 613mm ja jatkuen sitten molemmissa seuraavat k/k 600 jne

Näin juuri ja kolme naulaa tolpan molemmille puolille tai enemmän jos lyö hutikuti.

"Eli autotallissa nyt on sokkeli,sen päälle tulee painekyllästetty"

Onhan se hyvä, että alusta pitäen tekee huonoa työtä. Tuo on selvä osoitus siitä, joten kannattaa panna "pillit pussiin" ja siirtyä "terassiryhmään".

Ei siitä painekyllästetystä alajuoksusta haittaakaan ole. Sen perusteella en lähtisi puhumaan “huonosta työstä”.

No pärkkele kun siihen on sellainen painekyllästetty piirretty,onko siitä muka sitten oikeasti haittaa vai miksi sitä ei sinne saisi laittaa?

siis sen alle tulee tiivistekaista ja sen alle tulee sokkelihuopakaista.



nimimerkillä painekyllästetyt jo pihalla odottaa asennusta

Monta. mikä idea sillä tolpan siirrolla on? siis 25mm oikealle.

Saatpahan ne seinät ja nurkat kytkettyä toisiinsa. Miksi et voi sitä tehdä? se ei ainakaan huononna sen nurkan asiaa, vaan parantaa ja ennen kaikkea jäykistää. Lisävihjeenä: älä käytä villaa siinä tolppien kapeassa välissä, vaan pruutaa vähintään kahdella eri kerralla polyuretaania (vaahtoa).

Siitä painepuusta aiheutuu vain haittaa, mutta mitään etua siitä ei ole, joten ota suunnitelijakin siihen "terassikerhoon".

 

Monta varmaan pruuttaisi vaahdosta koko talon jos pääsisi työmaalle. Ei ollut vaahtoa vanhaan hyvään aikaan, jolloin taloja vielä osattiin tehdä.

No eipä pruuttaisi, sillä kukin tehköön niin kuin lystää, mutta se lysti usein tulee kalliiksi.

Pm hyvä! Villoitapa aivan oikeaoppisesti hyvää rakennustapa noudattaen (mahdolisesti kahden karvasen) 25 mm väli. Väitän: ei onnistu, jolloin se tulee ajan kuluessa kalliiksi. On järkevää tehdä kukin rakenne järkevillä ja kuhunkin paikkaan sopivilla materiaaneilla, joilla saavutetaan hyvä ja riittävä taso eikä vain sinne päin, joka näyttää olevan yleinen suuntaus.

Juu vaahtoa täällä kuluukin erittäin paljon,wurth sponssaa…

saisinko viellä jotain perusteluja miksi ei painekyllästettyä alajuoksuun?

Kyllä alajuoksun pitää olla sellaista materiaalia, että kestää vähän kosteutta, mikäli sinne kosteutta sattuu pääsemään. Monta on tästä (tavoilleen uskollisena) tietysti sitä mieltä, että jotakin on jo tehty perustavanlaatuisesti persiilleen, mikäli sinne kosteutta pääsee, mutta se onkin sitten jo ihan toinen asia. Kyllästetylle on tietty vaihtoehtona esim. siperianlehtikuusi, joka on luontaisesti kosteudenkestoltaan hyvä puulaji.



Jos oikein ryhdytään hiuksia halkomaan, niin tämän päivän kyllästetyllä puutavaralla ei saisi käyttää kaverina muita kuin haponkestäviä/ruostumattomia teräksiä (esim. sokkelin tartuntateräkset, terassihommissa ruuvit jne.), koska nykykyllästetty syövyttää mustaa/sinkittyä terästä entisaikojen kyllästettyä hätäisemmin.



Jos tehdään pilkuntarkkaa, niin nykyään pitäisi käyttää joko yhdistelmää



a) alajuoksuna painekyllästetty + ruostumattomat/haponkestävät teräkset



tai



b) alajuoksuna esim. siperianlehtikuusi + (mustat) sinkityt teräkset





summa summarum:

pk-alajuoksua voi käyttää ihan huoletta, eikä ruostumattomien terästen käyttämättä jättämisestäkään kannata yöuniaan menettää - on nimittäin tuo nykykyllästetyn aiheuttama nopeampikin syöpyminen sen verran hidasta puuhaa.

No voi hyvönen aika! Käytetäänpä vain ja ainoastaan rehellistä maalaisjärkeä eikä pilkutella eikä edes hifistellä:

1) painekyllästettyä saa panna ja eikä siitä ole haittaakaan, kun

a) se asennetaan täysin kuivana ja täsmälleen samanlevyisenä kuin tolpituskin

b) siitä materiaalista ei joudu maksamaan enempää kuin se normaalitavara

c) haitoista (vähän pilkutellen) sen verran, että märkään tavaraan tolppa "painuu" enemmän kuin kuivaan ja se märkyys ei ole yleensä sama koko alajuoksussa, jolloin kuivatessa tolppien yläpää joutuu eri tasoihin, koska märän alajuoksun paksuus ei ole ollut alkuaan sama. Usein eli aina kestopuu asennetan märkänä ja peitetään "umpioon" märkänä.

2) normaali (tolpitustavara) alajuoksuna riittää, koska se asennetaan kuten 1)a) ja voimassa 2)b) eikä ole haittaa 1)c). Jos alajuoksu kastuu, niin varmasti kastuu myös tolppien alapäätkin, koska siihen väliin ei panna mitään vesieristtä.

Rautalankaa: Rakenne on tehtävä siten, että sinne ei pääse kosteus tai jos sinne kosteutta jonkun vahingon (ei tekovahingon )seurauksena pääsee, niin alajuoksun lisäksi kastuu melkoisella varmuudella tolppien alapäätkin. Hieman viisastelua: näin ollen tolppien alapäätkin olisi kestokyllästettävä.

Mihinkään siperialaisiin ei myöskää kannata lähteä, sillä se on samaa tyhmyyttä kuin kestopuukin. Aivan tavallinen kotimainen mänty/kuusi kelpaa, mutta karjalasta on myös kotimaamme laatua, koska se ei ole vielä siperiasta, mutta vaikkakin Siperia opettaa.

“Monta varmaan pruuttaisi vaahdosta koko talon jos pääsisi työmaalle. Ei ollut vaahtoa vanhaan hyvään aikaan, jolloin taloja vielä osattiin tehdä.”





Ei ole olemassa vanhaa hyvää aikaa.

Kaikki on nyt rakennusalalla paremmin kuin ennen.

Ulkoseinän alapuu…



Jos alapuu joutuu kosteusrasituksen kohteeksi se homehtuu oli se sitten mitä materiaalia tahansa. Painekyllästetyt alapuut tulivat muotiin siksi, ettei vieläkään osata tehdä "lämpimiä" seinän alaosia. Jos sokkelin eristys on sen sisäpuolella on sokkeli kylmä. Kosteutta ja jäätä kertyy talvella eristeen ja sokkelin väliin, josta se tasaantuu seinän alaosaan. Tässä on yksi syy, RAKENNUSVIRHE. Ei auta mikään materiaali seinän alaosassa, HOMEHTUU.

Jos sokkelin eriste on sen keskellä tai paras olisi sen ulkopuolella on seinän alaosa "lämmin ja kosteuskertymää ja kondensseja ai juurikaan ole jos sokkeli on tarpeeksi korkealla maanpinnasta. SILLOIN EI TARVITA PAINEKYLLÄSTYSTÄ seinän alaosassa.

Aivan ja juuri noin eli painekyllästetyllä alaohjauspuulla varaudutaan tekemään huonoa hälläväliä olevaa rakennetta. Ei tarvitse ajatella mitään ja tehdään edelleen samat virheet kuin ennenkin eikä oteta oppia sieltä menneestä hyvästä ajasta. Hyvästä ajasta nimenomaan se, mikä on hyvää ja myöskin siitä mikä on huonoa, jota ei saa missään tapauksessa tehdä.

Siis kestopuu kuuluu siihen huonoon osaan. On myöskin osattava näkemään ja ymmärtämään mikä on hyvää ja mikä huonoa.

Tottahan se varmasti tämä kylmä sokkeli on,teen nyt kuitenkin näin loppuun kun kyseessä on vain puolilämmin autotalli.