Mitenkäs lähden kunnostamaan grillikatoksen ulkoseinät

Hellou, eli kyselisin tässä ekaksi kysymykseksi tämmöistä:
Eli tälläinen katos olisi ja tätä ei siis ole maalattu ilmeisesti, enkä tiedä onko edes käsitelty mitään, kuitenkin, patinoitunut on, mutta muuten kuin uusi. (kts. kuva)




Eli milläs tuo grillikatos saadaan semmoseen kuntoon että se kannattaa maalata ja siten suojata säältä?, pestä ensin tuolla jossain mainitulla mäntysuovalla vai hioa?, jonkin verran homepilkkuja hirsissä on. Ja sitten jokin vastaava punainen maali päälle? (vai kannattaako tuo maalata talon väriin kun se kuitenkin hyvin lähellä taloa sijaitsee?)

Ja kannattaako tuota nostaa tuosta yhtään korkeammalle?

Kiitoksia jo etukäteen :)

Aivan upeasti patinoitunut hirsi kehikko, menee vaan pilalle jos maalaa. home-pesullahan tuo kirkastuisi.

No jos kuitenkin sen haluaa pilata niin puhdistetaan tuo pinta kaikesta irtonaisesta ja käsitellään ehkä home pesulla/kirkas puunsuoja, päälle petroolimaali haluttuun sävyyn.

Kehikon nosto voi olla paikallaan, samalla kaikki kasvit ja ruoho pois siitä seinien/ala hirsien alta/vierestä ja korvataan sitä multaa karkealla soralla. Ei se nosto ehkä ole tarpeenkaan jos hirret ei maassa lepää ja kun ne sorat sinne runoille/alle vaihtaa niin hyvä tulee.

Vai että ei kannattaisi maalata.. :) Ei maalaaminen pakko ole, tarkoitus tosiaankin on se että kestäisi mahdollisimman hyvän näköisenä, nyttenhän tuosta jokin puunsuoja selkeästi uupuu kun puu on paikkapaikoin hieman halkeillut ja tuota homepilkkujakin on siellä täällä.

Eli vain home-pesu (se mäntysyopa + harja?) ja milläs se suojataan sitten niin että se ei homehtuisi enään? tuolla puunsuojalla?

Kehikko on kivien päällä mutta nostoa ei ole kuin jotain 5cm, eli pitänee soraa laittaa reunoille..
Onkos mitään myrkkyehdotuksia jolla tuosta reunoilta kasvullisuuden voi tappaa, vai riittääkö pelkkä sora?

Kiitoksia näkemyksestä :)

homepesulla tai kloriitilla pois hometta sen verran kuin lähtee. Ei millään mäntysuovalla. Pojustus valtti pohjusteella tai vastaavalla ja pintaan kuultava puunsuoja. Älä hyvä ihminen laita mitään petrooliöjymaalia tai muutakaan vanhanajan hömppää mihinkään. Ne tuppaavat sisältämään uskomattomia myrkkyjä ja toiminta on vähän päivästä ja tuurista kiinni. 

No huh huh kuultava puunsuoja vanhaan hirteen, ei missään nimessä, pese se pinta homepesuaineella jota saat kaupasta litran pulloissa, litra riittää.

Sen jälkeen kuivuttuaan imeytyvä perus puunsuoja aine ja petroolimaali päälle, siis jos haluat maalata.

Itse en tekisi mitään muuta kuin pesisin ja suojaisin.

Kun poistat multaa seinustoilta noin 60 sentin leveydeltä ja 20 sentin syvyydeltä laita suodatin kangas alle ja karkea sepeli päälle reunaan voit laittaa laudan, on siistin näköinen.

Reunukset voisi myös laittaa kivillä tai laatoilla sillonkin suodatinkangas ja sora.

Vielä vanhan hirsiseinän maalauksesta, paras ja toimivin maali vanhaan hirsiseinään, on paikalla keitetty aito punamulta maali, ja nuo petroolimaalit on samaa luokkaa mutta erillaisia koostumukseltaan. Hirsi rakennuksia ei saisi koskaan maalata lateksi ja öljymaaleilla.

Vielä lisään: Tuo kehikko näyttää kuvissa aika "kuivuneelta" ja jäin miettimään olisiko tuolle puuöljy käsittely paikallaan? mutta se varmaan imee aika paljon, saattaisin itse kokeilla pellavaöljy/puuöljy/lahonesto yhdistelmää jonka sopivasti kokeilemalla itse valmistaisin.

Hirsi kyllä säilyy harmaanakin, siihen pinnalle muodostuva patina on itse asiassa puun oma keino suojautua, toimii hyvin kun muistaa kuinka vanhat ladot ja riihet kestivät ja kestävät ilman mitään käsittelyä.

Olette varmasti jokainen nähneet latoja Pohjanmaan peltoja, eikä niitä ole käsitelty millään ainella. Nykyisin niitä ei tehdä lisää, eli kaikki hirsistä tehdy ladot, on jopa kymmeniä vuosia seisoneet pitkin peltoja. Ainoa mitä niille nykyisin tehdään, niihin laitetaan uusia pärekattoja, se on varmasti suurin etu jolla ne on säilyneet.

Minun kotikunnaille on sanonta, mökissä pitää olla räystää sellaiset että emäntä voi pyykkiä kuivattaa alla. Siinä on varmasti paljon perääkin

Näinhän se on: pitkät räystäät ja korkea kivijalka.

Mikään puunsuoja tai maali ei estä halkeilua, tai edes vähennä sitä.

Mikään puunsuoja tai maali ei ko. tapauksessa lisää katoksen kestävyyttä. Kyse on lähinnä siitä, mikä käsittely tuhoa sen ulkonäköä  tai lyhentää kestävyyttä vähiten.

Kukaan ei vaan muista niitä, mitkä eivät ole kestäneet. Nehän ovat multana.

Punamultamaali ei vaan ole mikään maali, vaan lautaan hierottu myrkytetty puuro. Myrkkynä on arseenina, arsenikkia tai milloin mitäkin rikin ja typen yhdisteitä. Hengittele sitten niitä pölyjä keitellessäsi hyvää maalia.  

Se on totta, ettei hirttä pidä mennä maalaamaan. Siksi kuultava puunsuoja.

 

 

 

 

Punamulta maali on ympäristö yställinen ja turvallinen valinta.

Mistä henkilö keittäessään punamulta maalia luulee saavansa arseenia? eikös se ole kamala myrkky jota ei saa mistään ostaa? me ei ainakaan sellaista tarvittu kun perinne kohdetta kunnostettiin Museoviraston valvovan silmän alla.

Kuultava puunsuoja on muovikalvo, joka puun pyrkiessä hengittämään alkaa levyinä irrota, mutta valitettavasti on jo ehtinyt aiheuttaa puulle vahinkoa, joka näkyy mustumisena ja home pilkkuina.

Asia on helppo todeta kun laittaa laudan kelmun sisään ja jättää ulos sään armoille, mitä sille laudalle tapahtuu? kannattaa kokeilla ja siihen viereen punamulta maalattu lauta, ihan vaan vertailun vuoksi.

 eipä noita myrkkyjä enää taida saadakaan. Hyvä niin.

Ei puunsuoja muodosta mitään kalvoa.

 

 

 

Mun käsittääkseni jotkut muodostaa kalvoa jotkut ei.Ja kalvoa muodostamattomista(luonnonöljypohjainen) puuttuu UV-suojaus,joten eivät sellaisenaa riittäisi puuta suojaamaan...saapi korjata jos on puppua..

On puun suojia jotka perustuu kalvon muodostumiseen, joitten tarkoitus on suojata puuta sellaisissa olosuhteissa kuten esim: saunan löylyhuone, myös puuveneissä käytetään kalvon muodostavaa lakkaa suojaamaan puuta vesikosketukselta.

Hirsiseinä rakenteeseen ei saa muodostua ulkopuolelle tiivistä kalvoa, valitettavasti ihmisille sellaistakin vaihtoehtoa tarjotaan.