Murskeen laskenta

Hei!.

Miten tiedän paljonko m3 mursketta vaihdetaan tonneiksi, voiko pitää paikkansa, että 16-32 mursketta kasetti autossa painaa 40t ja kuutiota olisi n. 25m3… voiko sen noin ajatella, tai 1m3 on 2t, tietysti eri raekoot painavat erilailla…
Ja jos taloa vaikka tarvitsisi nostaa 1m
Niin, talon kokonaisneliöt plus n.2m joka sivulle lisää(perustusten ulkopuolelle)saadaan täyttöneliöt?, vai riittääkö, entäs se että täytetäänkö tuota 1m koko matkalta tuolla 16-32 vai käytetäänkö yleensä karkeampaa pohjalla?

Kysy niistä määristä, painoista, hinnoistakin ainakin kolmelta maansiirtoliikkeeltä. Nehän ei tarvitse olla nurkan takana, jolloin pääset ainakin jotenkin  jyvälle
Tuossa yksi lnkki
https://www.rakennusteollisuus.fi/globalassets/infra/tietoa-ja-tilastoja/ohjeita-ja-opastusta/pientalon_maarakennustyot.pdf

ja lisää pilvin pimein.
Pistäpä kuukkeliin
talon pohjatyöt ohje
pientalo täyttömaa
ja sitten käytä mielikuvista hakukriteereiksi.
Hyvää opiskelua!
Huom! Huom! älä usko kaikkea ainakaan sellaisenaan, joten ajattele itsekin, joten kysele niin kauan, että ymmärrät ja sitten käytä järkeästi terveellä tavalla kyseenalaistaen.

https://www.rudus.fi/kotipolku/perustukset-ja-runkotyot/apua-suunnitteluun/valmistele-perustukset-kerralla-kuntoon

http://www.ventoniemi.fi/sora/soralaadut.php

Itse löysin mm. tuollaisia, tietysti kaikki pohjat on yksilöitä ja perustussuunnitelma kertoo paremmin.
Ja voidaanko joka firmassa kuormata juuri tuon painoisia kuormia…

Tuo oli tälläisellä mietiskelijälle uutta, että 0/32 mursketta on anturan alla, luulin että siellä olisi kapilaarikatko mursketta.

Jos mursketta vähintään 300mm anturan alla niin murske 0-32 (tai -64) on riittävä kapillaarikatko. Kannattaa laittaa tuo kerros koko rakennuksen alle heti perusmaan päälle, väliin tietenkin suodatinkangas.
Murskeen tiivistymiskerroin on n. 1,6 eli kerro teoreettinen määrä tuolla kun tilaat irtokuutioita. Tietenkin riippuu tiivistyskaluston järeydestä tuo tiivistymiskerroin mutta tuolla kertoimella määrä ainakin riittää.

Okei, jos taloa nostetaan alle 300mm, niin pitäisi olla sellaista missä ei ole nollaa. Entä jos vaikka nostetaan reilun metrin ylös pitäisikö käyttää karkeampaa pohjalla ettei koko matkaa nosteta 0/32 tai 0/64.

Minulla on kyllä myös sellainen käsitys että nolla-ainesta sisältävä murske olisi kapillaarista ja juuri tuon vuoksi murskepatjan yläosaan/päälle laitettaisiin n 30 cm kerros 6-16 mm sepeliä nimenomaan kapillaarikatkoksi. Muussa tapauksessahan antura olisi jatkuvan kosteusrasituksen alaisena vaikka salaojitus olisikin onnistunut.

Sepeli eli pesty murske on tietenkin parempi ja kalliimpi ratkaisu. Karkea (isorakeinen) sepeli on kylläkin vaikeampi tiivistää. Murskeessa 0-ainesta tai muuta kapillaarista ei yleensä ole koska välpällä erotetaan kalliimmaksi aineeksi eli “kivituhkaksi”. Kapillaarisuutta saattaa aiheuttaa kivien pinnalla oleva kivipöly mutta ei yleensä jos kerrospaksuus on vähintäin 300mm. Toisaalta suurin osa pölystä poistuu jo läjitysvaiheessa ja viimeistään rakennuspaikalla sadeveden mukana eli kannaattaa antaa sateen pestä pölyjä pois. Tuon pohjamurskeen päälle kannattaa kuitenkin aina laittaa tarpeeksi karkea lopputäyttö kaiken varalta. “Pissakokeella” on helppo tarkistaa lopputäytön laattu.

Luin yhtä keskustelua missä joku sanoi, että nolla on juuri tiivistämisen vuoksi tärkeä, toki itsellä kokemusta kun tielle tilasin salaojasorat mattona niin eipä siinä auto tykännyt kulkea, oli tilattava kivituhkat vielä päälle.