Ajatuksena on rakentaa HB-muurikivistä muuri, jonka korkeus loivassa rinteessä korkeimmillaan 5-6 kiveä ja toisessa päässä menee lähelle nollaa. Pituutta n. 15 metriä. Muurin toiselle puolelle on tulossa kukkapenkki, toinen puoli näkyvissä.
Maa-aines on puutarhamultaa ja sen alla talon maaperätutkimuksen mukaan savea.
Kysymys kuuluu: kannattaako muurin alle rakentaa betoninen antura, jotta muuri vielä vuoden päästäkin olisi suorassa? Jos kannattaa, niin miten tuo antura ja muut perustustyöt tehdään: paljonko soraa alle ja miten korkea/leveä antura? Kiven leveys 21,5 cm, korkeus 10 cm ja pituus n. 50 cm. Anturaan 8 tai 10 mm:n harjateräksiä pari kappaletta rinnakkain?
Pähkäilemme siis vaihtoehtoa, että laitamme pelkän suodatinkankaan ja riittävän sorapatjan (30 cm?), mutta soran tiivistäminen on ongelma, kun ei ole tärytintä käytössä. Toinen vaihtoehto on tuo betoniantura ja soraa ja suodatinkangas alle.
Tontille tarkoitus tehdä myös 80 cm leveä polku 40*40 cm:n betonilaatoista. Paljonko soraa tuon laatan alle suodatinkankaan kanssa? Miten käytännössä tuo työ sujuu? Hullu ajatus on, että polun reunalle laudoista reunus niin ettei sora valu polun yli levälleen ja toisaalta soraa ei kuluisi niin paljoa. Onko mitään järkeä ja mikä olisi paras tapa tehdä tuo laattapolun perustus?
Kiitos etukäteen! Kaikki vinkit enemmän kuin tervetulleita.
Minusta betonianturan valaminen on liioittelua ja turhaa, sillä kyllä muuri saattaa anturasta huolimatta kallistua roudan vaikutuksesta.
Tärkeintä on kaivaa ruokamulta pois joko kokonaan tai riitävän syvältä ja laittaa muurikivien alle kangas ja vähintään 30 - 40 cm mursketta, joka pitää tiivistää hyvin täryttimellä. Pinnalle laitetaan 3-5 cm kivituhkaa tai hienoa hiekkaa, jolla pinta oikaistaan ennen kivien latomista. Täryttimen puute ei voi olla mikään este, sillä niitä saa käyttöönsä konevuokraamoista varsin edullisesti. Kun kyse on savimaasta, niin murskeen alle kannattaa tehdä routaeristys mikäli haluaa muurin säilyvän suorassa. Kivivalmistajien nettisivuilta löytyy ohjeet perustan tekemisestä.
Samalla tavalla voi tehdä laattapolun pohjankin mikäli haluaa sen säilyvän suorassa. Sen ei luulisi olevan niin tärkeää, sillä polun laattoja voi helposti oikoakin silloin tällöin ja samalla voi puhdistaa laattojen välit rikkakasvustosta.
Kiitos vastauksesta. Täryttimen saa kyllä konevuokraamosta, mutta vuokraamiselle kertyy hintaa, kun sitä joutuu monena päivänä käyttämään. Mutta tuskin se kalliimmaksi tulee kuin betonivaluviritys.
Tuosta routaeristeestä kysyn vielä, kun siitä on kivimyyjien sivuilla vähän ristiriitaista tietoa. Laitetaanko routaeristys kaikkien alimmaksi, siis savimultamaan päälle ennen mursketta? Kaikkea savimultamaata ei voi poistaa, sitä on joissain kohtiin metritolkulla.
Betonilaatoituksen oikaisu tarvitttaesa on pienempi homma, siksi siitä en ole huolissani. Lähinnä haluaisin tehdä sen muurin kerralla niin, että liikkuminen olisi mahdollisimman pientä.
“mutta vuokraamiselle kertyy hintaa, kun sitä joutuu monena päivänä käyttämään. Mutta tuskin se kalliimmaksi tulee kuin betonivaluviritys.”
Pantiinpa betoniantura tai ei, niin tärytys on välttämätön. Tuo vertaus betonivaluviritykseen on ehkä väärän puun haukkumista, vaan parempi on verrata sitä jokakeväiseen oikomiseen, mutta sehän ei taas tietenkään maksa mitään ja ei varsinkaan silloin, jos siitä haluaa jokakeväisen uudenmallisen “taiteteoksen”.
Minä laittaisin ensin kankaan, sitten routaeristeen asennushiekan kanssa ja sitten murskeen. Ja sitten tärytys kerralla ja yhtenä päivänä niin säästää vuokrakustannuksissa.
Joo, rep, noin tehdään. Jossain vaan on neuvottu niinkin, että soran päälle routaeriste ja sitten ohut asennushiekka ja kivet.