Omistan isohkon kiinteistön (ent. koulu), jossa kuluu öljyä n. 18000 litraa/vuosi. Haluaisin vaihtaa pellettiin ja suunnitelmat ja tarjoukset ovatkin jo valmiina. Sitten tuli ongelma: soitin kunnan rakennustarkastajalle mahdollisesta luvasta, sillä muutamme yhden kellaritilan pellettivarastoksi. Tila oli koulun aikaan halkovarastona. Tarkastaja pyysi lähettämään anomuksen ja teinkin niin (toimenpidelupa-anomus). Saatuaan sen tarkastaja soitti, ettei se riittänyt vaan hän lähettää oikeat kaavakkeet. Ja niitä tuli! Hän vaatii RAKENNUSLUVAN, jossa oltava liitteenä lainhuutotodistus, ympäristölupa, 3 sarjaa arkkitehtipiirrustuksia, valvojan (rakennusmestarin) henkilötiedot ym... ym... Ymmärsin, että öljystä pitäisi päästä jo ilmastonkin takia ja meille se on ennenkaikkea taloudellinen kysymys. Kertokaa, jos tiedätte, mikä muualla on vaatimus? Pellettipolttimen myyjien mukaan asian pitäisi olla vain ilmoitusluonteinen, hoitua puhelinsoitolla ja palotarkastajan jälkikäteisellä tarkastuksella!?!? Olen umpikujassa. Asia on kuntamme osalta kyllä laitetoimittajien tiedossa, sillä tarjouksessa luki: Hinta ei sisällä X:n kunnan ylimitoitettuja turvallisuusvaatimuksia... nimim. Kiire, talvi tulee
Maankäyttö- ja rakennusasetus 62§ mainitsee toimenpideluvalla tehtävät työt, muut edellyttävät rakennuslupaa. Eli toimivat kuten kuuluukin, lain mukaan tuo vaatii rakennusluvan sillä on käyttäjien turvallisuuteen vaikuttava muutos (pellettisiiloihin kuollut jo ilmeisesti useita) ja mahdollisesti käyttötarkoituksen muutos. Sille ei sitten mahda mitään, että rakennusluvassa on melkoinen paperisota.
Maankäyttö- ja rakennusasetus 62§ mainitsee toimenpideluvalla tehtävät työt, muut edellyttävät rakennuslupaa. Eli toimivat kuten kuuluukin, lain mukaan tuo vaatii rakennusluvan sillä on käyttäjien turvallisuuteen vaikuttava muutos (pellettisiiloihin kuollut jo ilmeisesti useita) ja mahdollisesti käyttötarkoituksen muutos. Sille ei sitten mahda mitään, että rakennusluvassa on melkoinen paperisota.
Elä hullu mene pellettiin vaihtamaan tällaisina aikoina…
Nyt on jo pulaa papanoista ja hinnat ovat jo hypänneet vaikka kuinka ja paljon. Suomessa ajetaan metsäteollisuutta osin alas ja sahanpurun tuotanto hiipuu todella radikaalisti.
Maalömpöä vaan tai ilmalämpöpumppu.
Mikä on muuten maalämmön todellinen vuosihyötysuhde? Ei sillä varmaan sitä kolmea kilowattia tuota kilowatilla sähköä ympäri vuoden suinkaan. JOS olettaisi kertoimen olevan kaksi niin pelletin ja maalämmön energian hinta olisi nyt about sama: Pellettienergia - pellettilämmitys, vakiintunut lämmitysmuoto - Bioenergia ry eli pelletti saisi vielä nousta halvempien perustamiskustannusten takia.
Maalämpöpumpun keskimääräinen hyötysuhde on luokkaa 3. Mitoituksesta, maalämpöpumpputyypistä ja talon lämmönjakotavasta riippuen maaperästä tai porakaivosta otetaan n. 60-65% talon lämmitys- ja käyttövedntarpeesta. Loppu on sitten maalämpöpumpun sähköä ja lisälämmitysvastuksen käyttöä (35-40 %). Maalämpöpumpun hyötysuhteeseen vaikuttaa siis lämmönlähteen lämpötila sekä lämmitysverkoston menoveden lämpötila.
Pellettien tuotanto vaatii niin paljon energiaa, että nykyinen hinta ei voi olla totta. Ajan mittaan hinta hakee paikkansa muiden polttoaineiden suhteen ja silloin vertailu tehdään laitteiden hinnan ja asennuskustannusten perusteella. Kannattaisin maalämpöä. Sillä saadaan suurimmaksi osaksi “ilmaista” lämpöä. Pelletillä ei saada, vaan kaikki lämpö on rahalla maksettavaa.
Itse odotan, että VILP-laitteista lähtee ilmat pois, nythän hinnat ovat noin kaksinkertaiset länsinaapuriimme verraten. VILP tuottaa melko hyvällä hyötysuhteella lämpöä etelän “pakkasilla”, mutta pohjoisessa valitsisin maalämpölaitteiston. Suorasähköön ei VILP:llä etelässä tarvitse kovin monena päivänä turvautua, sanoisin, että kolmeen talveen mahtuu kourallinen niin kylmiä päiviä, että laite olisi hyytynyt.
Pelletti kieltämättä on epävarma sijoitus, pahin huuma alkaa olla ohi, jos ei raaka-ainetta saada, alkaa hinta kiivetä ylöspäin ja kovaa.
Kaikista paras on se, että on vaihtoehtoja, suorasähkö on mielestäni järjettömin vaihtoehto ollut aina, ainut on sen rakentamisen helppous ja hinta.
Miten ihmeessä VILPien hinnat on täällä kaksinkertaiset vs. ruattiin? Kukahan täällä pitää niitä ilmoja niissä.
Ostakaa ihmeessä se vempele ruåttista. Sehän on helppoa. Taitaapa laitteetkin olla siellä parempia. Samaan sarjaa kuuluu maalämpöjutut.